Každý desiaty pacient u psychiatra je závislý od alkoholu

Slováci síce podľa prieskumu Eurobarometra nepatria k najväčším pijanom v Európe, ale národné štatistiky o alkoholizme sú hrozivé.

26.04.2010 13:00
alkohol, tínedžeri Foto:
Najhoršie je, že stúpa nárazové pitie u mladých.
debata

V nemocniciach stúpa počet alkoholikov, pacientov s poškodenou pečeňou aj mladých, ktorí sa opíjajú do nemoty.
„V špecializovanej psychiatrickej ambulantnej zdravotnej starostlivosti tvoria pacienti so závislosťou od alkoholu takmer desatinu všetkých ošetrení,“ konštatuje Národný akčný plán, ktorý zverejnilo ministerstvo zdravotníctva. Pribúda aj pacientov, ktorí sa od závislosti liečia v nemocnici – za štyri roky ich pribudlo takmer tritisíc.

Najhoršie je, že stúpa nárazové pitie u mladých. Posledný celoeurópsky prieskum ESPAD ukázal, že až polovica 15– až 16-ročných detí na Slovensku pije nárazovo, čiže pri jednej príležitosti vypije najmenej 5 pohárikov. Pitie mladých považujú za veľký problém aj školy, ktoré sa cítia bezmocné. Žiaci síce nepijú na vyučovaní, ale pri mimoškolských aktivitách, ako je výlet či exkurzie, to nie je nijakou výnimkou. Chceli by preto používať testery na alkohol.

Dnes, keď majú podozrenie, že študent pil, musia zavolať políciu alebo lekársku pohotovosť. Ak tí požitie alkoholu vylúčia, rodičia žiaka môžu žiadať vysvetlenie od školy na súde. „Keby sme smeli vykonať orientačnú skúšku, mohli by sme falošné poplachy vylúčiť a mali by sme istý podklad na zavolanie polície,“ hovorí riaditeľ Gymnázia D. Tatarku v Poprade Dušan Nebus. Dodáva, že orientačná skúška nemá určiť konkrétne promile a nebola by relevantná ani v právnom konaní. Slúžiť má ako prevencia. Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) povedal, že povolenie alkotesterov zváži z právneho hľadiska, zaujímať sa bude aj o názor psychológov.

Čoraz viac mladých kriesia aj na pohotovostiach a urgentných príjmoch. Údaje z detskej košickej fakultnej nemocnice dokonca potvrdzujú, že dievčatá v pití dobiehajú chlapcov. Vlani liečili spolu 108 detí intoxikovaných alkoholom, medzi nimi 52 dievčat. „Ambulantne lekári ošetrili 23 z nich, pričom v priemere mali 15 a pol roka. Hospitalizáciu si vyžadovalo 29 dievčat s priemerným vekom 14 a pol roka,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Viera Horniaková. Dvom slečnám vo veku 16 a 18 rokov namerali 3,54 a 3,53 promile.

Podľa Michaly Tejovej z bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí úlohu pri pití zohráva alkoholizmus v rodine aj partia, v ktorej sa mladý človek ocitne. „Alkohol je na príčine najväčšieho počtu úmrtí mladých ľudí vo veku od 15 do 30 rokov,“ upozornila. Príležitostné opíjanie môže viesť k otrave alkoholom, úrazom, agresivite aj nechcenému sexuálnemu správaniu.

debata chyba