Môže vám byť z 3-D filmu zle? Lekári vravia áno

Horúčka trojrozmerných obrázkov v televízore pohltila už aj slovenského diváka. Hoci sa 3-D televízory začali predávať len nedávno, obchody už na ne vedú poradovníky. Lekári však varujú - dlhodobé sledovanie trojrozmerného filmu môže podľa nich vyvolať zdravotné problémy.

13.05.2010 06:00
3D, televízia, okuliare Foto:
Pri niektorých rýchlo blikajúcich obrazoch hrozí divákovi epileptický záchvat, až mŕtvica.
debata

Zatiaľ hovoria o dezorientácii a epileptických záchvatoch. Môže ich však byť viac, vplyv 3-D TV na ľudský organizmus totiž ešte nie je celkom prebádaný.

S varovaním prichádza dokonca samotný výrobca týchto televízorov Samsung. Pri niektorých rýchlo blikajúcich obrazoch hrozí divákovi epileptický záchvat, až mŕtvica. Preto ľudia na ne náchylní by sa mali 3D filmov zriecť. Alebo sa aspoň poradiť s lekárom.

Okamžite by ste mali vypnúť 3D televízor vtedy, ak na sebe pozorujete zmeny videnia, mdlobu, závrat, nevoľnosť, zmätenosť, tiky, kŕče, chvenie či dezorientáciu. Výrobca tiež odporúča rodičom, aby spolu s filmom sledovali aj svoje deti. Najmä v pubertálnom veku – tie sú podľa Samsungu ohrozené viac ako dospelí.

Aj oneskorené reakcie môžu byť následkom dlhého sledovania 3D. Sledovať trojhodinového Avatara v kuse nie je práve najvhodnejšie, preventívne si treba robiť prestávky. Úplne by sa mali trojrozmerných filmov zriecť ľudia so slým zdravotným stavom, nevyspatí alebo pod vplyvom alkoholu.

Výrobca sa však týmito varovaniami zrejme snaží vyhnúť možným budúcim žalobám, pretože podľa lekárov to s 3D až také hrozné nie je. Percento ľudí, ktorí by podľa nich mohli mať vážne zdravotné problémy, je malé. „Som presvedčený, že osemdesiat percent ľudí nebude mať problémy,“ povedal pre CNN Norman Saffra, riaditeľ oftalmológie Medical Center v New Yorku.

Nevoľnosť, bolesti hlavy a únavu z pozerania 3D však môže pociťoviať viac ľudí. Odborná asistentka z katedry oftalmológie Univerzity v New Yorku Lisa Parková tým, že oči sa pri sledovaní takýchto záberov pohybujú neprirodzene.

„Pokiaľ ide o dlhodobý účinok sledovania 3-D televízie namiesto bežného vysielania, nikto nevie, aký bude. Je to príliš nové. Som však znepokojená možnými vážnymi dôsledkami pre deti. Dlhodobé abnormálne stimuly sa môžu na nich prejaviť neskôr. Ako, to ešte študujeme,“ uzavrela.

debata chyba