S jarou sa prihlásila aj alergia

Tohtoročná zima bola k peľovým alergikom pomerne milosrdná. Niekedy peľ stromov, predovšetkým liesky, zvykne viacerým narobiť problémy už počas teplejšieho januára.

05.04.2010 08:00
alergia - peľ - nádcha - jar - problém - roztoče Foto:
Mnohí alergici majú tendenciu liečiť sa sami.
debata

Jar a sezóna stromového peľu je však nezadržateľne tu a minulý týždeň bola podľa aktuálneho peľového spravodajstva vo viacerých krajoch SR nameraná vysoká koncentrácia peľu – liesky a brezy. Mnohých „jarných alergikov“ už svrbia oči a kýchajú!

Tečie vám z nosa a slzia vám oči vždy v konkrétne ročné obdobie, alebo keď navštívite priateľov, ktorí chovajú hoci mačku? Majú alergické ochorenie – či už v podobe ekzému, alergie na potraviny, sennú nádchu alebo astmu – rodičia alebo súrodenci? Mali ste vy sami v detstve tráviace či kožné ťažkosti? V takom prípade je veľmi pravdepodobné, že ste alergikom. Napokon, neboli by ste nijakou výnimkou, pretože sa odhaduje, že nejakou formou alergie trpí každý štvrtý Slovák, presné údaje nie sú známe.

Liečba na potlačenie príznakov plus liečba príčiny alergie
Okrem anamnézy a pátrania po príznakoch alergie sa alergické ochorenie diagnostikuje s pomocou tzv. vpichového testu (prick test) na predlaktí alebo náplasťového testu, keď sa na chrbát na 48 až 72 hodín prilepí koliesko s kontaktným alergénom. Takisto sú možné laboratórne testy, keď sa z jednej malej skúmavky krvi dá vyšetriť až 40 alergénov, resp. prítomnosť protilátok proti nim.

Samozrejme, testovanie nie je vhodné robiť uprostred peľovej sezóny alebo počas akútnych prejavov alergie. Vtedy lekár nasadí protialergickú liečbu vo forme kvapiek do očí, nosa či v tabletkách na potlačenie nepríjemných príznakov ochorenia, prípadne inhalačnú liečbu, ak sú aj dýchacie problémy. Protialergické lieky môže predpísať aj kožný či ORL lekár, pediater či praktik. V pokojnejšom období však treba pozorne vytestovať konkrétne alergény, ktoré pacientovi robia problémy, pretože len tak je možné správne sa rozhodnúť pre druh alergénovej imunoterapie, čiže desenzibilizácie. Túto liečbu spočívajúcu v podávaní zvyšujúcich sa dávok konkrétneho alergénu už má pod palcom jedine alergológ imunológ a je to jediná príčinná liečba alergie. Jestvuje v podkožných injekciách a v kvapkách pod jazyk a má význam, ak sa podáva aspoň 3 až 5 rokov.

Problém je v tom, že mnohí alergici majú tendenciu liečiť sa sami, pretože 7-tabletové balenia protialergických liekov antihistaminík sú voľnopredajné. Je to tak preto, že sú to bezpečné lieky a mali by byť súčasťou domácej či dovolenkovej lekárničky v prípade nečakaných situácií. Antihistaminiká však v zásade potláčajú príznaky alergie, uľavujú od jej prejavov, neriešia jej podstatu. A neliečená alergia môže prejsť do astmy, v niektorých štúdiách sa zistilo, že alergickú nádchu má dnes viac ako polovica astmatických pacientov.

Peľové spravodajstvo a peľový denník
„Ani pri testovaní alergénov sa však nemusí vytestovaný alergén zhodovať s príčinným alergénom, ktorý pacientovi spôsobuje najviac problémov,“ konštatuje MUDr. Luděk Hochmuth, alergológ z Banskej Bystrice. Pritom pátranie po takomto „najproblémovejšom“ alergéne je pre lekára najdôležitejšie, omyl by znamenal, že sa pacientovi vyberie nesprávny druh roky trvajúcej imunoterapie.

Niekomu „vyskočí“ v testoch ako veľký problém „alergia na mačku“, v reálnom živote sa však s týmto zvieraťom málokedy stretáva, pretože žije v paneláku a zvieratá nechová. Pritom každú jar má krvavé oči vďaka peľu brezy, ktorá podľa vpichových testov nevyzerala byť najsilnejším alergénom, pacientovi však omnoho viac komplikuje každodenný život.

„Málo pacientov je ochotných a schopných viesť si denník alergika, považujeme to však za veľmi dôležité,“ konštatuje odborník. Dnes je to možné aj v elektronickej forme na www.alergia.sk. Alergik si tam nájde aj aktuálne peľové spravodajstvo a ak sa zaregistruje, bude dostávať informácie, či sa vo vzduchu v jeho regióne nachádza práve „jeho“ peľ alebo spóry plesní.

Do elektronického peľového denníka si alergik po kliknutí na príslušný deň v kalendári zapisuje svoje príznaky alergie a môže ich porovnať s reálnym výskytom alergénov v ovzduší. Je to veľmi dobrá pomôcka aj pre lekára. Doktor Hochmuth mal pacientku, ktorá sa do alergologickej ambulancie vracala ako bumerang, pritom mala príznaky aj v období, keď peľ v ovzduší nebol. Napokon sa z toho vykľul nádor v oblasti nosohltana.

„Miesto pobytu v čase výskytu príznakov je tiež veľmi dôležité, dnes ľudia veľa cestujú a darmo budem študovať, čo bolo u nás práve v ovzduší, keď sa pacient zle cítil na Aljaške,“ hovorí MUDr. Hochmuth. „Alergik nemá začať užívať liečbu, až keď má príznaky, antihistaminiká si treba nasadiť ešte pred objavením sa príznakov alergie. Informácie o výskyte peľu v ovzduší môžu poslúžiť na to, že Banskobystričan vie, že ak sa "jeho“ peľ už objavil v Bratislave, v severnejšom regióne bude o dva týždne. A už začať s liečbou." Čo sa týka imunoterapie, tá sa v princípe užíva celoročne a nezávisle od akýchkoľvek príznakov.

Alergická nádcha
Podľa príčinných alergénov a prevažujúceho sa výskytu príznakov ju delíme na:
celoročnú – vyvolávajú ju 3 hlavné alergény: roztoče, epitélie domácich zvierat a spóry plesní
sezónnu – je známa ako „senná nádcha“, je výsledkom kontaktu s peľom stromov, tráv, bylín, burín, vonkajších plesní

Liečba alergickej nádchy

  • hlavná zásada je vyhýbať sa alergénom
  • protialergické lieky antihistaminiká (do očí, nosa, celkovo v tabletách) – bránia účinku chemickej látky histamínu uvoľňujúcej sa pri alergických reakciách
  • kortikosteroidy (v spreji do nosa miestne, celkové v tabletách, injekciách – len pri veľmi závažných alergických stavoch) – najúčinnejšie pri potláčaní zápalovej reakcie
  • imunoterapia – jediná príčinná liečba alergie v kvapkách pod jazyk alebo v injekciách
debata chyba