Dieťa a alergia - od novorodenca po puberťáka. Ako ju zvládnuť?

Je jeden z vás alebo niekto z vašich príbuzných na niečo alergický? Bojíte sa, že vaše dieťa zdedí rovnakú chorobu? Nuž, zvýšené riziko tu veru je.

24.05.2010 06:50
dieťa - smútok - depresia - chudoba Foto:
Alergia môže deťom narobiť poriadne problémy. Aj psychické.
debata

Pokiaľ obaja rodičia majú rovnaký typ alergie, pravdepodobnosť, že ju zdedí aj ich dieťa je sedemdesiat percent. Vplyvom prostredia sa choroba môže prejaviť v rôznej závažnosti alebo aj vôbec nie. V silách lekárov i rodičov je posunúť očakávané prepuknutie príznakov na čo najneskoršiu dobu, kedy dieťa už bude mať lepšie schopnosti, ako im čeliť.

1. Aké prostredie pripraviť pre novorodenca?

U dojčiat a batoliat sa alergia môže ľahko vyvinúť po stretnutí s alergénmi z domáceho prostredia, najmä s roztočmi, snažte sa preto svoj byt zbaviť alergénov v čo najväčšej miere. Najlepšie je začať aspoň tri mesiace pred očakávaným pôrodom. Alergény v prostredí dlho pretrvávajú i po odstránení ich zdrojov. Pri úpravách bytu je treba počítať s minimálnou dobou na odvetranie chemických látok z nábytku, kobercov a povrchových úprav.

Dieťa v prvých mesiacoch života bude spať s rodičmi, preto by mala nielen postieľka dieťaťa, ale aj posteľ rodičov zodpovedať požiadavkám pre znižovanie výskytu alergénov. Rozhodne nie páperové prikrývky, ani vankúše, ale umelé rúno, ktoré sa dá vyprať. Zvážte odstránenie kobercov, zvlášť pokiaľ majú viac ako päť rokov. Ak si chcete koberce ešte len kúpiť, počkajte aspoň do prvých narodenín dieťaťa. Aj potom by bolo lepšie zaobísť sa radšej bez nich, pokiaľ nemáte vyslovene studený byt.

Koberce totiž zvyšujú nároky na udržiavanie protialergického režimu v byte. Zariaďujte si byt čo najúčelnejšie – s minimom textilných závesov a rôznych prikrývok. Vyhýbajte sa vlneným materiálom, napríklad predložkám na podlahu. Nielenže tým znížíte expozíciu alergénom, ale pre menšie nároky na údržbu bytu budete môcť viac času venovať dieťaťu. Ak máte v domácnosti mačku, psa alebo iné zvieratko, nájdite im radšej iný domov. Ani pre bábätko nemusíte vykurovať byt nad 24 °C. Pokiaľ máte problémy so suchým vzduchom, regulujte vlhkosť. Často nie je treba používať elektrické zvlhčovače, vlhkosť sa dá zvýšiť častejším vetraním, neprekúrovaním, izbovými rastlinami alebo odparovačmi, v ktorých denne vymieňate vodu. V opačnom prípade, ak bývate v nadmerne vlhkom byte, rozhodne odstráňte plesne aj s príčinami ich rastu. Plesne nepodceňujte, pre vznik alergie sú veľmi nebezpečné.

Pokiaľ je vaše dieťa zdravé, starajte sa oň ako o zdravé. Nie je potrebné, aby bolo ako vo vatičke. Pokiaľ ale dieťa ochorie, informujte lekára o jeho možnej atopii. Každé zakašľanie, každý pupienok nemusí byť prvou známkou alergie, ale je treba na ňu myslieť.

2. Rady rodičom predškoláka a mladšieho školáka

Má vaše dieťa dokázanú niektorú z foriem alergie a neviete, čo bude ďalej? Choroba sa môže rozvinúť do ťažšej formy, ale môže i začať ustupovať. U detí v tomto veku sa objavuje citlivosť na viac alergénov. Najmä na domáci prach, ale i na peľ, seno a plesne. Dieťa sa pohybuje vo viacerých prostrediach, zvyšuje sa jeho pohybová aktivita, má pestrejší jedálniček. To všetko ukrýva potenciálne alergény. Pokiaľ dieťa trpelo ekzémom, môžu u neho teraz prevažovať dýchacie problémy. K alergii prispieva i pobyt v škôlke. Často sa u detí rozvinie klasický obraz astmy práve okolo piatich rokov. Svôj podiel na tom môže mať nielen nevhodné prostredie škôlky z hľadiska alergénov, ale i psychický stres zo zmeny a opakované časté ochorenia dýchacích ciest. Niekedy môže byť alergická reakcia podporená strachom, obavami a neistotou z nového prostredia. Preto u alergického dieťaťa by mala byť príprava na kolektívnu výchovu dlhšia. Jej dôležitou súčasťou je fyzické a psychické otužovanie. Učiteľky v škôlke by mali byť informované o príznakoch choroby, o ich vyvolávajúcich momentoch a v prípade nutnosti by mali mať k dispozícii lieky pre okamžitý zásah.

Pravidelné upratovanie a odstraňovanie prachu sú stále hlavnými zásadami starostlivosti vedúcimi k znižovaniu množstva alergénov. Pri zariaďovaní samostatnej izby pre dieťa dajte prednosť drevenému nábytku, obmedzte textílie, školákom môžete dopriať koberec, ktorý sa ľahko udržiava a dá sa čistiť mokrou cestou. Pri rešpektovaní spôsobu života dieťaťa v tomto vekovom období sú koberce s vysokým vlasom nevhodné. Pozor na vlnu a výrobky z nej, na paplóny z peria a iné výrobky z vlny. Teplota v byte stačí do 22 °C, spať môže dieťa i pri 18 °C, len treba zabrániť prievanu.

Udržiavať sterilné prostredie doma a nepúšťanie dieťaťa von je nerealizovateľný nezmysel. Rešpektujte požiadavky na samostatnosť dieťaťa, zoznámte ho však čo najskôr so zásadami liečby pri urgentných problémoch. Dieťa sa tak ľahšie môže zapojiť do vhodných pravidelných činností, ktoré rozvíjajú jeho schopnosti s ohľadom na jeho aktuálny zdravotný stav. Plávanie a bojové umenia sú odporúčanými športami, hra na flautu pomáha rozvíjať dýchacie funkcie pľúc a hospodárenie s dychom. Ale môžete zvoliť aj iné formy športu, či umeleckej činnosti. Dieťa treba len zo začiatku sledovať a informovať učiteľov a trénerov o možnom riziku vyplývajúcom zo zdravotného stavu dieťaťa.

Radšej by sa malo vyhýbať športom v prašnom prostredí, ale nie je vylúčené, že i alergik môže za určitých podmienok hrať napríklad futbal. Pokiaľ chcete dieťa zapojiť do domácich prác, nedávajte mu také úlohy, ktoré súvisia s protiprachovým režimom. Vynášanie odpadkov, drobné nákupy, či umývanie riadu majú rovnaký výchovný efekt ako utieranie prachu.

Pokiaľ sa alergénne spektrum dieťaťa rozšírilo o pele, sledujte peľové spravodajstvo a po zistení presného typu peľu sa vyhýbajte pobytu v prírode v dobe jeho vrcholiaceho výskytu. Pele prenikajúce do bytu sa čiastočne dajú odfiltrovať vlhkou plachtou zavesenou do otvoreného okna. Tým zabránite ich prítomnosti v byte a zároveň neobmedzíte vetranie. Odolávejte pokušeniu mať domáce zviera.

3. Starší školák a dospievajúci

Vo veku okolo desať rokov sa u detí často objavuje intenzívna peľová alergia, najmä alergická nádcha. Tá môže prerásť do celoročnej so sezónnym stupňovaním príznakov. V tejto dobe je dieťa väčšinou pod kontrolou alergológa. Dá sa ľahko určiť, na ktoré alergény je precitlivelé. Dieťa je tiež schopné samo sa vyhýbať situáciám vedúcim k problémom, napríklad behaniu na chladnom vzduchu. Zvyšujúca sa pohybová aktivita môže byť niekedy vyvolávateľom alergických problémov. Škola a reakcie rodičov na školské výsledky môže byť zdrojom trvalého emocionálneho stresu. Aj nepriaznivá atmosféra medzi rodičmi, rozvody, sťahovanie, to všetko môže zhoršiť alergické ochorenie.

S nástupom puberty sa asi u päťdesiatich percent alergikov začína objavovať sklon k zmierňovaniu príznakov, ale môžu sa i zhoršovať. Dieťa trávi stále viac a viac času mimo domu, preto sa stáva dôležitou jeho samostatnosť v medikamentóznej liečbe akútnych príznakov, ale i v preventívnej dlhodobej liečbe. Malo by zvládnuť vyriešiť príznaky choroby samo.

Protialergénový režim v byte pre všetkých (jeho účinok sa prejaví najskôr po šiestich týždňoch):

I. stupeň vyžadujúci len zmenu režimu a čas

1. Pravidelné vetranie, udržiavanie teploty do 22 °C a vlhkosti 35 – 40 %.
2. Pravidelné utieranie prachu na vlhko aspoň 3 – 4 razy za týždeň – závisí na prašnosti okolia.
3. Pravidelné vysávanie kobercov i čalúnenia 1 – 2 za týždeň – opäť závisí na celkovom množstve prachu.
4. Raz za mesiac vyčistiť koberce i čalúnenie na mokro.
5. Vetrať periny aspoň 30 minút.
6. Prať záclony a ďalšie bytové textílie aspoň raz za mesiac, ideálne v 60 °C vode.
7. Meniť obliečky aspoň raz za 14 dní.
8. Prať textilné hračky a ďalšie lapače prachu aspoň raz za mesiac.
9. Obmedzovať na minimum používanie chemických čistiacich prostriedkov a nepoužívať súčasne prostriedky obsahujúce chlór s ostatnými. Miešaním výparov sa totiž tvoria dráždivé látky.

II. stupeň vyžadujúci špeciálne prostriedky

1. Vysávanie na mokro s prídavkom špeciálnych prostriedkov proti roztočom raz za 6 týždňov.
2. Záclony, poťahy a ďalšie bytové textílie prať s prídavkom špeciálnych prostriedkov proti roztočom.
3. Matrace čistiť špeciálnymi prostriedkami proti roztočom raz za 8 týždňov alebo použiť špeciálne poťahy s mikropórmi.
4. Po každom použití chemických prostriedkov dôkladne vetrať.

III. stupeň ovplyvňujúci komfort bývania, ale šetriaci čas i finančné prostriedky

1. Bývanie bez kobercov, záclon a čalúneného nábytku.

Všetky opatrenia sa musia dodržiavať pravidelne a trvalo. Základným pravidlom je odstraňovanie prachu, vetranie a neprekúrovanie bytu. Dieťa alebo alergická osoba sa nemá zúčastňovať na upratovaní a nemala by byť v tom čase ani doma. Starostlivosť o bytové prostredie však nesmie byť nadradená domácej psychickej pohode a nemala by viesť k obmedzovaniu dieťaťa v jeho záujmoch a rozvoji.

Než vám poprajeme mnoho úspechov…

Zostaviť tieto zásady je oveľa jednoduchšie ako ich dodržiavať. Mnohé mamy ho odmietnu slovami: ,,Bola by som len upratovačka." Je pre to potrebné rozdeliť si úlohy v rodine tak, aby z nich jeden člen domácnosti neskolaboval a ostatní nepohli prstom. Zoberte si protialergénovému programu ceruzku a označte si, o čo sa kto bude pravidelne starať, čo je nemožné stihnúť a ako to urobiť, aby sa to dalo stihnúť.

debata chyba