Najobľúbenejšia je antikoncepcia v tabletkách

Kdeže sú tie časy, keď sa v roku 1961 na európsky trh dostala prvá antikoncepčná tabletka Anovlar! V porovnaní so súčasnou antikoncepciou obsahovala násobky dávok hormónov.

22.03.2010 06:00
perióda - antikoncepcia - hormonálna - žena -... Foto:
Okrem kombinovanej je na trhu aj jednozložková antikoncepcia, ktorá obsahuje len jeden hormón - čisto gestagén.
debata

Dnešné dievčatá a ženy si môžu vybrať z rôznych druhov i foriem kombinovanej alebo čisto gestagénovej „ochrany pred otehotnením“, zároveň ňou riešiť svoje problémy s bolestivou či silnou menštruáciou, zlou pleťou, vlasmi či hromadením vody v organizme.

Napriek tomu, že predovšetkým v ženských magazínoch sa o antikoncepcii pomerne veľa píše, prieskum na vzorke 600 žien agentúry Synovate z minuloročného decembra odhalil, že aktuálnych informácií na túto tému bez toho, aby ich ženy samy museli vyhľadávať, je nedostatok. Zo spomínanej vzorky si v tomto smere aktívne vyhľadáva informácie 12 % žien, pričom polovica z nich sú súčasné užívateľky hormonálnej antikoncepcie.

Podľa tohto prieskumu sa tretina našich žien v plodnom veku nijakým spôsobom nechráni pred neželaným otehotnením (33 %). Medzi nimi je logicky viac tínedžeriek a žien nad 40 rokov, v porovnaní s užívateľkami hormonálnej antikoncepcie menej často navštevujú gynekológa, ba dokonca je medzi nimi významne viac respondentiek, ktoré u ženského lekára ešte nikdy neboli.

Vysoko až ultra nízkodávkovaná
Z hľadiska podielu antikoncepcie na trhu hrajú neohrozený prím antikoncepčné tabletky. Mnohé ženy však nevedia, že jestvuje tzv. kombinovaná hormonálna antikoncepcia a jednozložková, čisto gestagénová antikoncepcia. Kombinovaná hormonálna antikoncepcia obsahuje dva druhy synteticky vyrobených hormónov – estrogén a gestagén. Zatiaľ čo estrogén je vo všetkých značkách (okrem jediného prípravku) rovnaký, ide o etinylestradiol, gestagény sa od seba odlišujú.

Podľa toho, v akom poradí prichádzali na trh, delia sa na prvú, druhú či tretiu generáciu. Každá ďalšia generácia so sebou prinášala výhody v podobe benefitov zlepšenia kvality kože, vlasov, riešenia problémov s nadmerným ochlpením, znižovaním krvných strát a podobne. Zatiaľ čo spomínaný Anovlar zo 60. rokov obsahoval gestagén noretisterón, najmodernejší gestagén poslednej generácie je drospirenón, ktorý okrem iného zabraňuje zadržiavaniu vody v tele, jednému z nepríjemných príznakov tzv. predmenštruačného syndrómu.

Podľa dávky estrogénu (etinylestradiolu) sa hormonálna antikoncepcia rozdeľuje na vysoko-, nízko- a veľmi nízkodávkovanú či dokonca ultra nízkodávkovanú. Veľmi nízkodávkovaná antikoncepcia (20 mcg estrogénu) je vhodná najmä pre ženy po 35. roku života, so zvyšujúcim sa vekom sa totiž odporúča znižovať dávku hormónov. Pre ženy v období prechodu alebo pre ženy trpiace migrénou sa odporúčajú dokonca ultra nízkodávkované tabletky (15 mcg estrogénu).

Niektoré preparáty sa špeciálne predpisujú napr. pri ťažkom alebo stredne ťažkom akné pre svoj silný antiandrogénny účinok (androgény sú mužské pohlavné). V trojfázovej antikoncepcii sa dávky hormónov – estrogénu aj gestagénu – menia. Dokonca aj v najnovšej antikoncepčnej tabletke, ktorá prišla na trh len v júni minulého roka, dávky tzv. prirodzeného estrogénu (estradiolvalerátu) a gestagénu kolíšu v snahe čo najväčšmi kopírovať menštruačný cyklus, hovorí sa tomu dynamické dávkovanie.

Samostatná kategória je núdzová antikoncepcia
Okrem kombinovanej je na trhu aj jednozložková antikoncepcia, ktorá obsahuje len jeden hormón – čisto gestagén. Čisto gestagénová antikoncepcia má svoje výhody aj nevýhody. Je dobrou voľbou pre dojčiace ženy (ktoré nesmú užívať estrogén), v porovnaní s kombinovanou hormonálnou antikoncepciou však môže častejšie spôsobiť nepravidelnosti v menštruačnom cykle, špinenie atď. Je vhodnejšia pre fajčiarky, staršie ženy alebo ženy so zvýšeným rizikom tvorby krvných zrazenín. Špeciálne pri užívaní hormonálnej antikoncepcie sa však všeobecne odporúča, aby žena na cigarety radšej zabudla. Samostatnou kategóriou v jednozložkovej antikoncepcii je tzv. núdzová antikoncepcia, ktorá nie je určená na denné užívanie a dostať ju v lekárňach aj bez lekárskeho predpisu.

Okrem najobľúbenejšej tabletkovej hormonálnej antikoncepcie sú na trhu ďalšie formy: náplasť, vaginálny krúžok, vnútromaternicový hormonálny systém a podkožný implantát. Sú to systémy s dlhodobejším účinkom, ktoré vyhovujú najmä ženám zabúdajúcim užiť každý deň antikoncepčnú tabletku. Tehotenstvo počká na naše rozhodnutie!

Kombinovaná hormonálna antikoncepcia v tabletkách podľa dávky estrogénu (etinylestradiol)
Mirelle
20 mcg: Yaz, Yasminelle, Logest, Lindynette 20, Sunya, Gestodette, Mercilon, Novynette
30 mcg: Yadine, Jeanine, Femoden, Lindynette 30, Katya, Belara, Marvelon, Regulon, Microgynon, Minisiston
35 mcg: Diane 35, Minerva, Vreya, Chloe, Cilest
50 mcg: Anteovin
trojfázová: Triquilar, Tri-regol, Trinordiol, Laurina, Trinovum

Kombinovaná hormonálna antikoncepcia v tabletkách s prirodzeným estrogénom (estradiolvalerát)
3–2–2–1 mg: Qlaira

Iné formy kombinovanej hormonálnej antikoncepcie
Náplasť: Evra
Vaginálny krúžok: Nuvaring

Gestagénová hormonálna antikoncepcia
Vnútromaternicový hormonálny systém: Mirena
Podkožný implantát: Implanon
Tablety: Cerazette, Azalia
Núdzová antikoncepcia: Escapelle, Postinor-2

Hormonálna antikoncepcia podľa typu gestagénu
Cyproterónacetát: Diane 35, Minerva, Vreya, Chloe
Chlórmadinona­cetát: Belara
Noretisterón: Trinovum
Levonorgestrel: Triquilar, Trinordiol, Triregol, Microgynon, Minisiston, Anteovin, Mirena, Escapelle, Postinor-2
Etonogestrel: Implanon
Desogestrel: Novynette, Laurina, Mercilon, Regulon, Marvelon, Cerazette, Azalia
Gestodén: Logest, Lindynette, Sunya, Gestodette, Femoden, Katya, Mirelle
Norgestimát: Cilest
Dienogest: Qlaira, Jeanine
Drospirenón: Yaz, Yadine, Yasminelle
(Z trhu boli stiahnuté Harmonet, Loette a Minesse)

debata chyba