Zdravotná dokumentácia - pacient má právo na kópiu

Zdravotná dokumentácia, nazývaná zdravotná karta, je neoddeliteľnou súčasťou poskytovania zdravotnej starostlivosti. Je súborom údajov o zdravotnom stave pacienta, o poskytnutej zdravotnej starostlivosti.

03.07.2010 13:00
nemocnica, zdravie, vyšetrenie, palička Foto:
Ilustračné foto.
debata

Obsahuje výsledky vyšetrení, údaje o liekoch a iné dôležité informácie súvisiace s liečbou. Nie je majetkom lekára, zdravotníckeho zariadenia ani pacienta.

Pacient má právo vidieť svoju zdravotnú dokumentáciu a robiť si z nej kópie.

Ambulantný lekár, s ktorým pacient ukončil zmluvný vzťah, je povinný odovzdať „kartu“ novému lekárovi pacienta.

O každej liečbe musí byť urobený záznam, a to buď klasicky na papieri, alebo v elektronickej podobe s elektronickým podpisom. Musí obsahovať všetky dôležité identifikačné údaje o pacientovi, jeho chorobe, vyšetreniach a postupe pri liečbe, o tom, že pacient bol poučený o svojom zdravotnom stave a o tom, že dal tzv. informovaný súhlas s liečbou, mená zdravotníckych pracovníkov, ktorí ho liečili a rozsah služieb súvisiacich so zdravotnou starostlivosťou.

Zdravotná karta obsahuje osobné údaje. Zákon ukladá všetkým, ktorí s kartou prichádzajú do styku, povinnosť zachovávať mlčanlivosť. Lekárom v ambulancii a zdravotníckym zariadeniam zároveň prikazuje zabezpečiť dokumenty tak, aby sa k nim nedostali nepovolané osoby a nedošlo k ich strate alebo zneužitiu. Záznamy, ktoré vedie všeobecný lekár, sa uchovávajú ešte 20 rokov po smrti pacienta, ktorého sa týkali. Ostatné záznamy sa uchovávajú 20 rokov od posledného poskytnutia starostlivosti pacientovi.

Zákon hovorí, že nový lekár, ktorý prebral pacienta do ambulantnej starostlivosti, si od pôvodného lekára vyžiada jeho kartu. Ten je povinný ju odovzdať do siedmich dní. Môže odovzdať originál dokumentácie alebo jej rovnopis. V praxi môže dokumentáciu odniesť novému lekárovi aj samotný pacient, ak s tým pôvodný lekár súhlasí, alebo si ju lekári medzi sebou pošlú doporučene poštou.

Právo nahliadnuť do svojich záznamov má pacient, ktorého sa dokumentácia týka (v prípade dieťaťa zákonný zástupca) – má právo vidieť všetky údaje vo svojej zdravotnej dokumentácii; pacient môže písomne splnomocniť inú plnoletú osobu, aby nahliadla do zdravotnej dokumentácie, ktorá sa o ňom vedie; podpis na splnomocnení musí byť notársky overený a splnomocnená osoba nemá právo vidieť celú dokumentáciu; v splnomocnení musí byť uvedené, aké časti dokumentácie môže táto osoba vidieť; v prípade smrti pacienta môžu plnú moc na nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie dať jeho manžel alebo manželka, dieťa, rodič alebo zákonný zástupca, blízka osoba alebo osoba, ktorá so zomrelým pacientom žila, revízny lekár poisťovne pacienta, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na účely dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou a na prešetrovanie sťažností, ministerstvo zdravotníctva, lekár a sestra samosprávneho kraja na účely dozoru, posudkový lekár, súdny znalec, ktorého ustanovil súd, požiadal orgán činný v trestnom konaní alebo niektorá zo strán v občianskom súdnom spore alebo trestnom konaní; splnomocnená osoba má právo vidieť tú časť dokumentácie, ktorá je potrebná na vypracovanie znaleckého posudku, poisťovňa, v ktorej je pacient pripoistený, má právo vidieť tú časť dokumentácie, ktorá sa týka zdravotnej starostlivosti, na ktorú sa vzťahuje poistné plnenie. O nahliadnutie do nej je potrebné požiadať písomne alebo ústne priamo lekára alebo riaditeľa zdravotníckeho zariadenia, ktoré starostlivosť poskytlo.

Lekár alebo nemocnica nemajú právo odmietnuť nahliadnutie do dokumentácie, ak žiadateľ spĺňa zákonné podmienky, a to ani v prípade, ak má pacient alebo jeho zástupcovia v úmysle žalovať ich.

Odmietnuť nahliadnutie do dokumentácie však môžu psychiatri a psychológovia, ak by to negatívne ovplyvnilo liečbu pacienta.

Každý, kto požiadal o sprístupnenie zdravotnej dokumentácie a nevyhovelo sa mu, môže sa obrátiť so sťažnosťou na porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti na vedenie vyššieho územného celku alebo Ministerstvo zdravotníctva SR, Slovenskú lekársku komoru a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

debata chyba