Biorezonancia - alternatívna metóda odvykania od cigariet

Biorezonancia ako metóda odvykania od fajčenia je založená na myšlienke, že ľudské telo vysiela elektromagnetické kmity a pomocou prístroja je možné napojiť sa na jeho čakry, meridiány a akupunktúrne body.

12.02.2010 06:00
cigareta, fajčenie, prestať fajčiť, nefajčiť,... Foto:
Faktom je, že výsledky úspešnosti biorezonančnej terapie nie sú preukázateľné, neexistuje odborná štúdia či výskumy, ktoré by veda považovala za hodnoverné.
debata

Biorezonancia do odvykania zapája elektromagnetické vlnenie, ale aj psychiku – bez viery to totiž nejde. „Fajčenie je v hlave“, hovoria fajčiari, keď prídu na to, že do boja s touto závislosťou treba zapojiť psychiku. Biorezonančná terapia je na nej postavená – keď človek chce prestať, a keď tejto metóde verí, má šancu uspieť. Ak je fajčiar nastavený tak, že táto terapia mu pomôže, neskôr ťažko povedať, či fajčiara od cigariet odučil prístroj, alebo či len „podoprel“ jeho psychiku. Odvykanie metódou biorezonancie v praxi vyzerá tak, že klientovi odpomôže od fajčenia stroj, ktorý mu do podvedomia zasadí informáciu, že cigarety už nepotrebuje. A to všetko ani nie za pol hodinky čistého času!

Ako prebieha terapia
Klient si zapáli poslednú cigaretu značky, na akú je naučený, lebo tú si mozog pamätá a ohorok uzavrú do sklenej nádobky spojenej s prístrojom nazvaným BICOM. Potom sa fajčiar usadí do kresla, na hlavu dostane elektromagnetickú čelenku a ruky si položí na kovové platničky. Prístroj pôsobí na telo na troch miestach: cez ruky, chrbát a hlavu, človek však pritom fyzicky nič necíti.

„Prvým krokom je harmonizácia organizmu. Prístroj zachytí elektromagnetické pole človeka, zistí, aký problém je v organizme a dá mu pokyn na samouzdravenie. Potom nastupuje terapia odvykania – prístroj uspí mozgové receptory, ktoré navádzajú na drogu, takže už nedávajú telu signál o potrebe nikotínu,“ vysvetľuje Ivana Čandová, majiteľka biorezonančného centra v Bratislave.

„Je to alternatívna medicína, podvedomie je spúšťačom všetkých ochorení aj všetkých závislostí. Ale prístroj využíva fyzikálne zákony,“ dodáva Čandová. Analyzuje biologickú informáciu – sliny z cigaretového ohorku, toxické látky z rúk. Podľa toho sa upraví signál, ktorý vyšle do tela klienta, aby sa zbavilo neželaných látok a návyku na ne. Telo sa očisťuje a spätne dostáva informáciu: Túto cigaretu už nepotrebujem.

Na upevnenie informácie čip
„Mozog zvyčajne vysiela hlad po cigarete už do dvoch hodín a je po hrdinstve – väčšina ľudí beží do prvého stánku, aby si kúpili ďalšiu škatuľku. Po biorezonancii sa hlad po nikotíne nedostaví, alebo aspoň nie je taký silný, a preto môžete prestať fajčiť s úsmevom,“ tvrdí Gabriela Szücsová, ktorá pracuje s prístrojom na biorezonančnú terapiu. Sama vraj bola prvou klientkou a nefajčí dva roky. „Pravdou je, že niektorým tuhším fajčiarom sa nepodarí odvyknúť si na prvýkrát, ale aspoň znížia dávky. Na opakovaciu terapiu príde asi jeden z troch klientov,“ dodáva.

Cena za jednu odvykaciu kúru sa zvyčajne pohybuje od 30 do 50 € a ak prvá terapia nezaberie a klient začne do mesiaca opätovne fajčiť, druhú terapiu dostane obyčajne zadarmo. Aspoň šesť hodín po terapii by človek nemal piť kávu ani alkohol, aby sa z podvedomia nevynorila spojitosť s cigaretou. Naopak, treba piť veľa vody, aby z tela odplavili toxické látky. Na upevnenie informácie v podvedomí sa môže na niektorý vhodný bod na tele aplikovať ešte malý čip, ktorý klient nosí na sebe nepretržite tak dlho, ako potrebuje. Čip sa zvykne nalepiť asi dva centimetre pod kľúčnou kosťou alebo nad pupok. Ivana Čandová je presvedčená, že vyrovnaný človek dokáže prestať fajčiť bez pomôcok, len silou vlastnej vôle. Ale ak si fajčiar neverí, pomoc sa mu zíde.

Pomoc alebo placebo?
Faktom je, že výsledky úspešnosti biorezonančnej terapie nie sú preukázateľné, neexistuje odborná štúdia či výskumy, ktoré by veda považovala za hodnoverné. Pľúcna lekárka z Martina Elena Kavcová, odborníčka na odvykanie od fajčenia, však víta každé rozhodnutie prestať s fajčením. „Aj keď táto metóda odvykania od fajčenia nepatrí do medicíny založenej na dôkazoch (evidence base medicine), som rada už len samotnému rozhodnutiu prestať fajčiť,“ komentuje biorezonančnú terapiu.

debata chyba