Aj vás trápi senná nádcha?

Ak trpíte na alergickú astmu, je veľmi pravdepodobné, že vás sužuje aj alergická, ľudovo povedané senná nádcha. Väčšina astmatikov má totiž obe diagnózy.

12.05.2010 06:00
kvety, lúka, alergia, nádcha, senná, leto, nos,... Foto:
Pri alergickej astme sú spúšťačom ochorenia alergény - najčastejšie peľ.
debata

Niektoré údaje dokonca hovoria o 60–80 % astmatikov s alergickou nádchou. Ak vieme, že sennou nádchou trpí štvrtina populácie, dá sa ľahko vypočítať, koľkí pacienti majú obe tieto diagnózy.

Pri tzv. alergickej astme je podstatou astmy alergia, konkrétne alergický zápal v dýchacích cestách. Alergická astma je najčastejšou formou astmy vôbec. Mnohí možno nevedia, že jestvujú aj nealergické formy astmy: astma, ktorú spúšťa fyzická námaha, čoraz častejšie vírusy, lieková astma (spúšťačom je napríklad aspirín), profesijná astma a podobne. Pri alergickej astme sú spúšťačom ochorenia alergény – najčastejšie peľ, roztoče, vzdušné plesne a srsť zvierat – predovšetkým mačky.

Bronchiálna astma a alergie nie sú ochorením jedného orgánu. Často sa vyvíjajú počas celého života pacienta a prechádzajú vlastne z jednej fázy do druhej. Tomuto vývoju sa hovorí alergický pochod: Začne sa ekzémom u dojčaťa, pokračuje potravinovou alergiou u batoľaťa, v školskom veku má už dieťa alergickú nádchu a postupne začnú pribúdať príznaky astmy.

Inhalačné kortikoidy a antileukotriény

„Podstatou ochorenia, ktoré nazývame alergická nádcha, je alergický zápal v dýchacích cestách, pri ktorom dochádza k opuchu slizníc a zvýšenej tvorbe sekrétu (výlučkov). Nie vždy sa tento zápal zastaví na úrovni horných dýchacích ciest, asi u 30 % pacientov postupuje aj do priedušiek. Vtedy už hovoríme o alergickej prieduškovej astme,“ tvrdí MUDr. Petra Širolová z Neštátnej ambulancie klinickej imunológie a alergológie v Modre. „Vtedy sa už môže zjaviť náhle vzniknutá dýchavica spojená s pocitom tlaku na hrudníku, skráteného dychu a piskotmi. Inokedy sa ťažkosti objavujú nenápadne a postupne sa zhoršujú. Pre astmu je typické, že sa môže zjavovať iba v záchvatoch a mimo záchvatu má pacient minimálne ťažkosti.“

Astma sa vyskytuje v spodnej časti dýchacích ciest, v prieduškách a v pľúcach, senná nádcha je najmä ochorením nosovej dutiny, nosových dýchacích ciest, tvrdí MUDr. Košturiak z Popradu-Kvetnice, autor brožúry Štyri ročné obdobia. Táto brožúra je praktickým sprievodcom, ktorý prináša alergikom a astmatikom užitočné informácie o tom, ako rozpoznať príznaky oboch ochorení, čo im môže v jednotlivých ročných obdobiach spôsobovať problémy a ako je možné tieto ťažkosti liečiť.

Niektoré moderné lieky sú účinné proti prejavom astmy aj alergickej nádchy súčasne, preto je dôležité upozorniť lekára, ak pacient trpí príznakmi oboch. Umožní mu to výber najvhodnejšej liečby. Na pravidelnú, tzv. udržiavaciu liečbu astmy sa používajú lieky s protizápalovým účinkom, najčastejšie inhalačné kortikosteroidy. Proti prejavom alergickej nádchy aj astmy súčasne je účinná napríklad aj liečba tzv. antileukotriénmi. Antileukotriény patria tiež medzi protizápalové lieky (v tabletkách), nejde však o steroidné (hormonálne) lieky. Možno ich charakterizovať tak, že blokujú látky nazývané leukotriény spôsobujúce zúženie a opuch dýchacích ciest.

V niektorých prípadoch sa môžu použiť aj ako alternatívna liečba namiesto inhalačných kortikosteroidov.
Pri správnej terapii môžu teda astmatici i alergici žiť plnohodnotný a aktívny život bez akýchkoľvek obmedzení, nemusia ich trápiť žiadne príznaky, nepotrebujú užívať tak často úľavové, „záchranné“ lieky na rozťahovanie priedušiek a môžu sa naplno venovať akýmkoľvek koníčkom.

Publikáciu Štyri ročné obdobia, sprievodcu alergickou nádchou a astmou, si možno bezplatne objednať na www.brozura.sk alebo na bezplatnej infolinke 0800 800 888.

debata chyba