Chlamýdie útočia zhora aj zdola

Chlamýdie sú potvory. Tieto prefíkané mikroorganizmy napádajú dýchacie cesty, ale aj močové a pohlavné ústrojenstvo, spôsobujú zápaly slizníc, záchvaty kašľa, dýchacie problémy, astmu, pohlavný typ vedie k neplodnosti.

09.11.2009 13:00
žena, choroba, bolesť, trápenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mali by na ne myslieť lekári prvého kontaktu, pľúciari, gynekológovia, urológovia aj imunoalergológovia, pretože premorenosť chlamýdiami je v populácii pomerne veľká a zaberajú na ne len niektoré druhy antibiotík. A to sa o nich pred 10 rokmi ani poriadne nevedelo.

Chlamýdie sú baktérie, ktoré žijú vnútri ľudských buniek, čiže vnútrobunkové parazity. Tie, ktoré postihujú dýchací systém, napádajú bunky mandlí, hrdla, priedušiek i pľúc, dokonca aj niektoré bunky imunitného systému. Ich životný cyklus je pomerne komplikovaný, zákerné vedia byť naozaj v tom, že časť z nich sa aktívne rozmnožuje a časť akoby spí vnútri napadnutých buniek. Aj preto klasická liečba antibiotikami zničí len ich prvú „bojovú légiu“ a potom ožije pomaly sa množiaca „záloha“.

„Zradné sú aj v tom, že spôsobujú ťažké zápaly slizníc, či už v dýchacích cestách, alebo v močovo-pohlavnom ústrojenstve,“ vysvetľuje pľúcna lekárka z Bratislavy MUDr. Gertrúda Čápová-Chovanová. „Chronická infekcia tkanivovú výstelku natoľko poškodí, že pacienti s pľúcnou chlamýdiovou infekciou, ktorí ku mne po mesiacoch neúspešnej liečby dávkami antibiotík prišli, už mali stredne ťažké štádium astmy a skončili doživotným užívaním inhalačných protizápalových liekov. Infekcia pohlavnými chlamýdiami zas môže prebiehať nepozorovane, zápal sa hojí zrastmi a vedie k neplodnosti spôsobenej zmenami vo vnútorných rodidlách.“ Zvyšuje sa aj riziko vzniku mimomaternicového tehotenstva.

Jediná šanca – dostatočná imunita

Do polovice 90. rokov sa pritom o chlamýdiách v lekárskych kruhoch ani veľmi nevedelo. Stali sa doslova akýmsi „módnym mikroorganizmom“ podobne ako helikobakter spôsobujúci zas mnohé tráviace ťažkosti. Neznamená to, že predtým nejestvovali, ale podľa doktorky Čápovej k ich často epidemickému šíreniu prispieva aj spôsob života – cestovanie a presuny veľkých skupín obyvateľstva, čoraz častejšie používaná klimatizácia… Aj agresivita vírusov a baktérií je väčšia, ľudstvo nachádza stále novšie zbrane v boji proti nim a ony sa zas učia odolnosti. „Chlamýdie majú rady vlhké a teplé prostredie, tie pľúcne sa šíria kvapôčkovou infekciou, aerosólom, tak ako chrípka. Pohlavné môžete dostať hoci aj z uteráka, ktorý pred vami použil nakazený človek. Pri infekcii chlamýdiami teda netreba hneď partnera obviňovať z nevery,“ podotýka MUDr. Čápová.

Špecificky sa chrániť pred chlamýdiami nie je možné. To by všetci museli chodiť v skafandroch a sterilné prostredie vo všeobecnosti imunitnému systému takisto neprospieva. Dôležité je byť dostatočne odolný, ustavične otužovať a posilňovať svoj imunitný systém. A to je možné len štandardnými spôsobmi – zdravou stravou, športom, pohybom na čerstvom vzduchu. Premorenosť chlamýdiami stúpa najmä s vekom, nie sú až takým problémom u detí, tie majú skôr rôzne strepto-, stafylo- či pneumokoky. „Vo veku nad 60 rokov je až 90-percentná premorenosť, ale, samozrejme, nie každý ochorie,“ tvrdí doktorka Gertrúda Čápová-Chovanová.

Akútna alebo chronická infekcia?

Dokázať chlamýdiovú infekciu, či už „hore“ alebo „dole“ je dnes možné dvoma spôsobmi. Štandardný spôsob, považovaný však za nepriamy dôkaz, je prítomnosť protilátok proti chlamýdiám v krvi. Na odber nie je potrebné ani prísť nalačno. Hoci protilátky proti chlamýdiám sa v krvi objavia až dva týždne po akútnej infekcii, doktorka Čápová to nepovažuje za problém, lebo podozrenie na chlamýdie aj tak vzniká až po tom, čo pacient dlhší čas trpí problémami, ktoré sa mu ustavične vracajú. „Niekedy sa však čaká aj 14 dní na výsledok z laboratória, dôvod je však ten, že jeden set obsahuje niekoľko desiatok skúmaviek na vyšetrenie a v laboratóriu sa, prirodzene, snažia maximálne ich naplniť, čím znižujú náklady. Podľa toho, ktorá trieda protilátok, čiže imunoglobulínov – IgA, IgG či IgM – sa pozitívne zobrazí, odborník by mal vedieť, či pacient len prišiel do styku s infekciou, či má akútne alebo už dlho sa chronicky ťahajúce ochorenie. Vždy však treba brať do úvahy aj tzv. klinické príznaky. Dlhodobé zdravotné ťažkosti treba liečiť antibiotikami aj niekoľko týždňov.“

Tzv. priamym dôkazom chlamýdií je vyšetrenie z výteru nosa, úst, močovej rúry, moču či krčka maternice – jednoducho priamo z miesta infekcie. Toto vyšetrenie je však finančne omnoho náročnejšie, pretože sa vyšetruje nukleová kyselina chlamýdií, ktorá je jedinečná pre daný druh. Je to však najpresnejší, tzv. priamy dôkaz. Robí ich však len niekoľko laboratórií.

Na infekciu chlamýdiami zaberá len niekoľko skupín antibiotík. Prvou voľbou sú tzv. makrolidy, musí ísť totiž o antibiotiká, ktoré účinkujú priamo v bunke. „Potom sú to tzv. tetracyklíny a chinolóny 2. a 3. generácie,“ hovorí MUDr. Čápová. "Tie posledné je však údajne dobré nechať si na záver, aby odborník hneď nevystrieľal všetky svoje možnosti. Na každé antibiotikum totiž postupne vzniká rezistencia, odolnosť mikroorganizmov, preto by ich lekár mal predpisovať vždy uvážene.

Navyše aj samotné antibiotiká v čase užívania znižujú bunkovú imunitu, zabíjajú nielen baktérie, ale aj zdravé bunky a regenerácia organizmu trvá nejaký čas. Je nerozum, ak pacient dostane 2 – 3 druhy antibiotík v priebehu mesiaca. Nikomu neublíži, ak po doužívaní prvých antibiotík zo dva týždne počká a dá telu a imunite šancu vzchopiť sa." Dnes už na možnosť nákazy chlamýdiami myslia lekári omnoho častejšie ako pred pár rokmi. Ak však máte podozrenie, že by mohli byť príčinou vašich problémov, požiadajte ich o vyšetrenie.

Druhy chlamýdií

Chlamydia pneumoniae – postihuje najmä horné a dolné dýchacie cesty
Chlamydia psittaci – vyskytuje sa najmä u chovateľov vtákov a ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu s ich trusom
Chlamydia trachomatis – vyvoláva infekcie močovo-pohlavného a rozmnožovacieho systému, pohlavný typ chlamýdie je vysoko infekčný a šanca nakaziť sa pri nechránenom pohlavnom styku je asi 60 % (v prípade HIV je to napríklad 0,3 – 0,6 %)

Prejavy chlamýdiovej infekcie

Pľúcne chlamýdie: od jednoduchého nachladnutia cez neustupujúci dráždivý kašeľ až po celkové prejavy pripomínajúce virózu – bolesti svalov, kĺbov, teplota, zápal hrdla, prínosových dutín, stredného ucha, pľúc, chronickú únavu, závažný charakter majú aj dýchacie problémy v zmysle astmy. Ak sa dlho neliečia, pacient sa stáva astmatikom a inhalačnú liečbu kortikoidmi (potláčajúcu zápal) potrebuje až do konca života. Infekcie dýchacích ciest sa často vyskytujú počas epidémií, nie každá epidémia je chrípková. Predpokladá sa vzťah aj k mnohým iným ochoreniam.

Pohlavné chlamýdie: veľká časť pacientov, až 95 % mužov a 30 – 50 % žien nemá nijaké ťažkosti. Ženy môžu pociťovať bolesti v podbrušku – väčšinou tupé, prechodné i trvalé, zmení sa charakter výtoku, zníži sa chuť na sex. Chlamýdie však môžu vyvolávať prakticky všetky druhy gynekologických ťažkostí. V čase akútnej infekcie spôsobujú štípanie a pálenie pri močení. Dôsledkom chronickej chlamýdiovej infekcie môže byť neplodnosť spôsobená zmenami vo vnútorných rodidlách – najmä nepriechodnosťou vajíčkovodov a zmenami sliznice maternice.

Viac informácií aj na www.chlamydia.sk a www.chlamydie.info

debata chyba