Odtlačok chodidla odhalí chyby nôh

Vyšetrovatelia vedia podľa daktyloskopického odtlačku bruška prsta určiť páchateľa. Moderná lekárska veda zas na základe elektronického odtlačku chodidla odhaľuje a pomenúva chyby nôh. Stačí absolvovať vyšetrenie na prístroji Eclipse a počítač už povie, či ste šliapli vedľa!

24.08.2009 06:00
Jill Stuart - topánky
Naše nohy môžu deformovať aj topánky.
debata

Podľa svetových štatistík 10 percent populácie trpí ochoreniami chodidla. Štvornásobne častejšie sú postihnuté ženy. Dôvod? Častejšie si žijeme „na vysokej nohe“. Myslí sa tým pričasté nosenie neúmerne vysokých podpätkov, úzkych, špicatých lodičiek, ktoré stláčajú prsty na nohách, ale aj rôznych šľapiek a žabiek pôvodne určených len k vode.

Ženy častejšie podliehajú diktátu módy, ktorá nemusí byť práve zdrojom zdravých návykov, jeden z jej najnovších úletov je nosenie čižiem ku krátkym letným šatočkám. Vytiahnuť nôžku z takéhoto „obalu“ pri letných teplotách znamená istotu, že to okolie pocíti: Páni, tu sa niekto vyzul!

Vyzuť sa musíte aj na podologickom vyšetrení. Zatiaľ kým podiatria sa zaoberá štúdiom nohy a komplexnou starostlivosťou o jej kosti, svaly, kĺby, kožu či nechty, podológiu zaujímajú už priamo chodidlá, ich statické a dynamické vyšetrenie a liečba s pomocou ortopedických vložiek, zdravotnej obuvi a podobne.

Tlakové pomery na ploské nohy
„Chyby nôh môžu byť vrodené i získané a tieto dve kategórie nemožno od seba odčleniť,“ hovorí ortopéd MUDr. Miloslav Smetana z Podologického centra Špecializovanej nemocnice pre ortopedickú protetiku (ŠNOP) v Bratislave, kde poskytujú komplexnú starostlivosť o nohy. Súčasťou centra je nielen podologická ambulancia, ale aj operačné oddelenie a technické pracovisko na výrobu ortopedických vložiek. Ako sa možno dopracovať k ochoreniam nôh? Nosením nevhodnej obuvi, ale aj následkom úrazov, k problémom s nohami vedú aj iné diagnózy, napr. chronická žilová nedostatočnosť, cukrovka, dna, zápalové, reumatické, nádorové, kožné choroby. „Do podologickej ambulancie pacientov privedú nielen bolesti nôh, ale často aj problémy estetického charakteru, ktoré už dnes čoraz väčšmi prekážajú nielen ženám, ale aj mužom,“ dodáva MUDr. Smetana.

Na podologickom vyšetrení v ŠNOP-e vám na úvod nasnímajú tlakové hodnoty na ploske nohy. Je to moderný diagnostický postup francúzskym prístrojom nazvaným Eclipse. Spolupráca pacienta spočíva len v tom, že sa bosý postaví na špeciálnu podložku tak, ako zvyčajne stojí. Počítač farebne zobrazí miesta preťaženia chodidiel i všetky patologické miesta. Dozviete sa napríklad, či máte pozdĺžne alebo priečne plochú nohu, či nadmerne nepreťažujete hoci päty alebo či váhu neprenášate na jednu stranu tela. To všetko totiž súvisí nielen s bolesťami chodidiel, kolien, bedier, ale aj celej chrbtice. Za samotné vyšetrenie pacient neplatí, potrebuje výmenný lístok od praktického lekára alebo pediatra, hradí dve eurá za objednanie na presný čas.

„Na rozdiel od zrkadlového podobaroskopu, kde odborník vidí len to, či je noha plochá, alebo nie, tento prístroj urobí analýzu tlakových pomerov na ploske nohy hlavne v miestach preťaženia,“ vysvetľuje vrchná sestra Mgr. Marieta Džimová. „Chodia sem nielen dospelí pacienti, ale aj rodičia s deťmi. Ak majú staršie dieťa, ktoré má ploché nohy, privedú rovno aj mladšieho potomka, aby uňho do budúcnosti predišli problémom. Výsledky vyšetrenia z prístroja musí zhodnotiť lekár.“

Aj dospelí majú ploché nohy – priečne
Na zdravej nohe rozoznávame dva oblúky – pozdĺžnu a priečnu klenbu. Pri poklese pozdĺžnej klenby hovoríme o pozdĺžne plochej nohe, pri poklese priečnej klenby o priečnej plochej nohe. Priečne plochá noha je zrejmá najmä v dospelom veku a jej príčinou je najčastejšie nevhodná obuv, menej často ide o dedičné vplyvy. Takáto priečne plochá noha sa často spája s deformitami palcov, ktoré vybočujú smerom von (tzv. hallux valgus) a vyvíjajú sa kladivkovité prsty na nohách, bolestivé otlaky. Neskôr vzniká artróza, opotrebovanie drobných kĺbov nôh. Treba podoprieť klenbu, aby sa zabránilo zhoršeniu deformácie chodidla, odľahčiť bolestivým miestam.

Deformované prsty možno vyrovnávať s pomocou odťahovačov veľkých palcov, na menšie kladivkovité prsty je možné naložiť bandáž v tvare pečatného prsteňa, klenbu nohy môžu podoprieť ortopedické vložky či srdiečka. Do obuvi sa vkladajú rôzne pomôcky na báze silikónu, ktoré navzájom od seba oddeľujú vybočené prsty alebo prekrývajú vytŕčajúce kostné časti. Ak sa už deformácia nedá ovplyvniť ortopedickými pomôckami, na rade je operácia.

„Väčšina zákrokov sa robí v rámci jednodňovej chirurgie, to znamená, že po operácii ide pacient v ten deň alebo na druhý deň ráno domov, závisí to od typu anestézy a pooperačného stavu,“ vysvetľuje MUDr. Smetana. "Pri zložitejšom zákroku možno zlepšiť nielen postavenie palca, ale aj priečnu klenbu, čo má preventívny význam do budúcnosti.

Vo vyššom veku, keď je už na kĺboch artróza, zákrok nemôže byť taký radikálny, zlepšíme len postavenie palca, klenbu už nie. Niekedy sa operácie robia len na jednej nohe, inokedy na oboch súčasne. Pri zložitejšom zákroku sa pretína kosť a tá sa hojí 6 týždňov, stehy sa vyberajú už po dvoch. Pacient sa obmedzene pohybuje v špeciálnych pooperačných sandáloch. Po tomto období nasleduje rtg. kontrola, ale treba počítať s dvoj-, trojmesačným obdobím zotavovania vrátane rehabilitácie.

Stojí teda za to venovať trochu pozornosti svojim nohám a najmä tomu, čo si na ne obúvame. Na akej nohe si žijete vy?

debata chyba