Bolesť hlavy u detí a tínedžerov sa nesmie podceňovať

Každý piaty adolescent trpí aspoň raz do týždňa bolesťami hlavy, tvrdia vedci.

14.08.2009 11:00
deti - láska - matka - dieťa - starostlivosť Foto:
Bolesť hlavy u detí trápi ich rodičov, často však nevedia, ako im pomôcť.
debata

Približne 100 z 1000 sk­úmaných, 12 až 15-ročných detí v britskom meste Exeter uviedlo, že máva bolesti hlavy viac než dva razy do týždňa. Kvalita života tejto skupiny pritom bola nižšia ako u detí s astmou, cukrovkou alebo rakovinou, píše časopis British Journal of General Practice.

Vedúci štúdie doktor David Kernick sa vyjadril, že bolesť hlavy bola najbežnejším typom bolesti u detí ale odhady, či prevláda u adolescentov alebo u detí, sa značne líšia. O tom, aký vplyv má bolesť hlavy na deti, sa však podľa neho vie len málo. Účastníci štúdie, z ktorých polovicu tvorili dievčatá a druhú polovicu chlapci, mali za úlohu vyplniť dotazník.

Vedci tak chceli zistiť, ako často mávajú bolesti hlavy ale tiež, aký dopad to má na kvalitu ich života. Ukázalo sa, že bolesť hlavy ovplyvnila schopnosť „fungovať“ doma alebo v škole až 20 percent študentov na viac než 12 dní počas obdobia troch mesiacov. Tých, ktorí ňou boli viac postihnutí, ovplyvnila až na 17 dní, zistili vedci.

Výsledky skúmania naznačujú, že bolesť hlavy je bežnejšia než ochorenia, ktorým sa venuje podstatne väčšia pozornosť, ako je cukrovka či astma, dodali. Je známe, že mnohí dospelí, ktorí trpia bolesťou hlavy, nejdú k lekárovi a preto im chýba správna diagnóza a liečenie.

Tento problém je pravdepodobne horší u detí, ktoré ešte nevedia presne vyjadriť, ako sa cítia. Doktor Kernick preto zdôraznil, že je potrebné, aby deti vyšetril lekár. Ako ďalej uviedol, príčiny problémov môžu byť veľmi zložité a späté s úzkosťou a depresiou. „Mnoho detí zbytočne trpí doma alebo v škole,“ tvrdí doktor Kernick.

debata chyba