Inkontinencia je problém, ktorý sa dá riešiť

Inkontinenciou, čiže samovoľným únikom moču, trpí na Slovensku dvadsať až tridsať percent žien a päť percent mužov, pričom len 35 percent z nich vyhľadá odbornú pomoc. Vyplýva to z výsledkov posledného prieskumu predsedu odborného výboru združenia InkoFórum Jána Švihru, ktoré okrem iného naznačujú aj nesprávny postoj ľudí k tomuto problému.

09.12.2009 12:58
debata

Mnohí si myslia, že tento problém patrí k veku alebo ho považujú za príliš intímny a hanbia sa o ňom hovoriť. Z odborného pohľadu však nejde o ochorenie, ale o symptóm, ktorý je dôsledkom primárneho zdravotného problému.

Nezávislé občianske združenie InkoFórum sa preto snaží informovať a vzdelávať verejnosť o tomto probléme a o možnostiach jeho diagnostiky a liečby. Jednou z príčin vzniku samovoľného úniku moču môže byť aj takzvaný neurogénny močový mechúr, ktorému sa venovali špecialisti z rôznych oblastí na odbornej konferencii InkoFóra v Banskej Bystrici 21. novembra. Medzi príčiny jeho vzniku môžu patriť ochorenia nervového systému, najmä po mozgových príhodách a úrazoch, ďalej onkologické operácie v oblasti malej panvy a brušnej dutiny, ožarovanie panvových a brušných orgánov a vrodené anomálie centrálneho a periférneho nervového systému. Liečba neurogénneho močového mechúra je závislá od viacerých faktorov. Základné faktory na zvolenie liečby sú typ neurogénneho močového mechúra, etiológia neurogénneho močového mechúra, individualita pacienta, pohlavie a vek pacienta.

Podľa slov predsedu odborného výboru InkoFóra Jána Švihru väčšina pacientov trpiacich inkontinenciou vyhľadá pomoc do piatich rokov od vzniku problému. Toto zistenie je alarmujúce, pretože čím skôr je tento problém diagnostikovaný a liečený, tým je jeho odstránenie alebo aspoň minimalizácia jednoduchšia. „Téma úniku moču stále patrí medzi tie, o ktorých nechce nikto hovoriť. Až tretina opýtaných nemá dostatok informácií o probléme, ktorým trpia a u dvoch tretín pacientov nie je liečba dostačujúca. V prvom rade je veľmi dôležité, aby sa pacienti začali zaujímať o vlastné zdravie a aktívne vyhľadávali odbornú pomoc u svojho lekára,“ povedal na margo problému Švihra.

debata chyba