Mária vo finále: Nechcem sa hrať na hrdinku, ale asi fajčiť neprestanem

Fajčiari, ktorí odvykali s Pravdou, sa dostali do finále. Ako zvládli február bez cigariet? A vydržia si nezapáliť aj ďalej? Bývalá hádzanárka Mária tvrdí, že smrteľne vážne to začne brať až od 1. marca.

23.02.2010 01:35 , aktualizované: 27.02.2010 11:04
debata

Verili ste si na začiatku, že to dokážete a prestanete fajčiť?
Úprimne bez pátosu, vôbec som neverila, že toľko vydržím. Nečakala som to.

Ako ste so sebou spokojná?
Nie som spokojná, priznávam, že som aj zlyhala. Voľakedy som mala pevnú vôľu, myslela som si, že ju už nemám. Ale zistila som, že ju čiastočne mám. Nemôžem povedať, že ma ostatní motivovali, ale veľmi som im fandila. Každý z nás mal iné podmienky – pracovné, ľudské, životné, vekové. Na nich som veľmi pyšná!

Myslíte si, že v budúcnosti nebudete fajčiť?
Smrteľne vážne to začnem brať od 1. marca. Nechcem sa hrať na hrdinku, ale myslím si, že fajčiť neprestanem. Po 2 rokoch skoro ničnerobenia ma tento mesiac nakopol – chcem začať behať, chodiť von, mať viac pohybu.

MUDr. Elena Kavcová:
Mária, vy ste prekonávali ťažké abstinenčné príznaky pri veľkej pracovnej záťaži, a sama. To treba veľmi oceniť. Prosím, pokračujte, napríklad v poradni zdravia s pomocou odborníkov. Keď ste vrcholovo športovali, tiež ste na to neboli sama, pomáhali vám a usmerňovali vás tréneri. Nebojte sa vyhľadať odbornú podporu ani teraz. Zdravie za to stojí. A ten pohyb na vzduchu vám bude tiež pomáhať.

Dvadsiatyštvrtý deň

Blíži sa finále, bolo to dlhé obdobie, ale snažila som sa držať. Sklamalo ma, že som zakopla, ale bolo to len jediný raz.Som veľmi zvedavá, ako zvládnem marec, nefajčenie bude len a len na mojej vôli – keď si raz za 2 dni zapálim, tak si zapálim, keď nie, tak nie. Ale rada by som, keby nie. V tieto dni mi radosť z cigarety nahrádza radosť z olympiády. Ešte šťastie, že hry sú ďaleko a hokej sa hrá tak skoro ráno, inak by som to viac prežívala. Reprízy z olympijských hier už nie sú také napínavé, a tak ma „necuká“ zapáliť si.

MUDr. Elena Kavcová:
Áno, je tu o chvíľu finále, ale len s Pravdou, vaše odvykanie pokračuje. Najťažšie týždne máte za sebou, bolo by škoda nepokračovať, keď ste už prekonali toľko nepríjemných a najťažších abstinenčných príznakov. Len vy viete, aké to bolo u vás ťažké, ale – dokázali ste to! Aj keď by ste si zvolili nie plnú abstinenciu, ale druhú cestu, teda redukciu počtu denne vyfajčených cigariet, bolo by to pre vaše zdravie lepšie, ako pokračovať v dennom intenzívnom fajčení. Aj postupnou redukciou vyfajčených cigariet máte väčšiu nádej na trvalú abstinenciu. Ale keby ste naozaj veľmi chceli, bolo by lepšie trvale abstinovať.

Dvadsiatydruhý deň

Velikánsky titulok ma naposledy rozčaroval, ale čo sa dá robiť, veď som vtedy zlyhala a potiahla si z cigarety. Teraz sa držím, nezapálila som si, ale stále na to myslím a trápim sa s tým. Fajčiari mi nesmrdia, skôr naopak. Chute mám pomiešané, čokoládový puding a mrkvička, prestanem fajčiť, ale nakoniec budem taká, že ma bude lepšie prekročiť ako obehnúť. Bola som na vychádzke a pijem všelijaké možné čaje, čo mi dali kamarátky. Ale konečne môžem vykašliavať, predtým som cítila, že mám zanesené pľúca, teraz dýcham lepšie. Žalúdok ma nebolí, aj keď mám v robote stresy. A najnovšie aj lepšie spávam, to som už dlho nezažila. Takže okrem trápenia už vidím aj pozitíva…

MUDr. Elena Kavcová:
Pani Mária, vy naozaj realisticky opisujete svoje nepríjemné abstinenčné pocity pri odvykaní od fajčenia. Musím konštatovať, že sú ako vystrihnuté z učebnice. Zaslúžite si obdiv a úctu, že napriek nim pokračujete v procese zanechávania fajčenia. A vidíte, že vás odmeňuje aj váš vlastný organizmus, ľahšie vykašliavate aj dýchanie sa zlepšilo. Pokračujte ďalej v hľadaní potešenia z činností, ktoré odpútavajú pozornosť od fajčenia. A nebojte sa postupne meniť aj stravovacie návyky, prípadne aj s odbornou pomocou (odborníkmi na výživu), ktoré by prispeli k tomu, aby ste nepribrali.

Dvadsiaty deň

Zhrešila som. Dva dni som mala strašnú chuť na cigaretu, a tak som vyhľadala kolegyňu a kúpila som si od nej jednu light cigaretu. Pol hodiny som si nezapálila, ale potom som dostala dojčenský reflex, ako keď dojča cíti prsník. Zapálila som si, 2-krát potiahla a zahasila. O polhodinu som si tú istú cigaretu opäť zapálila, 3-krát potiahla a potom som ju definitívne odhodila. Priznávam, mala som výčitky svedomia.
(Po tom, čo „zhrešila“, prišla Mária do redakcie na pravidelný dýchací test. Hladinu kysličníka uhoľnatého v krvi mala na hranici nefajčiar a slabý fajčiar (6).)

MUDr. Elena Kavcová:
Je to u vás prvý „laps“ – pošmyknutie – krátkodobé zlyhanie a vrátenie sa k cigarete na krátky čas. Príčinou pošmyknutia môžu byť najmä stresové (v práci alebo doma), nehovoriac o tom, že samotné zanechanie fajčenia je pre dlhodobého fajčiara tiež stresujúce. Na zvládnutie stresu je vhodná relaxačná technika, napr. cvičenie na hlboké dýchanie, cvičenie na uvoľnenie svalstva. Každý môže využiť na relaxáciu to, čo mu najviac vyhovuje. Napríklad teplý kúpeľ, príjemnú hudbu, šport. Prospešné však je nielen zvládať a ovplyvňovať stres, ale aj vedieť sa vyhnúť stresovej situácii. Bola to u vás „len“ chuť na cigaretu? Naozaj by vám nepomohla nikotínová žuvačka?

Osemnásty deň

Poslíček s pizzou išiel k niekomu zo susedov a fajčil. V duchu som si hovorila – vypýtam si cigaretu, ale nespravila som to. Krotím sa, dala som si polovičku nikotínovej žuvačky. Hoci už nemusím so sebou tak bojovať, stále mám chuť na cigaretu. Mamka, ktorá už nefajčí 4 roky, hovorí, že má na ňu stále chuť. Potrebuje si zamestnať ruky, keď pozerá telku, pred sebou má krížovky alebo štrikuje. Predtým mi cigareta potláčala chuť do jedla, teraz ju mám stále, a tak si dávam mrkvu, jogurt, kapustu, citrusy…

MUDr. Elena Kavcová:
To, čo robíte so stravou, je veľmi dobré a správne. Aby človek, ktorý prestal fajčiť nepribral, mal by sa vyhýbať alkoholu, sladkostiam, vysoko kalorickým jedlám, ktoré paradoxne zvyšujú aj túžbu fajčiť. Po jedle si namiesto kávy treba dať čaj, minerálku alebo ovocnú šťavu, zvýšiť konzumáciu ovocia, zeleniny, vitamínov, tekutín. Pri túžbe fajčiť pomôže ovocie, obyčajná žuvačka bez cukru, zelenina. Ale vy to všetko viete. A keď prestala fajčiť vaša mama, tak si myslím, že to dokážete aj vy.

Pätnásty deň

Fajčila by som, že sa to ani nedá povedať! Doma mám vyupratované, všetko vyprané, vyžehlené – lebo sa potrebujem zamestnať. Rátam dni, koľko už nefajčím a čudujem sa. Stále sa mi motá hlava, len neviem, či je to preto, že som citlivá na počasie, alebo preto, že mám taký chtíč na cigaretu. A stále cítim ťažobu na pľúcach, lebo nevykašliavam, tak som si bola dokúpiť lieky, ktoré mi predpísali. Ale žalúdok ma, naopak, bolieť prestal.

MUDr. Elena Kavcová:
Ranná cigareta fajčiara podráždi na kašeľ a lepšie sa mu vykašle hlien nahromadený v prieduškách. Viete, prečo? Dlhodobí fajčiari majú poškodenú samoočisťovaciu funkciu priedušiek a zároveň fajčenie spôsobilo, že žliazky a bunky produkujúce hlien sú zmnožené. Preto hlavne ráno si fajčiar potrebuje urobiť tzv. toaletu prieduškového stromu (vyčistiť priedušky od nahromadeného hlienu) aby sa mu dobre dýchalo. Musí si vyvolať kašeľ na odstránenie hlienu, lebo riasinky priedušiek sú poškodené – samoočistenie nefunguje. Všimli ste si, že práve dlhodobí fajčiari majú preto tzv. raňajší kašeľ, ktorý je príznakom zápalu priedušiek. Po zanechaní fajčenia po určitom čase sa sliznica priedušiek postupne zregeneruje. Vaša vôľa je obdivuhodná a náhradné aktivity na prekonanie abstinenčných príznakov sú výborné.

Dvanásty deň

Mám krízu, bola som na dôležitom rokovaní, a keby tam niekto vytiahol cigaretu, ihneď si zapálim. Včera som darovala krv, a keď som bola na prechádzke so psom, tak som sa motala, že ma musel vodiť Rambo a nie ja jeho. Neviem, či to bolo z krvi, alebo bol zlý tlak, ale držala som sa múra domu. Hrozne mi zvieralo pľúca, bolo mi na odpadnutie. Večer by som si zapálila, ale nemal mi kto dať cigaretu. Navyše bolo by mi horšie, keby som si ešte dala nikotín… Nekúpim si celú škatuľku, určite by som zlyhala, neostala by som pri jedinej cigarete. Už sa teším na marec, nefajčenie (alebo fajčenie) už bude na mojej vôli a nie na tom, že ma kontrolujete. Až vtedy budem na seba pyšná. Zatiaľ som naštvaná – mám nervy a ešte ani nefajčím!

MUDr. Elena Kavcová:
Nie je ľahké odvykať pri takej zodpovednej každodennej práci, akú máte vy. Dopredu sa však nevzdávajte. Aj teraz máte slobodnú vôľu, nikto vám nič neprikazuje, buďte hrdá, že zatiaľ zdolávate veľmi nepríjemné abstinenčné príznaky. Dali sa očakávať. Vyplývajú z dlhodobého a intenzívneho fajčenia, následkom ktorého sú u vás pravdepodobne zmnožené nikotínové receptory v mozgu, ktoré teraz „hladujú“ a intenzívne si pýtajú nikotín.

Desiaty deň

Prestala som si dávať náplasť, nežujem nikotínové žuvačky a nefajčím. Držím sa, ale nie som na seba pyšná. Zajtra sa chystám darovať krv. Minule ma lekárka zahanbila – ráno pred odberom krvi som si zapálila. Teraz, keď nefajčím, budem mať z darovania oveľa lepší pocit. Keď sa po stresovom dni vrátim domov, najradšej by som si vyhodila nohy, osprchovala sa a zapálila si. Stačili by mi 1 – 2 šluky. Chýba mi pocit, že môžem. Všetko, čo ma obmedzuje, ma stresuje. Priznávam však, že sa cítim oveľa lepšie. Zo stresu som mala každý druhý deň bolesti žalúdka, teraz beriem tie isté lieky, a nechcem to pripisovať len nefajčeniu, ale už 10 dní ma vôbec nebolel žalúdok.

MUDr. Elena Kavcová:
Vážim si, že ste darkyňou krvi a ešte viac, že teraz tá vaša krv nebude obsahovať oxid uhoľnatý, ktorý z nej vytláča kyslík. Odmenili ste sa za úžasný výkon nefajčenia niečím pekným?

Ôsmy deň

Hoci ja už týždeň nefajčím, všade samí fajčiari! Fajčí suseda podo mnou, partia z domu na medziposchodí (tých som vyhodila) aj psičkár z baraku. Ja však bojujem. Myslím si, že už som zastabilizovaná. V noci som spala dobre, už druhý deň som bez náplasti a žuvačku si dávam len obyčajnú. Keď som bola psíkovi Rambíkovi kupovať psie piškótky, pýtala som sa predavačky, aké majú ľahké cigarety. Už som mala škatuľku v ruke, ale nakoniec som ju vrátila pokladníčke. Keby mi predali jednu cigaretu, možno si zapálim, ale celú škatuľku?! To by som bola opäť tam, kde nechcem. Radšej sa idem nadžgať a Rambík so mnou. Je veľmi rád, že nefajčím – oveľa častejšie som v kuchyni a vždy sa ujde aj jemu.

MUDr. Elena Kavcová:
Vzhľadom na to, čo ste dosiahli vo vrcholovom športe, v kútiku srdca som predpokladala, že aj pri odvykaní budete veľká bojovníčka. A podľa toho, čo hovoríte, som sa nemýlila. Je normálne, že máte opakované nutkanie zapáliť si, ale zatiaľ víťazíte! Víťazte aj ďalej. Dúfam, že pri príprave jedla sa snažíte držať zásad zdravej výživy.

Šiesty deň

Neviem, či to súvisí s tým, že som začala až teraz, keď som prestala fajčiť, brať lieky na roztiahnutie pľúc, ktoré mi predpísala pani doktorka pri vstupnej kontrole. Predtým sa mi vykašliavalo lepšie. Tri dni som si dávala náplasti, ale zle som spala. Teraz som bola dva dni bez náplastí, dala som si len sem-tam nikotínovú žuvačku a sem. tam obyčajnú. Ale potrebujem zamestnať ruky. Bola som na dlhej prechádzke a kŕmim sa samými zdravými vecami. A ešte som dostala pekný podporný e-mail, aby som vydržala. Ale zašla som len tak do svojho obchodu a pýtam sa, či majú tie moje cigarety. Dievčatá sa už po nich načahovali. Nekúpila som si ich, len som ich skúšala, lebo som im zakázala predať mi cigarety, aj keby som ich kolenačky prosila!

MUDr. Elena Kavcová
Veľmi si vážim, pani Mária, že máte pevnú vôľu a napriek abstinenčným príznakom ste si cigarety nekúpili. Pre vás však bude lepšie, keď nebudete skúšať a vystavovať svoju vôľu takýmto pokušeniam. Ste aktívna, potrebuje pohyb, pokračujte v prechádzkach na čerstvom vzduchu. Boli ste vrcholová hádzanárka – čo tak šport v spoločnosti iných? Ťažkosti so zvieraním pľúc a horším vykašliavaním by nemali spôsobiť nikotínové náplasťe či žuvačky. Neviem, aký liek užívate, pre istotu odporúčam lekársku kontrolu.

Štvrtý deň

V stredu som si nalepila slabšiu, 10 mg náplasť. Asi o 14. hodine som ju dala dole, pretože som v noci ani po druhej tabletke na spanie nezaspala. Hoci náplasť dáva telu drogu, nepomáha mi. Skôr ako nikotín potrebujem niečo robiť s rukami. Ešte od čias, keď som chcela skončiť s fajčením, mám v zásuvke cigarety z liečivých bylín. Zapálila som si, ale je to smrad! No a čo teraz pojem! Dávam si náhrady – mandarínky, banány, pomaranče, jablká.

Normálny človek sa pozrie na zapálenú sviečku a má pocit romantiky, a mne napadne odpáliť si od sviečky cigaretu! uch. Byt by mal voňať domovom, no u mňa je to ako v 14. cenovej skupine, cítim to. Som nervózna, mám pracovný stres. Keď sa vrátim z porady, zapálim si tú smradľavú bylinkovú cigaretu! Ale ešte predtým si dám polovičku žuvačky nicorette – zo starých zásob.

Čo na to MUDr. Kavcová:
Mária, u vás sú abstinenčné príznaky spojené s tým, že sa váš čuch mení k dobrému, je citlivejší. Aj po vyvetraní bytu cítite cigaretový zápach – je to úspech, prebúdza sa jeden váš zmysel. Budete viac cítiť aj vôňu kvetov! Myslím si, že by ste mohli vymeniť náplasti za nikotínové žuvačky. Pri žuvaní sa riaďte Martinovým návodom, ale aj návodom na škatuľke. Keď ste nervózna alebo chcete fajčiť, dajte si žuvačku. Každý deň si zacvičte, pomôžu vám endorfíny – hormóny šťastia, ktoré sa po telesnom pohybe uvoľňujú v mozgu. Ak máte chuť na jedlo, vypite pohár vody, dajte si mrkvu, ovocie a pomôže vám aj obyčajná žuvačka bez cukru. Vydržte!

Prvý deň

Ešte ráno som si zapálila, pretože pôvodne som dostala informáciu, že deň D sa začne až na ďalší deň. A tak som v kabelke mala svoju poslednú škatuľku, ale aj náplasti, ktoré som dostala v redakcii. Ako si to zrovnať v hlave?,

Ráno som si 2– až 3-krát potiahla a cigaretu odhodila. A ešte raz. Keď som si okolo 11. nalepila náplasť, nemala som pocit, že by účinkovala. Celý deň som myslela na cigaretu, ale držala som sa. Možno vďaka psíkovi Rambovi, ktorého som nevidela dva mesiace, a dnes sme vonku šťastní šantili. Snažila som sa všetko si zrovnať v hlave – v robote som nestihla umyť popolník, musím rozdať zapaľovače… Teším sa, že si sadnem k televízoru a pozriem si finále majstrovstiev sveta v hádzanej, ale mám aj obavy – ako to zvládnem, keď doteraz som si vždy, keď to bolo napínavé, zapálila?!

Čo na to MUDr. Kavcová
Pani Mária, veľmi sa mi páči váš postoj a to, že ste vystihli, že nefajčiť je v hlave, teda vo vašej pevnej vôli. Ale vy ste toho v živote už veľa dokázali a k tomu bolo treba tiež hlavne pevnú vôľu. Veď dosiahnuť úspech v športe a reprezentovať na olympiáde chcelo tvrdé tréningy, a vydržali ste. Verím, že sa vám podarí prekonať cigaretku a pomôže vám aj váš psík. V práci odstráňte popolníky a kúpte si kvety.

Mária - Prestaňte fajčiť Foto: Ľuboš Pilc
Mária - Prestaňte fajčiť Mária - Prestaňte fajčiť

Má 49 rokov. Je bývalá hádzanárka, reprezentovala na OH v Soule, dnes je vedúca úradníčka verejnej správy. Prestať fajčiť s Pravdou sa pokúša od 1. februára 2010 pomocou nikotínových náplastí, ktoré časom vymenila za vlastnú vôľu.

Ako dlho fajčíte a koľko cigariet?
S prestávkami približne 25 rokov, teraz vyfajčím asi 25 až 30 cigariet denne.

Pokúšali ste sa niekedy prestať?
Keď som na vysokej škole začala fajčiť, povedala som si – hneď ako skončím školu, prestanem fajčiť. A tak som asi 7 rokov nefajčila. Bola som vrcholovou športovkyňou, chcela som mať čo najlepšie športové výsledky. Keď som neskôr pôsobila v cudzine, bolo mi clivo za domovom, a tak som si kúpila škatuľku cigariet. No a keď som sa dostala do vysokej politiky, kde fajčiari z rôznych politických strán dokážu medzi sebou slušne komunikovať, stala sa zo mňa tuhá fajčiarka.

Prečo ste sa rozhodli prestať fajčiť práve teraz?
Pred viac ako tromi rokmi som mamke po jej vážnej operácii sľúbila, že prestanem fajčiť, a sľub som nedodržala. Veľmi ma to trápi. Som veľmi súťaživý typ, myslím si, že toto je moja posledná šanca skončiť s fajčením.

Z čoho máte najväčšie obavy?
Že už asi nemám pevnú vôľu. Že odvykanie pomocou náplastí, žuvačiek a iných prostriedkov nie je najlepšie. Ak chce niekto prestať fajčiť, mal by to urobiť bez nejakých barličiek. Predovšetkým to musí mať zrovnané v hlave.

debata chyba