Slovenské kúpele ponúkajú aj služby navyše

Prečítajte si, čo v ktorých kúpeľoch liečia a aké sú pobytové podmienky.

24.06.2010 18:00
kúpele, bahno, liečenie Foto:
V kúpeloch Smrdáky sa liečia najmä kožné ochorenia a choroby pohybového aparátu.
debata

Kúpele Piešťany

Liečbu tu vlani absolvovalo 48 377 pacientov, z toho 23 620 Slovákov. Klientov, ktorí mali na liečbu nárok, bolo 32,8 percenta. Pacient, ktorý má indikáciu od lekára, zaplatí 1,66 eura denne, ak je v „áčkovom“ zozname, ak je v „béčkovom“, zaplatí od 7,30 eura na deň. Pacienti majú k dispozícii termálne bazény na plávanie a fitnes štúdio zadarmo. Je tu aj golfové ihrisko, bežecké chodníky, cyklistické trasy.
Čo liečia: kožné ochorenia, nervové ochorenia, ochorenia pohybového ústrojenstva, reumatické ochorenia.

Bardejovské Kúpele

Minulý rok sa tu liečilo 12 280 slovenských klientov. V prvých piatich mesiacoch tohto roka odliečili 4 726 ľudí. Z celkového počtu pobytov hradila poisťovňa 55 percent, 45 percent hostí boli samoplatitelia. Pacient zaradený do skupiny A si dopláca len zákonom stanovenú sumu 1,66 eura na deň, ak má záujem o nadštandardnú izbu alebo o jednoposteľovú izbu, doplatí od 5,50 do 15 eur. Ak je v skupine B, ceny sa pohybujú v rozmedzí od 7,50 do 25 eur na deň. Navyše si doplatí za jednoposteľovú izbu od 5,50 do 15 eur. K benefitom, ktoré kúpele poskytujú, patrí zľava pre klienta skupiny B. Ak sa lieči 21 dní, platí iba za 18 dní. Novinkou tohtoročnej sezóny je, že pri odchode klient automaticky dostáva zľavu na pobyt, keď príde ako samoplatca v nasledujúcom roku.
Čo liečia: choroby z povolania, ochorenia dýchacích ciest, obehového ústrojenstva, obličiek a močových ciest, pohybového a tráviaceho ústrojenstva, onkologické ochorenia, poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, ženské ochorenia.

Bojnice

Liečbu absolvovalo minulý rok 10 592 ľudí, tento rok ich bolo zatiaľ 4 190. Poisťovňa hradila 42 percent pobytov, samoplatcov bolo 58 percent. Doplatky za liečbu sú v hlavnej budove Baník, Mier a Lysec 18 eur na deň, depandansy, z ktorých sa dochádza na stravu a procedúry do hlavných budov, stoja 14 eur na deň. Pacientom, ktorí sa tu liečia tri týždne, poskytujú zadarmo vstup do vonkajšieho bazéna.
Čo liečia: nervové ochorenia, ochorenia pohybového ústrojenstva, reumatické ochorenia.

Vyšné Ružbachy

Vlani sa tu liečilo 9 538 pacientov zo Slovenska, z toho bolo 53,43 percenta samoplatcov. Pacient si dopláca za kúpeľnú liečbu podľa toho, akú má indikačnú skupinu a podľa toho, v akom termíne nastupuje. Každý pacient platí aj kúpeľný poplatok vo výške 0,40 eura na osobu a deň. Doplatok pacienta v skupine A je 1,66 eura, doplatok v skupine B je v mesiacoch september až apríl je 13,50 eura na osobu a deň v mesiacoch máj a jún 15 eur, v júli a auguste 16,50 eura. Oslobodení od doplatku sú iba držitelia Jánskeho plakety od striebornej vyššie. Súčasťou kúpeľov je Centrum komplexnej kardiovaskulárnej rehabilitácie, ktoré poskytuje možnosti vyšetrenia obehového systému modernými neinvazívnymi vyšetrovacími metódami.
Čo liečia: choroby z povolania, nervové ochorenia, ochorenia dýchacích ciest, ochorenia pohybového a obehového ústrojenstva, onkologické ochorenia, reumatické a ženské ochorenia.

Lúčky

Majú dlhoročnú tradíciu v liečbe gynekologických ochorení. Minulý rok odliečili 9 242 pacientov, z toho 3 188 malo liečbu indikovanú lekárom. Pacienti na kúpeľnej liečbe v skupine A tvorili minulý rok 84,7 percenta z celkového počtu pacientov, tento rok je to zatiaľ viac ako 87 percent. Pri kúpeľnej liečbe v skupine A platí pacient 1,66 eura na deň, v skupine B závisí doplatok za ubytovanie a stravu od ročného obdobia a, samozrejme, od ubytovacej kategórie. V dvojlôžkovej izbe sa poplatok pohybuje od 10 do 23 eur a v jednolôžkovej od 20 do 47 eur na deň. Tí, ktorí absolvujú liečbu skupiny B, dostávajú od kúpeľov bonus, a to v prvý týždeň jeden grátis vstup do vonkajších bazénov. Navyše majú počas celého pobytu 30-percentnú zľavu na vstupné do Aqua-vital parku.
Čo liečia: ochorenia pohybového ústrojenstva, reumatické a ženské ochorenia.

Nový Smokovec

Aktívny pohyb na čerstvom vzduchu, spojený s prechádzkami, doplnený dychovou rehabilitáciou, inhaláciami, masážami a pohybovou terapiou, vaňovými kúpeľmi ponúkajú tieto horské kúpele, ktoré vlani navštívilo 565 Slovákov a 20 cudzincov. Tých, ktorí liečbu absolvovali cez zdravotnú poisťovňu, bolo 11 percent, ostatní boli samoplatcovia. Hostia zaradení do skupiny B si u nás hradia ubytovanie a stravu, tento rok v akciovej cene 9,90 eura na deň.
Čo liečia: choroby z povolania, nervové ochorenia, ochorenia dýchacích ciest, poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou.

Kúpele Smrdáky

Patria medzi najúčinnejšie prírodné kúpele v strednej Európe na liečbu kožných chorôb a liečia sa tu tiež choroby pohybového aparátu. Minulý rok túto možnosť využilo 4 287 hostí, z toho bolo 3 654 Slovákov. Tých, ktorí mali nárok na liečbu a plne im ju hradila poisťovňa, bolo 57 percent. Podľa zákona doplácajú klienti 1,66 eura denne, pre pacientov s „béčkovými indikáciami“ je to od 7,30 eura na deň za stravu a ubytovanie v závislosti od štandardu kúpeľného hotela. Hosťom pravidelne ponúkajú náučné výlety do bližšieho i vzdialenejšieho okolia či možnosť prechádzok v okolí obce Smrdáky.
Čo liečia: kožné ochorenia, ochorenia pohybového ústrojenstva, reumatické ochorenia.

Nimnica

Pitná liečba minerálnou vodou, uhličité kúpele, vodoliečba, masáže podvodné, klasické, reflexné, liečebný telocvik skupinový a individuálny, elektroliečba a inhalačná liečba, teploliečba, sauna, plávanie a cvičenie vo vode. To je len málo z ponuky týchto kúpeľov, ktoré minulý rok navštívilo 8 717 ľudí a tento rok už 2 713. V roku 2009 mali 45 percent samoplatcov a 55 percent klientov malo liečbu indikovanú lekárom a hradenú poisťovňou. V skupine A má klient hradenú celú kúpeľnú liečbu, v skupine B si dopláca od 10 do 24,90 eura v závislosti od kategórie ubytovania.
Čo liečia: choroby z povolania, ochorenia dýchacích ciest, ochorenia obehového a tráviaceho ústrojenstva, onkologické ochorenia, poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, ženské ochorenia.

Sklené Teplice

Sú vyhľadávaným miestom pre ľudí hľadajúcich úľavu pri nervových chorobách a ochoreniach pohybového ústrojenstva. Minulý rok mali viac ako 86 percent klientov zo Slovenska. Pacienti skupiny A platia len zákonom stanovených 1,66 eura, pri skupine B je to od 7,30 eura na deň. K benefitom, ktoré ponúkajú, patrí aj bezplatné parkovanie, voľný vstup do bazénov, fitnes centrum zadarmo, multifunkčné a petangové ihrisko, ale k dispozícii je aj materská škola.
Čo liečia: ochorenia a poškodenia pohybového ústrojenstva, poúrazové a pooperačné stavy, bolesti chrbtice, krížovej oblasti a kĺbov, výmeny kĺbov, artritídu, osteoporózu, reumatické ochorenia.

Tatranská Kotlina

Liečbu poskytujú ako špecializovaná nemocnica a odborný liečebný ústav. Licenciu na poskytovanie kúpeľnej starostlivosti majú od roku 2005, kúpeľní hostia tvoria zatiaľ len tri percentá hostí. Okolie nebolo zasiahnuté víchricou a ponúkajú aj speleoterapiu v Belianskej jaskyni. Pacienti v skupine A platia len 1,66 eura na deň a noc, v skupine B od 5 do 8,5 eura na noc a deň.
Čo liečia: choroby z povolania, ochorenia dýchacích ciest, onkologické ochorenia.

Brusno

Liečebným prostriedkom v kúpeľoch je prírodná liečivá voda. V roku 2009 tu liečili 2 372 pacientov, v prvých piatich mesiacoch tohto roku ich bolo 1 210. Áčkový pacient dopláca 1,66 eura, s indikáciou typu B 25 eur na deň.
Čo liečia: choroby z povolania, ochorenia obehového a tráviaceho ústrojenstva, poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, choroby z povolania.

Štós

Kúpele poskytujú komplexnú zdravotnú starostlivosť, klimatickú liečbu, vodoliečebné procedúry, masáže, fínsku saunu, elektroliečbu, inhalácie a kompletnú rehabilitáciu so zameraním na dýchací a pohybový systém. Pacienti doplácajú 1,66 eura na deň, ak sú v indikačnej skupine A. Oslobodené od platby sú deti do troch rokov a klienti so ZŤP preukazom poberajúci kompenzačné príspevky, ďalej osoby v hmotnej núdzi, nositelia Jánskeho plakety. Tí platia poplatok iba za prvé tri dni. Pri indikácii B si klient dopláca od 4,98 do maximálne 15,70 eura na deň. Kúpele obklopuje park – národná kultúrna pamiatka s viac ako 200 druhmi vzácnych drevín a kvetov. Na letnú sezónu pripravili pre detských klientov ihrisko Permoník doplnené o exteriérové fitnes atrakcie.
Čo liečia: netuberkulózne ochorenia dýchacích ciest a pľúc, onkologické ochorenia, choroby z povolania, neurózy, klimakterické poruchy.

Rajecké Teplice

Blahodarné účinky liečivých vôd sú známe už od 14. storočia.
Čo liečia: choroby z povolania (choroby periférneho i centrálneho systému, ochorenia kostí, kĺbov, svalov, šliach a nervov končatín), nervové ochorenia, ochorenia dýchacích ciest, pohybového ústrojenstva, reumatické ochorenia.

Trenčianske Teplice

Základom sú termálne minerálne pramene, mineralizované sírne bahno a kvalitná vrchovisková rašelina. Termálne pramene patria svojimi fyzikálnymi vlastnosťami a chemickým zložením do skupiny prírodných, síranových, vápenato-horečnatých, sírnych, teplých hypotonických minerálnych vôd so zvýšeným obsahom fluóru. Ideálna teplota od 37 do 40,3 stupňa Celzia umožňuje jej využívanie v prirodzenom stave bez dodatočnej úpravy. Sírne mineralizované bahno dozrieva v bazéne s prírodnou sírnou vodou a využíva sa na liečebné zábaly. V minulom roku sa tu liečilo 13 045 Slovákov, z toho 58,3 percenta bolo klientmi zdravotných poisťovní. Pacient v skupine A neplatí nič, zo skupiny B dopláca od 14 do 28 eur na deň.
Čo liečia: nervové ochorenia, ochorenia pohybového ústrojenstva, reumatické ochorenia

Turčianske Teplice

Čo liečia: choroby z povolania, nervové ochorenia, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva, reumatické ochorenia

Sliač

Čo liečia: ochorenia obehového ústrojenstva, ženské ochorenia

Dudince

Čo liečia: nervové ochorenia, ochorenia obehového a pohybového ústrojenstva, reumatické ochorenia

Číž

Čo liečia: nervové ochorenia, ochorenia obehového a pohybového ústrojenstva, poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou.

debata chyba