Zabudnuté osýpky sa hlásia o slovo

Takmer zabudnuté nebezpečné detské ochorenie sa vracia. Epidémie osýpok hlásia Grécko, Bulharsko a Nemecko.

24.04.2010 06:20
osýpky - dieťa - infekcia - Foto:
Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku.
debata

V priebehu januára a februára tohto roku ochorelo v jednej z berlínskych škôl 21 detí, v Grécku sa do konca marca potvrdilo 27 prípadov a v Bulharsku koncom vlaňajška až 1879 chorých. V celej Európe v priebehu posledných dvoch rokov ochorelo zhruba desať tisíc prípadov.

Do Berlína zavliekol osýpky 12-ročný žiak po návrate z rodinného výletu z Indie, v Grécku sa choroba vyskytla najmä medzi nezaočkovanými Rómami. V Bulharsku zasiahla až 12 severovýchodných regiónov, takisto väčšinu prípadov tvorili Rómovia. Päť detí osýpky neprežilo.

Bulharsko má pritom podobnú schému očkovania proti osýpkam ako Slovensko. Prvá dávka sa podáva v 13 mesiacoch, druhá dávka v 12 rokoch života. Zaočkovanosť proti osýpkam sa v posledných štyroch rokoch pohybovala okolo 96 percent po prvej dávke a medzi 92 až 94 percent po druhej dávke. Na Slovensku je o niečo vyššia – okolo 98 percent. To však nevylučuje možnosť prepuknutia epidémie aj v našej krajine.

„Vzhľadom na zvýšenú migráciu v rómskych komunitách nie je vylúčené zavlečenie osýpok aj na Slovensko. Preto treba venovať efektívnemu vyhľadávaniu ochorenia zvýšenú pozornosť,“ reagoval Úrad verejného zdravotníctva.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie ochorenia detského veku. Ich riziko spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, mozgových blán a zápaly stredného ucha. Dospelým komplikácie osýpok poškodzujú pečeň, srdce a obličky. Je to akútne, vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré sa najčastejšie vyskytuje v epidémiách. Rýchlo sa šíri najmä vďaka nízkej úrovni zaočkovanosti.

Osýpky vyvoláva vírus, ktorý sa prenáša kvapôčkami. Do organizmu sa dostáva sliznicou nosohltanu a spojiviek. Vírus je vysoko infekčný, nákazlivosť je veľmi vysoká. Kým sa v Československu nezačalo očkovať, teda do roku 1969, ročne pribudlo 50 tisíc chorých, z toho zhruba 50 až 100 detí zomrelo. Vďaka dôkladnému očkovaniu sa epidémie na Slovensku prestali vyskytovať, posledná veľká bola pred 12 rokmi na východe Slovenska – ochorelo tam vtedy 158 detí, prevažne dojčiat, ktoré neboli očkované.

Inkubačná doba je u osýpiek 10 dní, do objavenia vyrážky prejde okolo 14 dní. Choroba sa prejavuje vysokou teplotou, nádchou, kašľom, zápalom spojiviek. Typický je uplakaný výraz tváre, belavé škvrny na vnútornej strane líc a červené vyrážky po celom tele. Komplikácie sa môžu objaviť aj po niekoľkých rokoch od ochorenia – pomalý vírusový zápal mozgu, ktorý sa takmer vždy končí smrťou.

Na liečbu osýpok neexistujú žiadne špeciálne lieky. Chorému na lôžku sa len znižuje teplota a podávajú tekutiny. Antibiotiká majú význam len v prípade pridružených bakteriálnych infekcií. Jedinou istou prevenciou je očkovanie. Kto prežije toto ochorenie, ostane voči nemu už navždy imúnny.

debata chyba