Obličky ničí cukrovka a vysoký tlak

Tušíte, akú má súvislosť cukrovka a chronické ochorenie obličiek? Len necelých 9 percent ľudí vie, že cukrovka je najčastejšou príčinou zlyhania tohto párového orgánu a výkonného filtra organizmu. V priemere až tretina zlyhaní obličiek priamo súvisí s diabetom! Hovorí sa tomu diabetická nefropatia - schopnosť obličiek filtrovať krv sa ustavične znižuje. Ako spoznať, že s obličkami niečo nie je v poriadku?

12.04.2010 06:00
voda, pitie, pitný režim, nápoj, žena, fľaša,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Znie to asi hrozivo, ale každý desiaty Slovák má takmer určite nejaké ľahšie či závažnejšie štádium chronického ochorenia obličiek. Včasné zistenie ich poškodenia je však nevyhnutné pre skorú liečbu. Na umelú obličku je odkázaných 3-tisíc Slovákov. Dialýza, ktorá znamená dochádzanie 2– až 3-krát do týždňa na niekoľko hodín do dialyzačného centra, síce zachraňuje život, ale znižuje jeho kvalitu i dĺžku, pretože prináša so sebou aj množstvo ďalších zdravotných problémov. Vyslobodením je transplantácia, orgánov je však nedostatok a aby sme sa vyrovnali Španielsku, Portugalsku či Belgicku, bolo by potrebné zvýšiť odberovú aktivitu o polovicu.

S transplantovanou obličkou u nás žije 900 pacientov. A to takisto nie je konečné riešenie. Hoci niektoré transplantované obličky vydržia aj 20 rokov, skôr či neskôr je potrebná opakovaná transplantácia. Jedna 44-ročná slovenská pacientka žije už so svojou štvrtou obličkou.

Obličkári zomierajú na srdcovo-cievne komplikácie

Príčiny zlyhania obličiek sú rôzne, môžu ich spôsobiť rôzne zápalové ochorenia, infekcie močových ciest či vrodené ochorenia. V skutočnosti však v súčasnosti medzi najčastejšie dôvody závažného, chronického ochorenia obličiek patria dve diagnózy – vysoký krvný tlak a cukrovka. Predovšetkým diabetes 2. typu súvisiaci s obezitou a sedavým spôsobom života je ochorenie, kde počty pacientov alarmujúco stúpajú, má ho už vyše 300-tisíc Slovákov. „Až 30 – 40 percent pacientov s obličkovou nedostatočnosťou u nás trpí cukrovkou typu 2,“ konštatuje prof. MUDr. Viera Spustová, CSc., prezidentka Slovenskej nefrologickej spoločnosti. „V niektorých krajinách, napr. v USA, je to až polovica pacientov,“ dodáva doc. MUDr. Martin Demeš, PhD., hlavný odborník pre nefrológiu v SR. Dialyzačná liečba dnes pacientom zachraňuje život, takže nezomierajú na zlyhanie obličiek, ale na komplikácie – najčastejšie srdcovo-cievne.

Do rizikovej populácie z hľadiska možného ochorenia obličiek teda v prvom rade patria cukrovkári a hypertonici. Potom sú to obézni, fajčiari, ľudia starší ako 50 – 55 rokov a takí, čo majú ochorenie obličiek, cukrovku alebo vysoký krvný tlak v rodine. Skoré štádiá chronického ochorenia obličiek sú, bohužiaľ, bez príznakov. Ani zníženie obličkových funkcií o 30 – 40 percent často nespôsobuje badateľné problémy. Vážne zdravotné komplikácie sa objavia, keď obličky fungujú na menej ako 25 percent.

Bielkovina a krv v moči nemajú čo hľadať

Pretože pacienti s ochorením obličiek často nemajú nijaké príznaky, lekár by mal zistiť aktuálny stav prostredníctvom rutinných vyšetrení krvi a moču. Takéto testovanie sa napríklad robí počas bežnej preventívnej prehliadky u praktického lekára. Dva jednoducho zistiteľné parametre, ktoré signalizujú, že čosi nie je v poriadku, sú zistenie zvýšenej hodnoty bielkoviny alebo prítomnosti krvi v moči alebo hladiny tzv. kreatinínu v krvi. V moči zdravých ľudí sa nenachádzajú krvinky ani bielkoviny! Neskôr sú možné ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ktoré pomôžu určiť príčiny problému – ultrazvuk obličiek, CT, magnetická rezonancia až po odber malej vzorky obličkového tkaniva (biopsia).

Pacienti, ktorým sa ochorenie obličiek zistí v prvých štádiách, majú reálnu šancu žiť aj so svojím ochorením plnohodnotný život. Štádií obličkového zlyhania je dohromady päť. Prvý stupeň znamená v zásade ešte normálnu filtráciu, štvrtý už ťažkú obličkovú nedostatočnosť a piaty zlyhanie obličiek.

„Nefrológovia sa starajú o najväčšie množstvo pacientov v prvom štádiu, čo je veľmi dobré,“ pochvaľuje si doc. Demeš. „Reálne je však najväčšie množstvo pacientov v štádiu číslo dva a odhadom 30-tisíc Slovákov v štádiách ochorenia tri až päť vôbec nie je podchytených v odbornej ambulancii,“ dodáva. „To sú pacienti doslova z ulice, ktorí bez akejkoľvek predchádzajúcej liečby po nástupe do nemocnice skončia rovno na dialýze.“

Pozor na ibuprofén i populárne diéty!

Na Slovensku nejestvuje okres, kde by nebola nefrologická starostlivosť. Hoci pravda je taká, že počet pacientov s chronickým ochorením obličiek rastie rýchlejšie ako počet odborných lekárov nefrológov. Na možné poškodenie obličiek u svojich pacientov by mali myslieť predovšetkým lekári (diabetológovia, internisti, praktici), ale aj samotní pacienti. Navyše mnoho cukrovkárov nevie o svojom diabete, takže ho ani správne neliečia, a tak môže vysoká hladina cukru v krvi poškodzovať ich obličky a ďalšie orgány. K prvým príznakom poškodenia obličiek u diabetika dochádza už v prvej dekáde cukrovky. Pri starostlivej kontrole cukru a tlaku krvi sa riziko významne znižuje.

Všetci ostatní môžeme pre svoje obličky urobiť to, že budeme prijímať dostatok tekutín (obrazne sa hovorí, že „obličky majú plávať“), obmedzovať živočíšne tuky, soľ, predchádzať obezite, chodiť na preventívne prehliadky a lieky proti bolesti (najmä ibuprofén) užívať len s mierou. Takisto pozor na populárne diéty, najmä ak predpisujú vysoký obsah bielkovín a nízky príjem cukrov.

Príznaky neskorších štádií chronického ochorenia obličiek

  • častejšie močenie
    • strata chuti do jedla, nevoľnosť, vracanie
    • opuchy na rukách a nohách, opuchy pod očami
    • pocit svrbenia pokožky, jej stmavnutie
    • ospalosť, poruchy sústredenia
    • svalové kŕče

Ako sa zisťuje ochorenie obličiek?

Laboratórnymi testami
z krvi: stanovenie hladiny kreatinínu a na základe jeho koncentrácie výpočet tzv. glomerulovej filtrácie (glomeruly sú obličkové klbôčka, ktoré čistia, filtrujú krv)
z moču: určenie prítomnosti bielkovín ako najskoršieho príznaku alebo prítomnosť krvi v moči

debata chyba