Cviky, ktoré pomáhajú vašim očiam - skúste ich

Viete, že existuje niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré vám pomôžu chrániť zrak - vyskúšajte ich.

16.07.2010 06:34
oko - žmurkanie - správny pocit - žena -... Foto:
Žmurkanie zvlhčuje oči a bráni ich vysychaniu. Mali by ste sa vedome snažiť žmurkať častejšie.
debata

Batesova metóda
Batesove cviky nie sú zložité, treba však cvičiť pravidelne. Pri cvičení sa musíte uvoľniť, stuhnutý krk a napätie ramenných svalov relaxáciu očí sťažujú.
Dlaňami si zakryte oči a skúste si predstaviť nejaký predmet. Predstavovanie si vecí pred vnútorným zrakom pomáha lepšie vidieť veci v skutočnosti. Skúste si napríklad predstavovať kvet intenzívnej farby.
Nepozerajte sa uprene na jedno miesto, skáčte pohľadom z jedného predmetu na druhý. Oči sa takto odreagujú, ich pohyby sa skrátia a vy budete lepšie vidieť.

Žmurkanie
Pálenie očí trápi každého, kto pracuje s počítačom. Pre oči je dôležité správne nastavenie jasu a kontrastu obrazovky počítača, veľkosť písma a jeho farba. Pri práci na počítači žmurkajú ľudia vraj až päťkrát menej ako normálne. Pohyb očných viečok je pritom veľmi dôležitý. Zvlhčuje oči a bráni ich vysychaniu. Mali by ste sa vedome snažiť žmurkať častejšie.
Žmurkajte raz až dva razy v priebehu 10 sekúnd. Oči sa ním čistia a navlhčujú.
Posaďte sa k stolu, zatvorte oči a lakte oprite o vankúšik ležiaci pred vami na stole. Chrbát i krk držte v rovine s hlavou. Potom si pootvorenými dlaňami zakryte oči bez toho, aby ste sa ich dotýkali, a myslite na niečo príjemné.
Pred tvárou držte dve ceruzky vo zvislej polohe – jednu asi vo vzdialenosti 75 milimetrov od tváre a druhú asi na dĺžku ruky. Najprv obidve oči zaostrite na jeden predmet, potom žmurknite a zaostrite na druhý predmet.

Očná gymnastika
Osvedčilo sa vraj každých dvadsať minút odvrátiť zrak od počítača, zamerať sa na vzdialený predmet a prechádzať po ňom očami smerom hore a dolu. Ďalšou možnosťou je zameriavať sa striedavo na vzdialené a blízke predmety, cvičenie opakujte najmenej desaťkrát. Uvoľnia sa okohybné svaly a oddiali sa únava.

Diagnóza z oka
Oko ponúka aj pohľad na zdravotný stav, z dúhovky ho dokážu diagnostikovať iridológovia. Metóda spočíva vo vyhotovení makrofotografie očnej dúhovky, na ktorej sa podľa jej zástancov ukazuje celá mapa ľudského tela. Na fotografii zväčšenej dúhovky je vidieť vlákna a dva druhy svalov. Ak sú uvoľnené, rozostupujú sa a ukazujú sa medzi nimi rôzne medzery, farby a škvrny. Tam, kde sa tie znaky ukazujú, je príslušný orgán zatoxikovaný, oslabený alebo sú tam genetické predispozície na oslabenie, ktoré môžu neskôr človeku spôsobiť zdravotné problémy.
Na očnom bielku sa napríklad ukáže, ak sa v cievach dlhodobo ukladá cholesterol. Žlčník či pečeň môžu iridológovia diagnostikovať výlučne na pravom oku, naopak, napríklad slezinu iba na ľavom. Srdce je väčšinou na ľavom, ale čiastočne aj na pravom oku.

debata chyba