Náplasť na fajčiarsku dušu aj telo

Nikotín je jednou z najnávykovejších látok a najrýchlejšie pôsobiacich drog. V mozgu totiž aktivuje procesy, ktorých výsledkom je niečo ako pocit odmeny. Medzi vdýchnutím dymu a príjemným pocitom v organizme ubehne len niekoľko sekúnd. O fajčení tabaku sa preto hovorí ako o opiátovom type závislosti.

17.02.2010 07:00
fajčenie, cigareta, cigarety, dym, nikotín,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa pľúcnej lekárky MUDr. Eleny Kavcovej, CSc., je závislých okolo 80 – 85 percent fajčiarov. „Drogová závislosť od nikotínu je klasickou drogovou závislosťou, ktorá vzniká pomerne rýchlo a závisí od typu tzv. nikotín-acetylcholínových receptorov v mozgu. Ich prítomnosť je podmienená geneticky,“ tvrdí. Počet nikotínových receptorov v mozgu sa navyše zvyšuje rokmi fajčenia.

Na univerzite v americkom Michigane sa 435 dobrovoľníkov zúčastnilo na štúdii týkajúcej sa závislosti od tabaku. V jednej skupine boli ľudia, ktorí počas života vyfajčili najviac sto cigariet a nikdy si od nich nevytvorili závislosť, v druhej boli pravidelní fajčiari so spotrebou minimálne päť cigariet denne. Výsledky ukázali, že fajčiari až v osemnásobnom počte prípadov spomínajú na prvú cigaretu ako na zvláštny a príjemný zážitok. Zároveň sa u nich častejšie objavovala drobná zmena na géne CHRNA5, ktorá podľa vedcov zrejme uľahčuje vytvorenie závislosti od nikotínu.

Liečbu nikotínom vyvinuli pre námorníkov

Prestať fajčiť teda môže byť zložitý proces, najmä pre tých, ktorí sú už od tabaku závislí nielen sociálne (fajčiaca partia), psychicky (príjemný pocit z toho, že si zapálim, vznik fajčiarskych stereotypov, čiže fajčenie v určitých situáciách), ale aj fyzicky (organizmus si zvykol na nikotín a po zastavení jeho dodávky sa objavia nepríjemné abstinenčné príznaky). Na Slovensku sa už pokúsilo prestať fajčiť niečo vyše 70 percent fajčiarov. Podľa informácií od MUDr. Kavcovej niekedy potrebujú až 14 pokusov na to, aby sa im to podarilo.

Nijaká čarovná tabletka, ktorá by fajčiara zbavila fajčenia, nejestvuje. Pri odvykaní je potrebné zbaviť sa nielen závislosti od nikotínu, ale aj psychickej a sociálnej závislosti od rituálov spojených s fajčením, napr. fajčenie spojené s pitím kávy. Náhradná nikotínová terapia dodáva do tela tzv. náhradný nikotín. Na rozdiel od fajčenia ho nesprevádzajú ďalšie tisíce škodlivých látok, ktoré vznikajú horením cigarety (hoci decht, oxid uhoľnatý). Je dokázané, že takáto náhradná liečba nikotínom zdvojnásobuje šancu prestať fajčiť. Pomáha prekonať fyzickú závislosť a abstinujúci fajčiar sa tak môže lepšie sústrediť na zbavenie sa psychosociálnej závislosti.

Náhradná nikotínová terapia má svoje korene vo Švédsku, keď armáda vyvinula žuvačky s obsahom nikotínu pre námorníkov v ponorkách, ktorí mali problémy nefajčiť počas služby. Dnes sú na Slovensku okrem nikotínových žuvačiek (písali sme o nich v pondelok) k dispozícii aj náplasti s troma rozličnými obsahmi nikotínu – podľa značky buď 16-hodinové s 10, 15, 25 mg nikotínu, alebo 24-hodinové so 7, 14, 21 mg nikotínu.

Liečba trvá 2 – 3 mesiace

Voľnopredajné nikotínové náplasti nie sú teda liekom proti fajčeniu, ale sú určené na zmiernenie nepríjemných príznakov, ktoré pociťujú fajčiari, keď chcú prestať fajčiť – podráždenosť, priberanie, závraty, bolesti hlavy, nespavosť. Tie možno zmierniť tým, že telo bude cez kožu dostávať malé, kontrolované množstvá nikotínu, pričom sa dávka bude postupne znižovať. „Náplasti sa lepia ráno hneď po prebudení na suchú, neochlpenú, nemastnú kožu buď predlaktia, ramena, stehna, ale nie tam, kde sa koža ohýba,“ píše doktorka Kavcová vo svojej knihe Nikotínová závislosť a jej liečba. „Miesto aplikácie sa mení. Začína sa vždy silnejšími náplasťami a po niekoľkých týždňoch sa dávka znižuje. Liečba trvá 8 – 12 týždňov. Dávkovanie sa upravuje individuálne podľa stupňa tabakovej závislosti, znášanlivosti a abstinenčných príznakov.“

Výhoda žuvačiek najmä pre nárazových fajčiarov spočíva v tom, že si ich možno dávať „podľa potreby“, keď odvykajúci dostane chuť na cigaretu. Pri ich žuvaní sa však súčasne neodporúča jesť ani piť. Účinok náplastí nezávisí od príjmu jedla ani nápojov a uvoľňovanie nikotínu z nich je plynulé. Nikotínové žuvačky aj náplasti patria do kategórie liekov, ktoré si pacient hradí sám. Každý liek má aj nežiaduce účinky. Sú napísané v príbalovom letáku. Výrobca musí napísať v podstate všetko, čo sa kedy vôbec vyskytlo u ľudí, ktorí tento liek užívali. A keďže pri odvykaní sú abstinenčné príznaky ako depresia, úzkosť, zvýšená chuť jesť či nespavosť, dostali sa tieto príznaky aj medzi možné nežiaduce účinky náhradnej nikotínovej liečby, pretože sa nedajú dobre oddeliť od abstinenčných príznakov. Treba si uvedomiť, že ak by mala cigareta príbalový leták a podliehala rovnakým predpisom ako liek, nielenže by sa nikdy nemohla predávať, ale jej zoznam možných nežiaducich účinkov by bol hrubý ako encyklopédia.

Ako sa používajú náplasti

Náplasť sa denne ráno lepí na čisté, suché miesto na koži bez prítomnosti ochlpenia či poranenia, najlepšie na rameno, bok alebo hrudník.

Náplasť pomáha zmenšiť abstinenčné príznaky pri nedostatku nikotínu.

Nikotín sa v prípade používania náplastí vstrebáva cez kožu.

Aby sa zabránilo miestnemu podráždeniu kože, náplasť treba lepiť striedavo na rôzne miesta na koži.
Zvolenú oblasť nie je vhodné ošetrovať kozmetickými prípravkami, telovými mliekami, zásypmi, aby náplasť na pokožku dokonale priľnula.

Nikotínom je možné sa predávkovať, ak odvykajúci pri používaní náplastí súčasne fajčí. K prejavom predávkovania patrí bolesť hlavy, nevoľnosť, búšenie srdca, slinenie, bolesť brucha, potenie, závraty, hnačka a podobne. Pri prejavoch predávkovania sa treba poradiť s lekárom alebo lekárnikom, alebo vyhľadať zdravotnú pomoc.

Po skončení fajčenia sa niektorým ľuďom môžu vyhodiť afty (vriedky na sliznici úst), ale ich súvislosť s nikotínom nie je jasná.

debata chyba