Atopický ekzém je možné kontrolovať

Úporné svrbenie, predovšetkým v noci, opuchnutá a červená koža, pľuzgieriky, šupiny, praskliny alebo chrasty. Nepokojné, plačlivé dieťa s poruchami spánku, obmedzeniami v stravovaní, v obliekaní, pri hre. Frustrovaní, bezmocní rodičia. Aj tak môže vyzerať diagnóza atopický ekzém, ktorá môže prepuknúť už u dojčaťa, a ktorou trpí v rozvinutých krajinách až do 30 % detí a 10 % dospelých.

18.03.2010 07:00
alergická reakcia - jazva - ekzém - škrabanec Foto:
Ilustračné foto.
debata

Obraz atopického ekzému sa líši podľa veku – jestvuje ekzém dojčenský, detský, u dospievajúcich či dospelých. Môže sa vyvinúť v ktoromkoľvek veku, ale väčšinou vzniká už v priebehu prvého roka života dieťaťa. Hoci sa hovorí, že deti z tohto ochorenia vyrastú, približne v 30 – 40 % prípadov prechádza do dospelosti.

Atopický ekzém nie je nákazlivý

Prečo vzniká atopický ekzém? Ide o geneticky podmienené ochorenie, ktoré sa často vyskytuje v rodinách, kde rodičia dieťaťa či jeho súrodenci trpia astmou, alergickou nádchou, žihľavkami či potravinovou alergiou. Ide teda o neželané dedičstvo, a nie infekčné, prenosné ochorenie. Slovo „atopický“ znamená, že organizmus zdedil sklon k určitému alergickému typu reakcie. Malí atopici zvyčajne z prejavov ekzému vyrastú, často však u nich dochádza k niečomu, čomu odborníci hovoria „atopický pochod“: V istom veku sa u nich začne rozvíjať alergická nádcha alebo astma.

„Pri vzniku atopického ekzému zohráva úlohu dedičná predispozícia, teda to, či ekzémom trpel jeden rodič alebo obaja. Ďalej porucha bariérovej funkcie kože, čo je jej odolnosť proti vplyvom vonkajšieho prostredia. A do tretice ide o poruchu imunitného systému,“ snaží sa príčiny vzniku ochorenia so zdĺhavým priebehom objasniť MUDr. Dušan Buchvald, PhD., z Detskej dermatovenero­logickej kliniky na bratislavských Kramároch. O tom, či sa vyvinú chorobné prejavy, či ekzém „prepukne“, rozhodujú aj vplyvy vonkajšieho prostredia. Človeku, ktorý nie je atopik, sa po stretnutí s alergénmi – na rozkvitnutej lúke, v domácom prachu alebo v potravinách – nič nestane. Ak sa zas pacient so sklonom k alergickej reakcii s alergénmi nestretne, zjednodušene, nepôjde na rozkvitnutú lúku, tiež môže ostať bez prejavov ochorenia. „Ale ak sa atopik na rozkvitnutej lúke ocitne, dôjde k vzájomnej súhre génov, prostredia a ochorenie je na svete,“ pokračuje prezident Slovenskej dermatovenero­logickej spoločnosti.

Obdobia zlepšenia sa striedajú so vzplanutiami

Atopický ekzém je typický tým, že obdobia výrazného zlepšenia až vymiznutia prejavov na koži sa striedajú s obdobiami tzv. vzplanutí. Choroba neskracuje život, ale výrazne vplýva na jeho kvalitu. „Tá je rovnako zlá ako kvalita života hoci u pacientov s cukrovkou či vysokým krvným tlakom,“ hovorí Dušan Buchvald. Najmä stredné a závažné formy ochorenia prinášajú dieťaťu i celej rodine mnoho telesného i duševného trápenia, veď takí pacienti zažívajú priemerne 9 vzplanutí za rok, pričom každé zvyčajne trvá viac ako 2 týždne.

Cieľom liečby je dosiahnuť kontrolu nad kožnými príznakmi. Základom je odstrániť suchosť kože, zmierniť svrbenie a tým zabrániť vzniku zápalu. Ekzematici sa musia o svoju suchú pokožku pravidelne starať, odporúča sa, aby sa aspoň dvakrát denne natierali špeciálnymi hydratujúcimi prípravkami, zmäkčujúce masti sa nazývajú emolienciá. Toto premasťovanie pokožky je veľmi dôležité. Akútnu fázu ochorenia je možné krátkodobo preliečiť s pomocou hormonálnych mastí. Miestne kortikosteroidy majú síce výrazný protizápalový efekt, ale aj nevýhody v podobe nežiaducich účinkov ako stenčenie kože, vznik strií, rozšírenia cievok a podobne. Ich používanie je veľmi účinné, ale platia preň prísne pravidlá. Zatiaľ čo hormonálne masti poznáme už päť desaťročí, tzv. lokálne imunomodulátory sa na scéne objavili len relatívne nedávno. Ide o protizápalové masti a krémy bez obsahu steroidov ako súčasť komplexnej liečby atopického ekzému.

V koži pretrváva spiaci zápal

„Prečo sa vlastne vzplanutia u ekzematických pacientov opakujú?“ kladie rečnícku otázku primárka Dermatovenero­logickej kliniky FNsP v Bratislave MUDr. Eva Rasochová. „Najnovšie výskumy zistili, že v miestach predtým postihnutej kože pretrváva akýsi spiaci zápal.“ V štádiu zlepšenia teda koža na povrchu pôsobí zdravo, bunky zápalu sú však prítomné naďalej a poruchy funkcie jej imunitného systému pretrvávajú. Stačí spúšťač a akútny stav je naspäť. Spomínali sme, že kortikosteroidy sú krátkodobá záležitosť. S pomocou lokálnych imunomodulátorov, čiže špeciálnych protizápalových mastí bez obsahov steroidov, však možno nad ochorením dosiahnuť dlhodobú kontrolu a predchádzať tak komplikáciám. Okrem toho sa stav rieši aj pravidelným a dlhodobým podávaním antihistaminík, čiže protialergických liekov v tabletkách. Ich užívanie okrem iného znižuje pravdepodobnosť, že ekzém časom prerastie do astmy. V prípadoch ťažšej infekcie sa lokálne alebo celkovo podávajú dokonca aj antibiotiká.

Samozrejme, pacient s ekzémom musí dodržiavať mnohé ďalšie opatrenia – vyhýbať sa spúšťačom v podobe alergizujúcich potravín, zvierat, špeciálnymi opatreniami znížiť množstvo roztočov v prostredí, nosiť bavlnené oblečenie, ochorenie zhoršuje stres, suchý vzduch a podobne. Viac informácií možno získať aj na www.atopickyekzem.sk.

Liečba atopického ekzému v skratke

minimálne dvakrát denne zvlhčujúce, zmäkčujúce krémy (emolienciá)
krátkodobo miestne kortikosteroidy v prípade vzplanutia ekzému
miestny imunomodulátor v podobe masti bez steroidov pri vzplanutí 2-krát denne a ako dlhodobá kontrola 2-krát týždenne na postihnuté miesta na koži
užívanie liekov proti alergii (antihistaminík)
fototerapia
kúpeľná liečba
režimové opatrenia (liečebná diéta, bavlnená bielizeň a oblečenie, úpravy domáceho prostredia atď.)

Udržiavacia liečba masťou bez steroidov

U pacientov so stredne ťažkými prejavmi atopického ekzému sa ochorenie v stave zhoršenia priemerne vyskytuje dlhšie ako tretinu roka, u pacientov s ťažkými stavmi až 192 dní. Vysokú náchylnosť kože na vzplanutie pri styku s alergénmi alebo inými spúšťačmi zápalových procesov spôsobuje spiaci (subklinický) zápal v koži.

Najnovšie štúdie potvrdili, že spomínajúci pretrvávajúci zápal je možné liečiť udržiavacou liečbou s tzv. lokálnym imunomodulátorom, čiže masťou bez obsahu steroidných hormónov, s účinnou látkou takrolimus. Dospelí pacienti na liečbe 2-krát týždenne boli 142 dní bez prejavov ochorenia, u detí štúdia CONTROL potvrdila 217 dní bez prejavov atopického ekzému pri udržiavacej liečbe takrolimom. Naproti tomu pri štandardnej liečbe boli malí pacienti len 36 dní bez vzplanutia ekzému. Na základe toho je možné masť s obsahom spomínanej účinnej látky predpisovať na dlhodobú udržiavaciu liečbu atopického ekzému u pacientov so stredne ťažkým a ťažkým atopickým ekzémom. Predpísať ju môže jedine kožný lekár a za 30 g balenie v dvoch rôznych koncentráciách pacient dopláca menej ako 4 eurá.

debata chyba