Zákrokov jednodňovej chirurgie by mohlo byť viac

Slovensko je na chvoste európskeho rebríčka percentuálneho podielu jednodňovej chirurgie oproti klasickým operáciám, aj keď počet takýchto operácií každým rokom pribúda. Prinášame prehľad zariadení, ktoré zákroky jednodňovej chirurgie vykonávajú, a ich služieb.

22.07.2010 13:00
operácia, operačka, zákrok, chirurgia, chirurg,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Aké zákroky jednodňovej chirurgie vykonávate na vašom pracovisku?
2. Ktoré výkony sú najčastejšie?
3. Aké sú ceny najčastejších výkonov?
4. Čo všetko preplácajú zdravotné poisťovne?
5. Ako dlho sa čaká na operáciu vo vašom zariadení?
6. Stretávate sa s obavami pacientov z takého zákroku?

CHIRDIA, s.r.o., Jednodňová chirurgia, traumatológia a ortopédia, Bánovce nad Bebravou
1. Zákroky vo všeobecnej chirurgii, traumatológii a ortopédii.
2. Najčastejšie sú artroskopie kolena.
3. Ceny všetkých výkonov sú uvedené v jednotlivých zdravotných poisťovniach, zmluvu majú so všetkými.
4. Cenu výkonov, za nadštandard si pacient pripláca. „Žiaľ poisťovňa Dôvera napríklad v artroskopiách neprepláca ani náklady, keďže ich cena je približne o 200 eur nižšia ako vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a analogicky aj pri iných výkonoch, pričom doplatky nevyberáme pre ekonomickú nemohúcnosť obyvateľov regiónu,“ hovorí lekár Dušan Gyüttment.
5. Asi 3 až 4 týždne, podľa limitov jednotlivých poisťovní.
6. Nie, ľudia majú v tomto smere relatívne dobrý rozhľad.

ŽILPO – neštátne zdravotnícke zariadenie, Žilina
1. Zákroky v odboroch chirurgia, ortopédia, gynekológia, urológia, oftalmológia a ORL.
2. Najčastejšími sú operácie kŕčových žíl, operácia prietrží, Dupuytrenovej kontraktúry, syndrómu karpálneho tunela, hemoroidov, operácie nádorov kože a podkožia. „Tento mesiac sme začali operovať laparoskopicky žlčník a slepé črevo, operujeme kataraktu, nádory mihalníc a mnohé ďalšie zákroky,“ hovorí doktor Štefan Zelník.
3. Ceny výkonov hradených zdravotnou poisťovňou sa pohybujú v rozmedzí od 30 do 400 eur.
4. Zdravotné poisťovne preplácajú výkony na základe nimi vytvoreného cenníka.
5. Čakacia lehota na niektoré typy operácií je 3 až 6 mesiacov.
6. Pacienti čoraz viac vyhľadávajú tento druh liečby, o čom svedčia aj dlhšie čakacie lehoty.

Cibamed Prievidza
1. Všeobecná chirurgia, urológia, ortopédia a plastická chirurgia.
2. V odbore všeobecná chirurgia sú to: laparoskopické odstránenie žlčníka, operácie pruhov, operácie kŕčových žíl, hemoroidov, polypov. V odbore urológia: hydrokéla, varikokéla, obriezka zo zdravotných dôvodov, cysty nadsemenníka. V odbore ortopédia – artroskopie kolena. V plastickej chirurgii robia augmentácie prsníkov, korekcie ušníc, viečok a iné. V súčasnosti robia 800 operácií ročne a počas šiestich rokov existencie urobili 3 500 operácií, najčastejšie operovali pruh – viac ako 1 000, varixy dolných končatín – okolo 500, laparoskopickú operáciu žlčníka (tieto operácie robia len 3 roky) – 250, ritné afekcie – 600. V odbore urológia je najviac operácií cirkumcízie a hydrokély. V ortopédii sú to artroskopie kolena – okolo 700 operácií a pokiaľ ide o plastickú chirurgiu, tu je najčastejšia korekcia ušníc a viečok.
3. Majú zmluvy so všetkými poisťovňami, ceny sú rôzne. „Na rozdiel od krajských nemocníc, ktoré dostávajú za každého pacienta okolo 900 eur, my napríklad za operáciu hernie dostávame od 250 do 400 eur, za žlčník od 330 do 470 eur,“ hovorí doktor Ladislav Babiak.
4. Poisťovne preplácajú len dohodnutú cenu za výkon, špeciálny zdravotný materiál nepreplácajú. „Operácie pruhov sú rozdelené na operácie bez použitia sieťky od 250 do 320 eur a s použitím sieťky od 330 do 410 eur. U nás okrem laparoskopickej operácie pruhu, kde sa používa drahý fixátor sieťky, špeciálne titanové svorky, na žiadnu inú operáciu pacient nedopláca,“ konštatuje doktor Babiak.
5. Čakacie lehoty sú od 2 do 5 týždňov. Vzhľadom na to, že počty výkonov sú limitované poisťovňami (okrem poisťovne Union), nemôžu robiť väčší počet operácií, aj keď im to personálny a technický stav umožňuje.
6. Každý pacient má rešpekt pred porušením integrity svojho tela, ale komornejšie prostredie jednodňového pracoviska zmierňuje jeho obavy.

Iscare – centrum asistovanej reprodukcie, Bratislava
1. V centre sa zameriavajú najmä na operácie žien a mužov v súvislosti s neplodnosťou. „Nezanedbateľný je však aj počet výkonov, ktorými sa riešia predrakovinné stavy u žien a stúpa počet operačných výkonov na riešenie unikania moču u žien. Vlani sme urobili 1 260 výkonov všeobecnej gynekológie a zákrokov mimotelového oplodnenia v celkovej anestézii,“ informuje docent Jozef Války.
2. Najčastejšími výkonmi sú invazívne výkony na vnútorných rodidlách na riešenie ženskej neplodnosti. Po dohode s odbornou spoločnosťou a Lekárskou komorou je určených 21 zákrokov, ktoré možno robiť v rámci jednodňovej gynekologickej chirurgie.
3. Typickým výkonom je laparoskopia, kde cena bola stanovená na 497,91 eura a menej ako polovicu platí pacient. Dilatácia a kyretáž stojí 340 eur, menej ako polovicu sumy hradí pacient.
4. Príspevok poisťovní je nedostatočný a nekryje skutočné výdavky, preto si musia pacienti na väčšinu zákrokov priplácať. „Naši pacienti priplácajú pomerne veľa aj na lieky, pretože cena našich pomerne vzácnych liekov je vysoká,“ dodáva Války.
5. Čakacie lehoty nemajú.
6. Pacienti túto alternatívu radi prijímajú najmä preto, že im dávajú aj možnosť po zákroku stráviť tu noc. Ak pacient zvažuje, či sa má dať ošetriť u nich alebo v štátnej nemocnici, potom skôr z hľadiska ceny, pretože v štátnom zariadení si prevažne za zákrok nepripláca.

Prvá nitrianska jednodňová chirurgia, Nitra
1. Zákroky z oblasti chirurgie, úrazovej chirurgie, ortopédie, urológie.
2. Najčastejšie sú to ortopedické operácie artroskopie, rôzne deformity nôh a rúk, operácie prietrží.
3. -
4. Poisťovne výkony z väčšej časti preplácajú.
5. Čakacie lehoty: od jedného týždňa do jedného mesiaca.
6. Pred operáciou v celkovej anestézii je pacient dôkladne oboznámený s problematikou a je poučený aj o predoperačnej príprave, ako aj možných rizikách. „Zároveň je mu zdôvodnená aj výška spoluúčasti. Počiatočné možné obavy sú riešené individuálnym prístupom k pacientovi,“ hovorí doktor Jozef Maďar.

Chirurgické centrum, a. s., Bratislava
1. Špecializujú sa najmä na ortopedicko-traumatologické zákroky, preto aj maximum zákrokov je z tejto oblasti. Robia všetky výkony zazmluvnené s poisťovňami, napr. artroskopické operácie, korekcie deformít prstov, nôh, uvoľňovanie nervov pri úžinových syndrómoch, exstirpácie drobných tumorov mäkkých tkanív a iné. Poskytujú aj komplexnú operačnú starostlivosť v oblasti plasticko-estetickej chirurgie.
2. Najčastejšími výkonmi sú artroskopické výkony. Ide o artroskopické ošetrenia kĺbov vrátane plastík skrížených väzov kolena, transplantácií chrupaviek, stabilizačných operácií ramenného aj členkového kĺbu.
3. Najčastejší výkon – artroskopia a je plne hradená zdravotnými poisťovňami. Úhrada sa pohybuje od 400 do 600 eur podľa poisťovne za jednu operáciu.
4. „Naše centrum má zmluvný vzťah so všetkými poisťovňami. Tie preplácajú zmluvne dohodnuté zákroky, ktoré sa podľa poisťovne čiastočne rozlišujú,“ hovorí Vojtech Lazar.
5. Čakacie lehoty u nich nie sú. „Dokážeme ihneď po potrebných predoperačných vyšetreniach pacienta podrobiť operačnej terapii,“ hovorí doktor Marek Vaňa.
6. Jedna z výhod je, že pacient nemusí ležať v nemocnici, čo je stresujúci faktor. „Veľmi dôležitý je osobný kontakt a pretože zdravotnícky personál má viac času na vysvetlenie zákroku, pacienti sú pokojnejší a lepšie zvládajú priebeh liečby,“ dodáva Vaňa.

MANUS-MED, Prievidza
1. Ich špecializáciou je chirurgia ruky. Takýchto operácií je približne 700 ročne (syndróm karpálneho kanála a iné úžinové syndrómy, operácie šliach, zlomenín, extrakcie osteosyntetických materiálov, Dupuytrenove a iné kontraktúry a pod., ale aj operácie z ortopédie (chirurgia nohy) a traumatológie (artroskopia kolena, ramena, extrakcie osteosyntetických materiálov), plastickej chirurgie (nádory kože, niektoré kozmetické výkony) a všeobecnej chirurgie (kŕčové žily, hernie, hemoroidy a pod.). „Celkovo sme v roku 2009 urobili 1 350 operácií a malých chirurgických zákrokov,“ informuje doktor Jaroslav Cigaňák.
2.Ceny sú vo všeobecnosti nižšie niekedy aj o polovicu ako v nemocnici, časť z nich je nedocenených, a preto nie je záujem ich robiť v jednodňovej chirurgii.
3. „Zdravotné poisťovne stále preplácajú iba približne 7 percent všetkých možných operácií. Ak urobíme niečo nad limit, nedostaneme nič,“ hovorí Cigaňák.
4. Čakacie lehoty: 2 až 4 mesiace, ale to sa týka iba poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, poistenci Union a Dôvery nečakajú, pretože tieto poisťovne podľa požiadavky zariadenia limity navyšujú.
5.„Myslím si, že každý pacient má určité obavy z operácie. Dobrá psychologická príprava, kvalitná operácia a pooperačná starostlivosť túto obavu znižujú,“ konštatuje doktor Cigaňák.

Aké sú výhody pre pacienta

  • individuálny prístup k pacientovi
    • aplikácia nových miniinvazívnych operačných techník (napr. laparoskopia, endoskopia atď.)
    • minimálne riziko infekcie
    • krátka doba práceneschopnosti a rýchly návrat do pracovného procesu
    • redukcia finančných nákladov na liečbu
    • psychologický efekt liečby v nenemocničnom prostredí
    • minimálny zásah do bežného života pacienta
    • vysoko profesionálny prístup tímu skúsených chirurgov

Podmienky pre detského pacienta sú trochu iné

  • zákrok musí byť skončený do dvoch hodín
    • nesmie spôsobiť prílišné krvácanie a nesmie významne narušiť brušnú ani hrudnú dutinu
    • pred operáciou musí byť malý pacient v dobrom zdravotnom stave a prípadné systémové ochorenia – epilepsiu, diabetes typu II, onkologické ochorenie či astmu musí mať stabilizované
    • jednodňová chirurgia môže taktiež slúžiť len na plánované, nie akútne a urgentné operácie
    • legislatíva túto metódu zakazuje, ak dieťaťu zlyháva pečeň alebo srdce, má sklony krvácať, má novo zistený šelest, onkologické ochorenie, nekontrolovaný diabetes mellitus, infekčnú chorobu či ťažkú bronchiálnu astmu
    • špecifické pooperačné komplikácie hrozia deťom, ktoré sa narodili predčasne, s príliš nízkou pôrodnou hmotnosťou. Do života vstúpili so zdravotnými komplikáciami, ktoré sa po operácii prejavujú zástavou dýchania.
    • jednodňová chirurgia sa nesmie poskytnúť ani deťom, o ktoré sa rodičia v prvých hodinách po prepustení nedokážu postarať.

Koho nemožno operovať

  • pacienta, u ktorého sa predpokladá rozsiahlejší chirurgický výkon, najmä pri onkologických chorobách
    • pacienta s výrazným imunodeficientným stavom, ktorého následkom môže byť zlé hojenie rán v poperačnom období alebo pravdepodobnosť komplikovaného operačného priebehu
    • toho, kto má poruchy zrážanlivosti krvi a je predpoklad náročnej pooperačnej starostlivosti
    • ak pacient žije v zlých sociálnych podmienkach
    • človeka so závažnejšou mentálnou retardáciou
    • ak hrozí, že pacient bude mať závažné pozápalové komplikácie

Čo získa pacient vďaka „jednodňovke“

lepší prístup k modernej a kvalitnej liečbe
kratšie čakacie lehoty
profesionálnu starostlivosť v špecializovaných pracoviskách na celom Slovensku
čoraz väčší výber zmluvných jednodňových partnerov svojej zdravotnej poisťovne
operácie pokrokovými metódami, s kvalitnou prístrojovou technikou, v príjemnom prostredí

Čo sa dá touto metódou operovať (príklady)

Chirurgia
všetky druhy pruhov
žlčník
kŕčové žily
laparoskopické revízie bolestí brucha dlhodobejšieho charakteru
laparoskopické prerušenie zrastov v brušnej dutine
odstránenie prívesku slepého čreva
cysty v prsníkoch
hemoroidy, polypy
takzvaný syndróm karpálneho tunela
odstránenie kožných a podkožných nezhubných nádorov
Gynekológia
plastika pošvy s plastikou panvového dna
hysteroskopia – endoskopické vyšetrenie maternice
konizácia či amputácia krčka maternice
umelé prerušenie tehotenstva
laparoskopické operácie na gynekologických orgánoch
odstránenie maternice
laparoskopická sterilizácia
Ortopédia
arthroskopia a arthroskopické operácie kolenných kĺbov
ortopedické korekcie kĺbov najčastejšie na prstoch dolných končatín
operácie tenisového a oštepárskeho lakťa
rekonštrukcia väzov kĺbov po úrazoch
Urológia
orchiektómia pri atrofickom semenníku, orchiektómia pri karcinóme prostaty
sterilizácia muža, resekcia cysty nadsemenníka
resekcia kondylomát na penise

debata chyba