Aj nos môže byť závislý

Viete o tom, že dlhodobým používaním kvapiek do nosa sa ľahko môžete stať narkomanom?

10.06.2010 12:00
debata

Málokto si totiž uvedomuje, že bežné kvapky do nosa, ktoré pôsobia na princípe spľasnutia opuchnutej sliznice nosa, majú len dočasný efekt a používať sa ich odporúča týždeň, maximálne 10 dní. V opačnom prípade si možno ľahko vybudovať tzv. medikamentóznu nádchu, podľa jedných nosových kvapiek sa jej hovorí aj sanorinizmus.

„Už niekoľko rokov používam s malými prestávkami kvapky do nosa, v poslednom období asi 3– až 10-krát denne, jednoducho bez nich nemôžem dýchať. Nepomáha mi dokonca ani čerstvý vzduch či pobyt pri mori,“ napísala do jednej internetovej poradne čitateľka, ktorá si zjavne vybudovala závislosť od kvapiek do nosa.

„Chcem s tými kvapkami prestať, ale vždy vydržím len 1–2 dni a strašne pritom trpím. Na nič sa nedokážem sústrediť, som nervózna, v práci to skúšať ani nechcem, to by som nezvládla. V noci sa pravidelne budím na upchatý nos.“

Sanorinizmus vedie k poškodeniu nosovej sliznice
„Sanorinizmus, odborne nazývaný aj rhinitis medicamentosa, je vlastne druhom liekovej závislosti s telesnými prejavmi lokalizovanými v nosovej sliznici,“ tvrdí doc. MUDr. Martin Brezina, CSc., z Pneumo-Alergo Centra v Bratislave. Kvapkám do nosa sa hovorí aj dekongestíva, spôsobujú úľavu od príznakov nádchy.

Spôsobujú totiž zníženie prekrvenia nosovej sliznice, majú sťahujúci účinok. V priebehu niekoľkých minút po ich aplikácii do nosnej dierky dochádza k „scvrknutiu“ sliznice nosa, výtok sa zníži, pacient si nos môže vyfúkať. Tento účinok trvá rôzne dlho, je to vysoko individuálne a závisí to aj od použitého prípravku.

„Lokálne dekongestíva sú u nás voľnopredajné a mali by byť vyhradené len pre ťažké nepriechodnosti nosa, a to len na veľmi obmedzený čas, cca 7 dní, pre ich početné a niekedy závažné nežiaduce účinky,“ zdôrazňuje imunoalergologička z Bratislavy MUDr. Klára Kossárová.

„Jedným z najčastejších je poškodenie riasinkového epitelu nosovej sliznice s následným prechodom do ťažko liečiteľnej formy nádchy spôsobenej liekmi. Príčinou je účinná látka, ktorú tieto lieky obsahujú.“ Sanorinizmus sa prejavuje chronickým opuchom a následne atrofiou (stenčením) sliznice nosa. Dlhodobým užívaním takýchto kvapiek sa môže dokonca rozpadnúť nosová priehradka!

Pocit upchatia následkom vysušenia?
„Ak máte upchatý nos, nemusí to hneď znamenať opuchnutú sliznicu. Niekedy pocit upchatia nosa spôsobuje len jej zhoršená funkcia následkom vysušenia. Ľudia však automaticky siahajú po rôznych nosových kvapkách, ktorých časté používanie môže poškodzovať nosovú sliznicu a človek sa stane ešte náchylnejším na opakované zápaly vedľajších nosových dutín,“ povedal predčasom pre Pravdu ORL-lekár z Bratislavy MUDr. Martin Hapčo, CSc.

Na zistenie, či je nos skutočne upchatý, alebo len suchý, jestvuje jednoduchá rada: Skúste si striedavo zapchať jednu alebo druhú nosnú dierku a vyfúknuť tou voľnou vzduch smerom von. Ak zistíte, že to ide, s najväčšou pravdepodobnosťou vám pomôže len zvlhčenie nosovej sliznice roztokom slanej vody a nemusíte používať kvapky.

Alergici užívajú namiesto nosových kvapiek nosové spreje, ktoré obsahujú kortikosteroidy. Hovorí sa im aj intranazálne kortikosteroidy. Aplikujú sa len miestne do nosa, obyčajne 1–2 vstreky do každej nosnej dierky. Treba si uvedomiť, že neuvoľňujú okamžite nos, na tomto princípe nefungujú. Kortikosteroidy sú látky, ktoré majú výrazný protizápalový účinok. Na rozdiel od bežných kvapiek do nosa (dekongestív) sa užívajú dlhodobejšie a sú účinné, len keď sa podávajú pravidelne, každý deň.

Alergici či astmatici ich užívajú aj počas celej sezóny (práve preto, aby sa nestali závislými od kvapiek do nosa), predpisujú sa aj pri zápaloch prinosových dutín a v neposlednom rade na liečbu sanorinizmu, ktorá môže v závažných prípadoch trvať aj tri mesiace. Medzi ľuďmi však často panuje tzv. kortikofóbia, strach z kortikoidov prameniaci ešte z čias, keď boli k dispozícii len systémové kortikosteroidy v tabletách či injekciách s pomerne vysokým výskytom nežiaducich účinkov pri dlhodobom používaní. Bežné liečebné dávky kortikosteroidov pri miestnom použití do očí, nosa či dýchacích ciest nemajú u prevažnej väčšiny pacientov takmer žiadne vedľajšie účinky a sú bezpečné dokonca aj pre deti a tehotné alergičky a astmatičky.

debata chyba