Usvedčia nás baktérie namiesto odtlačkov prstov?

Tak ako zanecháva každý človek za sebou stopy v podobe odtlačkov prstov, tak sa dá identifikovať aj podľa baktérií. Lebo aj tie zanechávame ako stopu na všetkom, čoho sa dotkneme.

08.04.2010 07:00
baktéria chrípky - bacil - zväčšenina -... Foto:
Každý z nás necháva za sebou jedinečnú stopu v podobe baktérií.
debata

Výskumníci z Univerzity v Colorade prišli na to, že každý človek má svoje jedinečné baktérie, ktoré sa nedajú zameniť s baktériami iného človeka. Obsahujú totiž DNA človeka, u ktorého sa predtým nachádzali. Táto metóda sa tak môže stať pomôckou pre súdnych znalcov pri identifikácii osôb.

„Každý z nás necháva za sebou jedinečnú stopu v podobe baktérií podľa toho, ako prechádzame našim každodenným životom,“ uviedol autor štúdie Noe Fierer pre Univerzitné noviny. „Aj keď tento projekt je stále v počiatočnej, predbežnej fáze, myslíme si, že s pokrokom techniky by sa mohol stať cenným nástrojom pre súdnych znalcov,“ dodal.

Presnosť tejto techniky je momentálne 70– až 90-percentná. Zdokonaľovaním techniky sa však bude zvyšovať aj presnosť identifikácie podľa baktérií. Ich kolónie dokážu prežiť pri izbovej teplote bezo zmeny až dva týždne. Táto metóda môže byť veľmi užitočná napríklad vtedy, keď nie je možné získať odtlačky prstov – ak sú rozmazané, alebo sú na povrchu textílie. Takisto v prípade identických dvojčiat. Majú totiž rovnakú DNA, ale rôzne kolónie baktérií na rukách. Ďalší výskum bude potrebné zamerať na to, ako ľudské bakteriálne podpisy držia na rôznych povrchoch – ako je kov, plasty, či sklo.

Vedci rozkódovali bakteriálnu DNA z počítačových klávesníc patriacich trom ľuďom, odobrali vzorky baktérií z prstov majiteľov týchto klávesníc a výsledky porovnali so vzorkami baktérií klávesníc, ktorých sa títo ľudia nikdy nedotkli. Bakteriálna DNA z troch pokusných klávesníc mala oveľa bližšie k baktériám z prstov ich majiteľov, ako ku klávesniciam, ktorých sa nedotkli.

V druhom teste vedecký tím odobral vzorku baktérií z deviatich počítačových myší, ktorých sa za posledných 12 hodín nikto nedotýkal. Odobrali tiež vzorky z dlaní majiteľov týchto myší a porovnali s 270 inými ľuďmi, ktorí na myš nikdy nesiahli. Vo všetkých deviatich prípadoch si boli podobné vzorky z myší a ich majiteľov.

Fierer a jeho kolegovia zistili, že na rukách majú ľudia okolo 150 bakteriálnych druhov a len 13 percent z nich je spoločných pre viacero ľudí. Zvyšných 87 percent tvoria baktérie jedinečné pre svojho „majiteľa“. Práve v tomto zistení spočíva možnosť využiť baktérie na identifikáciu.

„Toto je niečo, čo by sme pred dvomi rokmi nedokázali. Teraz vieme rozkódovať bakteriálnu DNA zo 450 vzoriek naraz a o rok to už môže byť z tisícky,“ uzatvára Fierer.

debata chyba