Kúpele - kto má na ne nárok a ako dlho sa na ne čaka?

Trom zdravotným poisťovniam sme položili rovnaké otázky.

24.06.2010 12:00
kúpele, liečenie, parný kúpeľ Foto:
Rímsky parný kúpeľ možno absolvovať v kúpeľoch Lúčky.
debata

1. Kto má nárok na kúpeľnú liečbu?
2. Koľkým poistencom ste preplácali liečbu v minulom roku a ako to vyzerá tento rok?
3. Ako dlho sa čaká na pridelenie liečebného poukazu?
4. Na aké množstvo procedúr má pacient nárok? Existuje nejaké obmedzenie?
5. V akom prípade sa človek stáva samoplatcom a prečo?
6. V akom prípade môže zdravotná poisťovňa zamietnuť kúpeľnú liečbu?

Union

1. Navrhuje ju lekár špecialista alebo všeobecný lekár na základe nálezu lekára špecialistu. Možno ju absolvovať len raz do roka, ak v Indikačnom zozname pre kúpeľnú starostlivosť nie je uvedené inak. Je potrebné, aby lekár, ktorý o ňu žiada, návrh podpísal a doručil do poisťovne najneskôr šesť týždňov pred uplynutím doby indikácie. V prípade, že návrh spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a liečba je indikovaná opodstatnene, návrh je schválený. Ak kúpeľné zariadenie nemôže z objektívnych dôvodov zabezpečiť absolvovanie kúpeľnej starostlivosti v stanovenom termíne, navrhne po dohode s príslušnou zdravotnou poisťovňou zmenu termínu nástupu.

2. V minulom roku kúpeľnú liečbu absolvovalo 1 905 poistencov z celkového počtu 369 929, čo predstavuje 0,5-percentný podiel. Union zdravotná poisťovňa v minulom roku na kúpeľnú liečbu vynaložila 1,43 mil. eur. Za obdobie január až apríl 2010 sa liečilo 608 poistencov, náklady predstavujú 432-tisíc eur. Zvýšený záujem o kúpeľnú liečbu evidujú najmä v letnom období.

3. Návrh je vybavený maximálne do 30 dní odo dňa doručenia.

4. V prípade schválenia návrhu sa poistencovi poskytnú v priemere tri procedúry denne. Každá procedúra navyše a jej prípadný doplatok je konzultovaná s kúpeľným zariadením.

5. Je to v prípade, keď diagnóza, na ktorú sa pacient lieči, nie je zahrnutá v Indikačnom zozname alebo návrh nebol vystavený v zmysle zákona a zdravotnou poisťovňou nebol schválený alebo má poistenec záujem o kratší pobyt.

6. V prípade, že návrh nespĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a kúpeľná liečba nie je indikovaná opodstatnene, alebo ak existujú pre konkrétnu indikáciu kontraindikácie, to znamená, že napríklad pacient nemôže nastúpiť kúpeľnú liečbu, ak trpí prenosnou infekčnou chorobou, závislosťou od alkoholu alebo iných návykových látok, fajčenie pri určitých diagnózach, napr. pri astme, tehotenstvo, nehojace sa kožné rany, známkami obehového zlyhania, alebo je pacient nevládny a podobne, návrh nie je zdravotnou poisťovňou schválený. Rovnako nie je návrh schválený v prípade, že nie je podpísaný príslušným lekárom alebo nie je dostatočne zdôvodnené opodstatnenie kúpeľnej liečby.

Dôvera

1. Kúpeľná starostlivosť je definovaná zákonom. Indikačný zoznam obsahuje zoznam ochorení a diagnóz, pri ktorých môže byť predpísaná kúpeľná liečba. Ochorenia sú rozdelené do skupín: onkologické choroby, choroby obehového ústrojenstva, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva, choroby obličiek a močových ciest, duševné choroby, kožné choroby, ženské choroby, choroby z povolania.

2. V roku 2009 to bolo 6-tisíc kúpeľných návrhov s diagnózami skupiny A a 2 609 kúpeľných návrhov s diagnózami skupiny B. Apollo, ktoré sa zlúčilo s Dôverou v roku 2009, schválilo 3 432 kúpeľných návrhov skupiny A a 1 508 skupiny B. Za január až máj tohto roka schválili 5 016 žiadostí skupiny A a 1 859 skupiny B.

3. Návrhy na kúpeľnú liečbu schvaľujú priebežne (napriek zákonnej lehote na schválenie, ktorá je 30 dní).

4. Priemerný denný počet procedúr nesmie byť nižší ako 3. Druh a zloženie procedúr určuje lekár v kúpeľnom zariadení podľa typu ochorenia. Poistenec si môže doplatiť aj procedúru navyše, ale až po konzultácii s lekárom kúpeľného zariadenia (väčší počet procedúr môže pri niektorých ochoreniach aj škodiť, niektoré procedúry vôbec nie sú vhodné na dané ochorenie a pod.).

5. Ak poistenec nespĺňa podmienky na pridelenie kúpeľnej liečby dané zákonom, zdravotná poisťovňa nemôže takúto kúpeľnú liečbu uhradiť. Poistenec ju môže podstúpiť na vlastné náklady.

6. V prípade, že kúpeľný návrh nespĺňa kritériá v zmysle zákona (napríklad kontraindikácie, diagnóza nie je v indikačnom zozname, nie je dodržaná periodicita kúpeľnej liečby a pod.).

Všeobecná zdravotná poisťovňa

1. Kúpeľnú liečbu uhrádzajú v zmysle platnej legislatívy. Choroby, pri ktorých sa kúpeľná starostlivosť plne alebo čiastočne uhrádza na základe verejného zdravotného poistenia, indikačné podmienky a dĺžka liečebného pobytu sú uvedené v Indikačnom zozname pre kúpeľnú starostlivosť. Najčastejšie ochorenia, s ktorými sa poistenci liečia v kúpeľoch, sú choroby pohybového a obehového ústrojenstva.

2. V roku 2009 absolvovalo kúpeľnú liečbu 36 340 poistencov. V porovnaní s rokom 2008 sa tak celkový počet liečených zvýšil o takmer 13 percent.

3. Návrh na kúpeľnú liečbu schvaľuje poisťovňa spravidla do 30 dní, ak nie je potrebné doložiť ďalšie podklady na schválenie. Termín pobytu si poistenec dohodne priamo s kúpeľným zariadením.

4. O liečbe rozhoduje ošetrujúci lekár na základe zdravotného stavu pacienta. Konkrétne procedúry predpisuje pacientovi lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný medicínsky efekt. Ak má pacient záujem o procedúry navyše, má možnosť konzultovať ich s ošetrujúcim lekárom. Každá indikačná skupina má spektrum procedúr, ktoré by mali byť podané, vždy však rozhoduje lekár na základe zdravotného stavu pacienta.

5. Rozsah plne alebo čiastočne hradenej kúpeľnej zdravotnej starostlivosti určuje spomínaný Indikačný zoznam. Ak poistenec nespĺňa podmienky v ňom uvedené, má možnosť absolvovať pobyt v kúpeľoch ako samoplatca. Nad rámec verejného zdravotného poistenia v rámci podpory prevencie a zdravého životného štýlu ponúka poisťovňa tým svojim poistencom, ktorí sa rozhodnú ísť do kúpeľov ako samoplatcovia, zľavy na pobyty do výšky 20 percent.

6. Ak návrh nespĺňa zákonom stanovené podmienky, poisťovňa ho neschváli.

debata chyba