Kedy čistiť zubný kameň? Žiadať amalgám či bielu plombu? Čítajte...

Zubný kaz a zápal ďasien – to sú najčastejšie stomatologické ochorenia, ale aj príčiny straty zubov.

07.04.2010 13:37
zuby - zubná hygiena - kefka - čistenie -... Foto:
Zubnej hygiene by sa mal človek učiť odmalička.
debata

Zubný kaz má až 95 percent z nás, ale viditeľný je len každý piaty až desiaty kaz. Na začiatku vôbec nebolí a je aj dobre liečiteľný, pretože zubným baktériám trvá istý čas, kým sa dostanú cez ochrannú vrstvu skloviny. Keď však zacítite prvú bolesť, rýchlo vyhľadajte zubára. Čím dlhšie necháte baktérie na pokazenom zube, tým bude bolesť väčšia a oprava zuba zložitejšia a drahšia.

Koľko sa kazí zub
Kaz putuje dovnútra zuba dva až štyri roky. Pri akútnych kazoch to môže byť len šesť mesiacov. Keď kaz napadne sklovinu, ešte to nebolí, pretože sklovinou neprechádzajú nervové vlákna. Zub postupne začína reagovať na sladké, studené, teplé. V tejto fáze sa zub dá zachrániť. Keď však stále bolí, kaz sa prehĺbil až k zubnej dreni a napadol nerv alebo tkanivo vnútri zuba. Na záchranu je väčšinou už neskoro. Nerv musí von a ošetrenie koreňových kanálikov je finančne, ale aj časovo veľmi náročné.

Mnohí z nás si myslia, že zubný kameň je len o estetike v našich ústach. „Ak sa nelieči, je počiatkom paradontitídy – zápalu ďasien. U mnohých pacientov ho stačí odstrániť raz za rok, ale sú aj takí, ktorí ho potrebujú likvidovať každého pol roka,“ hovorí MUDr. Juraj Goga zo stomatologickej ambulancie DentCare. Či ho máme plné zuby, závisí nielen od techniky čistenia zubov, ale aj od dispozície.

Drahé ošetrenie
Ak z akéhokoľvek dôvodu odkladáme návštevu zubného lekára, komplikované ošetrenie nám nielenže skomplikuje život, ale zanedbaný chrup si bude pýtať viac peňazí. Kým malý zubný kaz zubár ošetrí malou plombou, pri veľkom kaze treba očistiť aj koreňové kanáliky, na čo budeme potrebovať viac sedení a nakoniec skončíme s veľkou plombou. Ak si porovnáme, koľko by sme zaplatili za malú plombu s cenou za čistenie koreňových kanálikov, vložiek a konečnej plomby, zistíme, že je to diametrálny rozdiel.

Nájsť zubára, ktorý ošetruje pacienta bez doplatkov, len „na poisťovňu“, je ťažké a niekedy nemožné. Väčšina z nás chodí do ambulancií, ktoré majú zmluvy s poisťovňami, ale za opravu zubov si pacienti aj priplácajú. Stomatológovia si materiál a vybavenie ordinácie nakupujú za trhové ceny, rovnako je to s nájomným za priestory. To všetko sa spolu s kvalitnejšími nadštandardnými materiálmi odráža na doplatkoch pacienta. Aj v jednej ambulancii sa môžu líšiť ceny doplatkov pre poistencov rôznych poisťovní. Každá má inak stanovenú hodnotu bodu, preto môže byť doplatok u každého pacienta iný.

Amalgám a biele plomby
Trvať na plombe hradenej poisťovňou sa nemusí vyplatiť. Tá drahšia, za ktorú si priplácame, je kvalitnejšia. Amalgám, z ktorého sa vyrába plomba na poistenie, je ručne miešaný. To znamená, že ho zdravotná sestra vyrába priamo v ordinácii. Musí ho dobre vymiešať a dodržať správny pomer amalgámovej zliatiny a ortuti, inak plomba v zube dlho nevydrží.
Pri modernejšom amalgáme, tzv. dózovanom, tieto problémy odpadajú. Výplňový materiál miešajú stroje, a tak má každá plomba rovnakú kvalitu. Táto plomba je však už nadštandard, za ktorý sa platí.

Podľa stomatológa Juraja Gogu správne indikovanú dózovanú amalgámovú výplň okrem estetiky nič neprekoná. Napriek tomu sú indikácie, keď je na zadných zuboch lepšia biela výplň. „Príliš veľká diera nemôže byť vyplnená amalgámom, pretože amalgám nedáva dostatočnú podporu zvyšku zubných tkanív a tie by sa mohli zlomiť. Amalgámom sa dá ošetriť aj veľká stolička, ale je to dosť náročná práca. Ak je perfektná indikácia, amalgámová výplň vydrží celý život, kým biela výplň má životnosť 5–6 rokov.“

Bielych plomb je viac druhov, každá je v niečom lepšia, ale ani jedna nemá stopercentné vlastnosti. Fotokompozitná výplň, ktorá sa používa na predné a bočné zuby, sa časom zmrští a v mikromedzierke sa môže vytvoriť zubný kaz. Skloionomerná výplň, ktorá sa používa v prednej časti chrupu a na bočných zuboch, zasa môže po čase z niektorých potravín a fajčenia zožltnúť.

debata chyba