Laser podporuje rast kožných nádorov

Čo vedci skúmajú na bunkách nemusí byť pravda u celých živých tvorov. Upozornil na to brazílsko - nórsky vedecký tím skúmajúci vplyv laserového žiarenia na rakovinu kože.

18.12.2009 06:00
svetlá pokožka - žena - úsmev - blondínka -... Foto:
Niektorá pokožka je citlivejšia než iné typy.
debata

Kým pri pokusoch na samotných bunkách (in vitro) neodhalili po ožiarení takmer žiadne zmeny, skúšky na myšiach potvrdili výrazný rast nádorových buniek. Výskum Inštitútu medicínskych vied Univerzity v Sao Paule pred pár dňami zverejnil odborný časopis BioMed Central.

Liečba laserom získala v poslednej dobe veľkú popularitu. Nízke dávky žiarenia sa osvedčili pri liečbe poranení mäkkých tkanív, kĺbov, šliach a svalov. Objavili sa však aj špekulácie, že zhoršuje rakovinu kože. Predchádzajúce štúdie na bunkách však priniesli len rozporuplné výsledky. „Hlavným nástrojom pre štúdium správania sa nádorových buniek by mali byť in vivo štúdie (na živých jedincoch pozn. autora) a treba byť opatrný pri zovšeobecňovaní výsledkov získaných pokusmi na bunkách,“ tvrdia vedci. Lebo inak sa správajú osamelé bunky a inak reaguje nádor v multibunkovom prostredí.

To sa aj vo výskume ukázalo. Kým na samotné bunky žiarenie laseru nemalo takmer žiadny badateľný vplyv, na živé myši už áno. Bunky kožného nádoru sa im viditeľne rozrástli.

Treba však upozorniť, že bežne používané nízke dávky „studeného“ laseru na bunku podľa výskumu nemajú žiaden negatívny vplyv. Inak je to ale, keď je laser silnejší. Pri vysokých dávkach žiarenia sa rozrástli bunky imunitného systému – lymfocyty, plazmatické bunky a makrofágy. Takisto došlo k odumieraniu tkaniva, zvýšeniu počtu atypických buniek a krvných ciev. Preto by používanie studeného lasera nemalo patriť do rúk amatérom, ale len odborníkom.

Pozitívne účinky tohto žiarenia začali lekári využívať okolo roku 1970, keď sa zistilo, že laserové svetlo nízkej intenzity spôsobuje rýchlejšie množenie buniek. Pacientom pomáha pri liečbe straty vlasov, bolestiach, športovej medicíne, starostlivosti o pleť a mnohých ďalších.

debata chyba