Martin vo finále: Za vodou budem až o rok - ak si nezapálim

Grafik Martin si odvykal od cigariet v súťaži s Pravdou pomocou nikotínových žuvačiek. Mesiac vydržal, ale čo bude ďalej...

23.02.2010 01:35 , aktualizované: 27.02.2010 11:10
debata

Verili ste si na začiatku, že to dokážete a prestanete fajčiť?
Ak mám byť úprimný, vôbec som si neveril, že prestanem fajčiť a pochyboval som, že mi žuvačky pomôžu, Väčšinou ma zlomili prvé dva-tri dni, takže na štvrtý deň som už vedel, že to najhoršie mám za sebou.

Ako ste so sebou spokojný?
Cítim lepšie. Viac sa pohybujem, chodím autobusom a nevozím sa autom, chodím na prechádzky, hrávam futbal. Už nesmrdím od cigariet, ale voniam. A prasiatko sa mi plní ušetrenými peniazmi. Tešia sa aj ľudia okolo mňa.

Myslíte si, že v budúcnosti nebudete fajčiť?
Tak presne tejto otázky som sa obával! Nikdy nehovor nikdy. Jedným z mojich dôvodov prečo prestať boli peniaze a kým budem šetriť, tak fajčiť nebudem. Ale čo potom? To s určitosťou neviem. Ale chcem byť nefajčiar. Že už som za vodou, to si poviem, až keď nebudem fajčiť rok.

MUDr. Elena Kavcová:
Aj ja by som chcela vedieť, čo bude s vami o rok. Hovoríte, že teraz jedným z vašich motívov nefajčenia bolo ušetriť peniaze. Viete, že najväčší podiel nefajčiarov je medzi svetovými „top manažérmi“?. A tí určite nemajú nijaký problém s peniazmi. Ale posilňujú si telesnú a duševnú kondíciu športom a nefajčia preto, aby si čo najdlhšie udržali svoje dobré zdravie, ktoré im zas umožňuje zostať top manažérmi a zarábať veľké peniaze čo najdlhšie. A ja vám verím, že budete nefajčiarom, lebo to chcete sám.

Dvadsiatyštvrtý deň
Už som si zobral so sebou slabšie žuvačky, ale dnes som ešte žiadnu nepotreboval. Nutkanie na cigaretu je čoraz slabšie.Ale teraz v práci chýba kolega, mám práce dosť aj za neho, takže sa nenudím. Je pravda, že by som sa mal vyhýbať situáciám, ktoré ma lákajú zapáliť si, a preto som aj zmenil svoje zvyky. Zvykol som sa zastaviť takmer každý deň po práci u kamaráta v jeho podniku na pivko, teraz tam chodím zriedkavejšie a dám si skôr kofolu. Bol som si s kolegami zahrať futbal, ale do posilňovne som sa ešte nedostal, s bratom sme sa dohodli, že začneme od budúceho mesiaca. Odkedy nefajčím, chodím skôr spávať a ráno vstávam veľmi skoro.

MUDr. Elena Kavcová:
Martin, aj keď je v Pravde finále akcie, skutočná pravda je taká, že vy by ste mali pokračovať v odvykaní. Preto, ak príde nutkanie a túžba fajčiť, ďalej si dávajte nikotínové žuvačky, teraz už slabšie a počas dvoch mesiacov redukujte ich denný počet. Po troch mesiacoch by ste ich už nemali potrebovať. Keď sa však premôžete a pôjdete si zacvičiť, najlepšie pravidelne 2– až 3-krát týždenne, budete môcť so žuvačkami prestať skôr, pomôžu vám endorfíny. S bratom vám to určite pôjde lepšie.

Dvadsiatydruhý deň

Boli sme u kamarátky pozerať hokej. Všetci okolo fajčili a ja som si ako naschvál nikotínové žuvačky zabudol doma v druhej bunde. Ale vydržal som to bez problémov, nezapálil som si, ani som nemal chuť. Už som mal jeden deň, keď som si nedal ani jednu žuvačku a ďalší deň, keď mi stačila iba jedna na celý deň, takže teraz som si vzal do práce slabšie žuvačky – 2 mg. Hádam by som už mohol prejsť zo silnejších na slabšie, nie?

MUDr. Elena Kavcová:
Určite áno, stačia vám 2 mg žuvačky, s pomocou ktorých by ste mali preklenúť už u vás pomaly slabnúcu chuť a túžbu po cigarete. Je naozaj obdivuhodné, že ste to vydržali pri fajčiacich kamarátoch a ešte pri pozeraní hokejového zápasu! Boli to veľmi veľké pokušenia. Ale napriek tomu, že ste ich zvládli, mali by ste sa vyhýbať miestam, ľuďom aj činnostiam, ktoré vedú k nutkaniu zapáliť si. Ak to vydržíte, možno aj niektorí vaši kamaráti, ktorí azda ani neveria, že to zvládnete, zmenia svoju mienku v zmysle zanechania fajčenia.

Dvadsiaty deň

Ráno som vstával veľmi skoro, okolo desiatej som dostal chuť na cigaretu. Nechcel som si hneď dávať nikotínovú žuvačku, radšej som sa napil vody a zjedol jablko. A už to bolo preč. Myslím, že u mňa prichádza chuť zapáliť si najmä vtedy, keď sa nudím, keď nemám čo robiť. A ešte pri šoférovaní, vtedy som nervóznejší, tak si dávam žuvačku. Nezapálil som si a všetko je v poriadku. Skúsim si zapisovať, kedy mi príde chuť na cigaretu, ďakujem pani doktorke za radu.

MUDr. Elena Kavcová:
Odporúčam naďalej rozobrať a zhodnotiť všetky stavy a situácie, ktoré vás ťahajú fajčiť a podeliť sa s nami s vašou skúsenosťou. Pomôžete fajčiarom, ktorí chcú prestať. Aj naďalej opíšte, akým spôsobom ste zvládli chuť na cigaretu (teraz vodou a jablkom). Tiež by nás zaujímalo, či sa dalo niektorým nepríjemným situáciám vyhnúť. Lebo aj to je spôsob, ako opäť nepocítiť túžbu po fajčení.

Osemnásty deň

Znížil som „dávku“ nikotínových žuvačiek na polovicu, začínal som na 8–10 denne, teraz mi stačia na deň štyri. Konečne som začal športovať, pridal som sa ku kolegom na pravidelný ranný futbal. Ale ten býva iba raz za týždeň, aby to malo nejaký efekt, musím si pridať ešte posilňovňu. Aj keď som za tie dva týždne, čo nefajčím, pribral len kilo, hýbať sa treba!

MUDr. Elena Kavcová:
Tomu sa hovorí úspech! Platí, že úspech riešenia problému závisí aj od toho, koľko sa o probléme vie. Jednou z ciest, ako sa dozviete viac o svojom fajčení, je zaznamenávať si napr. čas, kedy ste dostali chuť na cigaretu, čo ste práve robili, čo cítili. Zapisovaním porušíte svoj fajčiarsky, teraz „žuvačkový“ stereotyp a je pravdepodobné, že chuť na cigaretu sa zníži. Zistite, pri akých problémoch či v akých situáciách chcete fajčiť, pretože tieto situácie sú pre vás rizikové. Budete sa im vyhýbať, prípadne hľadať vhodné formy riešenia. A vy ich nájdete!

Pätnásty deň

Bol som si s kamarátmi sadnúť na pivku a všetci okolo mňa fajčili a rovno pri mne. Vydržal som. Nemôžem povedať, že by som nemal chuť, lákalo ma to, ale nestálo mi to za to zapáliť si a potom si nadávať. Tak som to vydržal pri pivku aj bez cigarety a aj tak som strávil príjemný večer. A to som si v ten večer nemohol dať ani žuvačky, lebo pri žuvačke sa nesmie nič jesť ani piť.

MUDr. Elena Kavcová:
Držíte sa veľmi dobre. Ak ste vydržali pri fajčiacich kamarátoch bez žuvačiek a v pohode, potom je čas na postupné znižovanie počtu žuvačiek, ktoré spotrebujete denne. Ak vás však prepadne veľké nutkanie si zapáliť, tak si žuvačku dajte radšej ako cigaretu.

Dvanásty deň

Po kríze sa už mám lepšie. Ak mám nabitý program, na cigaretu vôbec nemyslím. Aj keď kamarát „Brčo“ ma stále provokuje esemeskami, či si nejdem zapáliť. No nejdem! A teraz som v práci, takže mi to nerobí žiadne problémy. Pokojne sa idem na terasu vyvetrať aj s fajčiarmi, aj s nefajčiarmi. Dostal som ďalšie žuvačky, teraz s ovocnou príchuťou, som zvedavý, ako mi budú chutiť, doteraz som mal len mentolové. Dnes som zjedol dva obedy, sú tri hodiny po obede a už som zasa hladný!

MUDr. Elena Kavcová:
Martin, je dobré, že si uvedomujete a tešíte sa z prekonanej krízy. Veď máte naozaj pevnú vôľu, keď dokážete abstinovať napriek provokačným esemeskám a vydržali ste aj pri fajčiacich spolupracovníkoch. Namiesto druhého obeda si dajte niečo nízkokalorické a zdravé. Dobré by bolo zobrať si do práce ovocie alebo zeleninu, slnečnicové semiačka. A pite veľa tekutín, ale nie sladených ani „light“.

Desiaty deň

Držím sa, ale som nervóznejší. Jednoducho mám chuť fajčiť a musím sa premáhať, konštatuje po desiatom dni odvykania Martin. Myslel som si, že najkritickejší je prvý týždeň, ale mňa to chytá až teraz. Viac na cigaretu myslím, som podráždenejší a musím žuvať viac žuvačiek. Už som si dal dnes šesť, a to je iba popoludnie!, do večera možno ešte padnú také tri-štyri. Asi je to tým, že teraz mám dva voľné dni, keď nepracujem a trocha sa nudím. Ale rodičia aj priateľka sú šťastní, že nefajčím, a to je pre mňa veľká podpora. Neviem, či mám ešte užívať silnejšie žuvačky, alebo by som mal prejsť na slabšie.

MUDr. Elena Kavcová
Áno, Martin, to sú abstinenčné príznaky, a preto odporúčam používať žuvačky ako doteraz, zatiaľ neprejdite na slabšie. Skúste si okrem žuvačiek uvariť dobrý čaj alebo vypite pohár vody. Cvičenie by vám tiež pomohlo prekonať nepríjemné príznaky abstinencie, ale v práci sa to asi nedá, po práci však cvičte a vaše endorfíny vám pomôžu

Ôsmy deň

Víkend bol v znamení zábavy. Najskôr som bol u kamaráta v pizzerii (sedeli sme v nefajčiarskej miestnosti), potom sme išli na diskotéku. Tam sa síce fajčilo vo veľkom, ale odolával som. Mal som so sebou žuvačky, ale pretože som pil pivo a žuvačka sa nemá kombinovať s jedlom ani pitím, dal som si ju, len keď som išiel von, na čerstvý vzduch. Bol som príjemne prekvapený – hoci sa na diskotéke fajčilo, so mnou to nič neurobilo. Vedel som, že nemôžem urobiť žiadnu výnimku, pretože keď som v minulosti chcel prestať fajčiť a zapálil som si jedinú cigaretu, opäť som do toho spadol. Za ten týždeň, čo nefajčím, chuť na cigaretu bola, ale nemal som žiadnu krízu. Som úplne v pohode.

MUDr. Elena Kavcová:
Je dobré, že navštevujete nefajčiarske zariadenia, na druhej strane je obdivuhodné, že ste odolali fajčeniu na fajčiarskej diskotéke. To pokušenie je tu oveľa väčšie, pokiaľ je možné, vyhýbajte sa mu. Sám z vlastnej skúsenosti konštatujete, že aj jediná cigareta vás vrátila späť k fajčeniu. Chuť, túžba fajčiť je najsilnejšia tri týždne až tri mesiace, ale môže pretrvávať aj dlhšie. Preto je lepšie vyhýbať sa pokušeniam.

Šiesty deň

Vo štvrtok som bol nervóznejší, mal som väčšie nutkanie fajčiť. Ani neviem prečo, v práci som mal voľno a nič také sa nedialo. Jednoducho som bol podráždený, tvrdí Martin. Nefajčí šesť dní. Tak som si dal viac žuvačiek, po hodine a pol som si dal druhú a minul som ich za deň desať alebo dvanásť. Ale ďalší deň je už v pohode, dopoludnia som mal iba dve žuvačky a stačili mi, uvidíme, čo bude do večera. Dnes som dostal ďalšiu provokatívnu esemesku od kamaráta, či nejdem na „cigu“. Ale ja si z toho nič nerobím, odpoviem, že ja teraz fajčím žuvačky.

MUDr. Elena Kavcová:
Nervozita patrí medzi abstinenčné príznaky zanechania fajčenia, teda presnejšie zníženej hladiny nikotínu, nikotínové receptory sú hladné, žuvačky a vaša vôľa nervozitu prekonali. A na druhej strane cítim vašu radosť, že sa vám darí aj napriek esemeskovým provokáciám kamaráta.

Štvrtý deň

Zatiaľ sa stále držím, nezapálil som si a ani mi to veľmi nechýba. Keď začínam byť nervóznejší, si dám žuvačku. Prišiel som na to, ako ju treba žuť, keď si ju niekto pomýli s obyčajnou žuvačkou, uvoľní sa naraz priveľa nikotínu a človek má v ústach úplne hnusnú štipľavú chuť. Ak ju však žujete pomaly a málo, pol hodiny podľa návodu, a necháte ju v ústach „oddychovať“, tak účinkuje. Dokonca tak, že s jednou žuvačkou vydržím bez chuti na cigaretu aj tri hodiny. Žuvačiek teda miniem menej, ako som vyfajčil cigariet, priemerne asi desať, ale tých silnejších. Včera som mame vytiahol z škatuľky jednu cigaretu a poťahoval som len tak, „nasucho“. Pozeral som sa na tú cigaretu a hovorím si: je to drahé, škodí to, smrdí to – toto potrebujem? Keď som si odvykal predtým, bol to boj. Teraz sa teším. Ale mám väčšiu chuť na jedlo, musím sa kontrolovať.

Čo na to MUDr. Kavcová:
To je výborné, pán Martin, že sa tešíte! A máte sa z čoho, lebo víťazíte nad tou malou cigaretou. Vaša komunikácia s cigaretou je dobrá, užitočné je si opakovane pripomínať, ako ste vy sám na to prišli: „Naozaj je to drahé, škodí to, smrdí to a toto vôbec k šťastnému životu nepotrebujem.“ Prišli ste na to, ako sa má žuvačka žuť, aby výsledný efekt bol čo najdlhší a bez nepríjemných vedľajších účinkov a pocitov v ústach, váš návod je pekný.

Prvý deň

Poslednú cigaretu som si dal pár minút pred polnocou, mal som chuť aj na ďalšiu, ale to sa už začínal prvý deň bez cigarety. Keď som okolo obeda vstával, túžil som po cigarete, ale hneď som si dal žuvačku. Za celý deň som ich vyžul osem. Bol som prekvapený – hoci som si doteraz cigarety vychutnával, žuvačka mi ich viac-menej nahradila. Neviem, či je to tým, že chcem prestať fajčiť, ale zatiaľ som v pohode – aj keď mi volajú kamaráti a z recesie sa pýtajú, či sa nezastavím na cigaretku.

Čo na to MUDr. Kavcová
Držím vám palce za pevné odhodlanie a vôľu. Som rada, že ste prvý deň prekonali bez nepríjemných pocitov abstinencie a že žuvačky zaberajú. Ak budete mať túžbu fajčiť, myslite aj ďalej na priateľku, ktorej nechcete poškodiť zdravie pasívnym fajčením. A, Martin, zavolajte aj vy kamarátov (ale nie z recesie), nech sa k vám pridajú – " ve dvou se to lépe táhne". Podpora je neoceniteľná.

**
Martin - Prestaňte fajčiť Foto: Ľuboš Pilc
Martin - Prestaňte fajčiť Martin - Prestaňte fajčiť

Má 26 rokov. Je grafický redaktor. Prestať fajčiť s Pravdou sa pokúša od 1. februára 2010 pomocou nikotínových žuvačiek.**

Ako dlho fajčíte a koľko cigariet denne?

Fajčím 9 rokov, priemerne 15–20 cigariet denne, ale keď som niekde s kamarátmi, tak ich „padne“ viac.

Pokúšali ste sa niekedy prestať?
Áno, trikrát, len pomocou vlastnej vôle, ale bezúspešne. Najdlhšie som vydržal tri mesiace. Mám asi slabú vôľu, tak som sa rozhodol, že teraz to skúsim pomocou nikotínových žuvačiek.

Prečo chcete prestať fajčiť teraz?
Robím to pre moju priateľku, pre zdravie, ale aj aby som ušetril. S priateľkou sme spolu už sedem rokov a ona nefajčí. Prispôsobila sa, ale bola by však rada, keby som nefajčil. A tiež chcem ušetriť peniaze, mesačne dám na cigarety sto eur. Už mám pripravené prasiatko, do ktorého budem vhadzovať denne tri eurá. Mladší brat prestal fajčiť pred piatimi či šiestimi rokmi a smeje sa mi, že som slabý. Môže si kúpiť viac než ja – každú chvíľu má nové tričko alebo tenisky. Ja dám ušetrené peniaze na byt, zvýšim si platby na stavebné sporenie. Tretí dôvod, prečo si idem odvykať, je, že sa chcem lepšie cítiť. Bol som športovec, na strednej škole som súťažne hrával basketbal aj futbal a chcel by som mať lepšiu kondíciu ako teraz. Mama aj otec fajčia, ale mama povedala, že do toho pôjde spolu so mnou a prestane tiež, aby ma podporila.

Z čoho máte najväčšie obavy pri odvykaní?
Či tie žuvačky budú mať nejaký účinok, najmä počas prvého týždňa, keď je človek najviac nervózny, aby som cigaretám odolal. Či sa nebudem tak trápiť, ako keď som si odvykal len pomocou vôle. Keď som nefajčil, cítil som sa lepšie, ale buď som „dostal nervy“, alebo som si vyšiel s kamarátmi a zapálil som si. Mám trocha obavy aj z toho, že priberiem, ale to ma až tak netrápi. Keď som si odvykal, chuť na cigaretu som zaháňal aj čokoládou, teraz ju nahradí zelenina a šport. Budem chodiť do posilňovne a nebudem sa voziť autom, budem viac chodiť pešo. Keď som si odvykal v minulosti a dostal som chuť na cigaretu, obliekol som sa a zbehol dvakrát dole a hore schodmi. Bývame na dvanástom poschodí, takže som sa poriadne zadýchal a už som nemal chuť fajčiť.

debata chyba