Génová terapia môže vyliečiť farbosleposť

Vedci uviedli, že sú o krok bližšie k liečbe farbosleposti pomocou génovej terapie. Podarilo sa im totiž vrátiť schopnosť vidieť farby dospelým opiciam, ktoré sa narodili bez schopnosti rozlíšiť zelenú farbu od červenej.

22.09.2009 07:00
oko Foto:
Vedcom sa podarilo vložiť terapeutické gény do buniek v oku, ktoré sú citlivé na svetlo.
debata

Výskumníci z University of Washington v odbornom žurnále Nature uviedli, že podobná technika by mala fungovať aj ľudí, no potrebujú viac testov, kým prejdú ku skúšobnej liečbe na ľuďoch.

Až dosiaľ si vedci mysleli, že nie je možné takýmto spôsobom ovplyvňovať fungovanie mozgu dospelých jedincov. Predpokladalo sa, že formovať mozog je možné len v prvých rokoch života, keď je mozog „plastickejší“. Profesorovi Jay Neitzovi sa však podarilo vložiť terapeutické gény do buniek v oku, ktoré sú citlivé na svetlo. Tieto terapeutické gény obsahovali kód DNA, ktorý bunkám umožnil rozlíšiť zelenú od červenej a testy ukázali, že tento experimentálny postup bol úspešný. Dospelé opice získali potrebný fotopigment, aby vedeli na obrázkoch určiť, kde je červená a kde zelená farba.

Opice génovú terapiu podstúpili pred dvomi rokmi a ich zrak a schopnosť rozlišovať farbu sa odvtedy nezmenili. Tím profesora Neitza však chce opice sledovať ešte niekoľko rokov, aby mal istotu, že táto náprava zraku je naozaj trvalá. Dúfa, že potom bude môcť rovnakú terapiu vyskúšať aj na farboslepých ľudských dobrovoľníkoch.

„Potenciál génovej terapie sa zatiaľ javí ako veľmi dobrý a mohol by sa neskôr pretaviť do skutočnej liečby farboslepých ľudí,“ uviedol Neitz v žurnále Nature. Existuje viacero druhov farbosleposti. Najčastejšou formou je však neschopnosť rozlíšiť červenú farbu od zelenej. Farbosleposť je dedičná a prenáša cez poruchu génu na chromozóme X. Niekedy je však farbosleposť aj vedľajším účinkom niektorých očných chorôb alebo silných liekov. Vedci odhadujú, že nový spôsob liečby by mohol v počiatkoch vrátiť normálny zrak 7 percentám mužov a 1 percentu žien s vrodenou farbosleposťou.

debata chyba