Migréna nevzniká zo zanedbaného sexu

Migrenózne bolesti hlavy navyše nespôsobujú ani očné problémy, ani krčná chrbtica, ale zápal tepien v mozgových obaloch.

23.01.2010 06:00
hlava, bolesť, migréna, trápenie, problém Foto:
Pri záchvate migrény dochádza k zápalu tepien v hlave, ktoré sa pod jeho vplyvom rozšíria, a to spôsobuje neznesiteľnú bolesť hlavy.
debata

Ešte šťastie, že už nežijeme v kamennej dobe, keď podľa všetkého migrenikom odstraňovali časti lebečných kostí. Alebo v stredoveku, keď sa migréna liečila podávaním kravských mozgov a kozieho trusu rozpusteného v octe. Dnes sa záchvat migrény lieči modernými liekmi nazývanými triptány a pacientom, ktorí trpia štyrmi a viacerými atakmi tejto pulzujúcej bolesti hlavy mesačne, možno predpísať aj tzv. preventívnu liečbu. Tá obmedzí počet migrenóznych záchvatov a spôsobí, že nebudú také silné.

Migrénu si mnohí mýlia s inými druhmi bolestí hlavy, dokonca sa medzi nimi ešte stále nájdu aj lekári. Migréna je však neurologická diagnóza sama osebe a nesúvisí s poškodením krčnej chrbtice, zhoršením zraku, ba nespôsobuje ju ani zanedbaný sex, ako zvyknú hovoriť „vtipkári“. Práve naopak, táto choroba je príčinou zhoršeného sexuálneho života u 58 % migrenikov. Hoci dnes už niektoré druhy triptánov, špecifických liekov na migrénu, môžu predpísať aj praktickí lekári, diagnózu stanovuje neurológ odobratím anamnézy (podrobného rozhovoru s pacientom) a kompletným neurologickým vyšetrením, s pomocou ktorého treba vylúčiť inú príčinu problémov (napr. nádor). Pri migréne bývajú výsledky neurologického vyšetrenia negatívne.

S aurou a bez aury

Dnes sa už vie, čo migrénu spôsobuje, hoci nie je celkom jasné, prečo je to tak. Pri záchvate migrény dochádza k zápalu tepien v hlave, ktoré sa pod jeho vplyvom rozšíria, a to spôsobuje neznesiteľnú bolesť hlavy. Medzi spúšťače patria zmeny hladín hormónov, niektoré potraviny, lieky, ale aj vône, zápachy či zmeny počasia a v súčasnosti je jedným z dôležitých spúšťačov stres. Migréna sa asi trikrát častejšie vyskytuje u žien, dôvodom je menštruačný cyklus a kolísajúce hladiny ženského pohlavného hormónu estrogénu. Migreničky majú zvýšenú frekvenciu záchvatov migrény práve v priebehu menštruácie a počas 1. trimestra tehotenstva. Vo všeobecnosti však platí, že migrénou trpí 16 – 18 % žien a 5 – 6 % mužov. Priemerný migrenik má 20 – 24 záchvatov migrény ročne, závažnosť týchto atakov však môže byť rôzna, je to veľmi individuálne.

Ataky migrény obyčajne trvajú 4 – 72 hodín a obyčajne ide o pulzujúcu bolesť hlavy, ktorá je jednostranná. Aj slovo migréna je odvodené od gréckeho slova, ktoré v preklade znamená „bolesť prítomná v polovici hlavy“. Nemusí to byť však nevyhnutnou podmienkou, pretože obojstranná bolesť sa vyskytuje v 30 – 40 % prípadoch. Migrénu však obyčajne sprevádza nevoľnosť, niekedy vracanie, zvýšená citlivosť na svetlo, zvuky či pachy, na vrchole záchvatu môžu mať pacienti rôzne zrakové vnemy – vidia záblesky, hviezdičky, len polovicu zorného poľa a takisto môže platiť, že migrénu v čase záchvatu zhoršuje fyzická aktivita. Jestvujú dva druhy migrény: migréna s aurou (predzvesťou) a migréna bez aury. Len 20 % migrenikov trpí migrénou s predzvesťou záchvatu, to znamená, že pred atakom silných bolestí hlavy majú rôzne neurologické príznaky – vidia blikajúce svetlá, môžu dočasne stratiť zrak, majú problémy s rečou, zníženú citlivosť v tvári, končatinách, je im nevoľno. Aura sa vyskytuje väčšinou hodinu pred vlastnou migrénou a končí sa vo chvíli, keď sa migréna začína. Pri bežnej migréne sa tieto príznaky pred záchvatom bolestí hlavy neobjavujú. Môžu byť však súčasťou samotného rozvinutého záchvatu.

Špecifická liečba migrény

Migrénu si mnohí ľudia liečia svojvoľne s pomocou voľnopredajných liekov ako paracetamol, ibuprofén, aspirín, naproxén či diklofenak. Tlmia bolesť, ale neodstraňujú príčinu migrény. Ich dlhodobé užívanie alebo vysoké dávky môžu spôsobiť tráviace problémy, ťažkosti s obličkami či pečeňou. MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy odporúča pri prvých príznakoch migrény konzumovať čerstvý zázvor, alebo si rýchlo uvariť zázvorový čaj, pretože zázvor vraj tlmí tvorbu prostaglandínov (prenášačov bolesti), odporúča zvýšiť príjem omega-3 nenasýtených mastných kyselín a trpezlivo, dôsledne experimentovať s úpravou stravy (Úprava výživy pri migréne na www.akv.sk v časti Novinky).

Ak má migréna výrazný vplyv na bežné denné aktivity ako práca, škola, domáce práce či spoločenský kontakt, treba uvažovať nad špecifickou liečbou triptánmi. Tie sú najúspešnejšou liečbou migrény, vedia zrušiť proces zápalu ciev v hlave a zároveň ich zúžia, majú rýchly nástup účinku a zároveň znižujú možnosť, že sa príznaky migrény do 24 hodín vrátia. Patria medzi lieky prvej voľby pri migréne so strednou a silnou intenzitou. Jestvujú v tabletách, dokonca v nosovom spreji (rýchlejší nástup účinku), lekári ich môžu podať aj vo forme injekcie (najvyššia miera účinnosti, ale aj najvyšší výskyt nežiaducich účinkov).

Okrem toho jestvuje aj tzv. preventívna liečba migrény – pre tých, ktorým táto choroba strpčuje život štyri a viac ráz do mesiaca. Tá trvá niekoľko mesiacov. Podľa profesora neurológie MUDr. Petra Kukumberga, PhD., sa ochorenia s jej pomocou zbaví tretina postihnutých a minimálne polovica má záchvaty omnoho zriedkavejšie a s miernejším priebehom.

debata chyba