Deväť z desiatich prípadov rakoviny pľúc majú fajčiari

Tibor Mokuš zo Štúrova má 55 rokov a má pokročilý, neoperovateľný nádor v pľúcach. Od svojich 16 rokov nielenže sám fajčil, ale aj robil v pohostinstve plnom dymu.

22.02.2010 06:00
fajčenie, cigareta, cigarety, dym, nikotín,... Foto:
Fajčenie a pasívne fajčenie patria medzi najčastejšie rizikové faktory rakoviny pľúc.
debata

Pred piatimi rokmi mu primár vo Vyšných Hágoch predpovedal, že pred sebou má len tri mesiace života. „Tudle,“ ukázal pán Mokuš za zasklenými dverami nemocnice vztýčený prostredník. On to len tak ľahko nevzdá! Pri dnešnej modernej liečbe stále žije a čestne sa priznáva k tomu, že skončiť s fajčením po tých rokoch nie je také jednoduché. „Mladým odkazujem, že najlepšie je nikdy ani nezačať. Odvykanie od cigariet chce veľmi silnú vôľu.“

Nádorov pľúc je viac druhov
Nádory pľúc patria medzi najrozšírenejšie a najzhubnejšie onkologické ochorenia. Samozrejme, nádorov pľúc je viacero druhov a nedá sa celkom presne určiť, prečo vznikajú. Najzhubnejší je tzv. malobunkový karcinóm, už názov napovedá, že ho tvoria malé bunky. Vyznačuje sa rýchlym, agresívnym rastom a včasnými metastázami – s horšou perspektívou.

Asi štyrikrát častejší je trochu „pokojnejší“ nemalobunkový karcinóm. Prognóza závisí od štádia ochorenia a výskytu metastáz. Z tohto nemalobunkového typu asi polovicu prípadov tvoria nádory, ktorých bunky pod mikroskopom pripomínajú dlaždice – karcinómy z dlaždicového epitelu. Práve to sú typické nádory fajčiarov. Pribúda však aj tzv. adenokarcinómov, čo je najčastejšia forma rakoviny pľúc u nefajčiarov a u žien.

Nielen cigarety, aj postreky vo vinohradoch
„Deväť z desiatich prípadov rakoviny pľúc je u fajčiarov.“ tvrdí doc. MUDr. Peter Beržinec, CSc., z Onkologického oddelenia Špecializovanej nemocnice sv. Svorada Zobor v Nitre. „Na druhej strane – "iba“ jeden z desiatich fajčiarov ochorie a deväť nie. Prečo? Niekto má organizmus a gény, ktoré sa dokážu vyrovnať s látkami vyvolávajúcimi rakovinu pľúc z cigaretového dymu a niekto nie. Pritom je dnes dokázané, že aj nedobrovoľné fajčenie môže viesť a vedie k vzniku rakoviny pľúc u ľudí, ktorí nikdy aktívne nefajčili. Riziko rakoviny pľúc stúpa minimálne o 30 percent u nefajčiara žijúceho s fajčiarom. Zanechanie fajčenia znižuje riziko nádoru pľúc u bývalého fajčiara a má význam aj u tých, čo už rakovinou trpia. Výsledky liečby sú totiž výrazne lepšie u nefajčiarov ako u fajčiarov."

Fajčenie a pasívne fajčenie teda patria medzi najčastejšie rizikové faktory rakoviny pľúc. Fajčiar, ktorý fajčí 20 cigariet denne počas 20 rokov, má 20-násobne vyššie riziko pľúcnej rakoviny. Samozrejme, svoju úlohu pri tomto ochorení zohrávajú aj dedičné faktory a životné prostredie, preukázateľné riziko predstavuje azbest, radón, znečistené ovzdušie a mnohé látky používané na postreky napr. vo vinohradoch.

Šance na dlhšie prežitie stúpajú
Podozrenie na rakovinu pľúc vznikne často náhodne pri bežnom lekárskom vyšetrení. Všeobecne platí, že v riziku je každý fajčiar nad 50 rokov, keďže po päťdesiatke riziko vzniku tohto druhu rakoviny prudko stúpa. Aj spomínaný pán Mokuš začal pred rokmi po jednej nepríjemnej chrípke odrazu vykašliavať krv. Pri nemalobunkovom nádore pľúc, akým trpí on, je viacero možností liečby – chirurgický zákrok, rádioterapia, chemoterapia a cielená liečba. Najúčinnejšie je úplné chirurgické odstránenie nádoru aj s okolitou zdravou časťou pľúc, to však v jeho prípade nebolo možné. Na chemoterapiu nespomína rád, mala nepríjemné vedľajšie účinky. Človek krvácal zhora aj zdola, dávil, trpel hnačkami.

Dnes pán Tibor Mokuš doma užíva liek v tabletkách, ktorý patrí do tzv. cielenej biologickej liečby – účinkuje predovšetkým na nádorové bunky, a preto má omnoho menej nežiaducich účinkov. Erlotinib je záchranná liečba, ktorá sa predpisuje pacientom po zlyhaní chemoterapie s pokročilým, neoperovateľným nádorom pľúc. „Ak v začiatkoch liečby pacienti s metastázami pri nádore pľúc prežívali 4 mesiace, pri cielenej biologickej liečbe žijú s pokročilou rakovinou pľúc dva roky a viac,“ vysvetľuje doc. Beržinec.

Aj pán Mokuš verí, že na tomto svete ešte chvíľu pobudne.

Čísla o rakovine pľúc

  • 2 300 nových prípadov rakoviny pľúc pribudne každý rok v SR
  • 2 000 pacientov ročne na tento druh rakoviny u nás zomiera
  • 60 rokov je priemerný vek v čase stanovenia diagnózy

Fakty o rakovine pľúc

  • Častejšie postihuje mužov, u žien však v niektorých krajinách vo výskyte predbehla aj najčastejšie sa vyskytujúci nádor – rakovinu prsníka.
  • Z hľadiska rizika vzniku rakoviny pľúc sú nebezpečnejšie a škodlivejšie cigarety, pri fajkách a cigarách je zas vyššie riziko vzniku rakoviny pery a ústnej dutiny.
  • Je to pomerne nové ochorenie, ktoré bolo ešte začiatkom minulého storočia považované za raritu. Neuveriteľný zvrat prinieslo masové rozšírenie cigariet.
  • Ide o ochorenie, ktoré sa v počiatočných štádiách nijako neprejavuje, v pokročilých štádiách o ňom môžu svedčiť suchý, dráždivý kašeľ, zmena charakteru chronického kašľa, bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, vykašliavanie krvi, úbytok hmotnosti, únava, nechutenstvo
debata chyba