Prvá pomoc pri nehode má cenu života

Leto je obdobie dovoleniek, častých presunov, a tým aj zvýšeného rizika vzniku dopravných nehôd. Ak sa vám už táto nepríjemná udalosť stane, je namieste vedieť, ako sa správať.

26.07.2010 06:00
prvá pomoc - nehoda - havária - záchranári Foto:
Stres a panika nepomôžu, ale ovládanie zásad prvej pomoci môže zachrániť ľudské životy.
debata

Stres a panika nepomôžu, ale ovládanie zásad prvej pomoci môže zachrániť ľudské životy.

1. Správny postup pri autonehode
Pri dopravnej nehode treba zachovať predovšetkým pokoj, nespanikáriť a spomenúť si na postup určený takzvaným záchranným reťazcom. Ten hovorí, že najprv treba zabezpečiť miesto nehody a dosiahnuť bezpečnosť tohto miesta. Následne by mali prísť na rad život zachraňujúce úkony (kontrola životných funkcií, zastavenie silného krvácania, zakrytie otvoreného poranenie hrudníka a zaistenie priechodnosti dýchacích ciest), volanie záchranky, vytiahnutie osôb, prvá pomoc a odovzdanie miesta nehody do rúk záchranárom. Prvá pomoc pri dopravnej nehode má za úlohu zachovať životné funkcie zranených, zabrániť zhoršeniu ich stavu a poskytnúť im nevyhnutnú starostlivosť do príchodu záchranky.

2. Ako vyšetriť zraneného
Zrakom overte, či zranený dýcha, krváca, v akej polohe má telo a aký je výraz a farba jeho tváre. Sluchom overte, ako postihnutý dýcha a aké sú jeho prejavy (stonanie, reakcie na oslovenie). Hmatom overte dýchacie pohyby, reakcie na dotyky, či zraneného dotyk bolí, zistite prípadné deformácie a teplotu kože.

3. Ako zastaviť krvácanie
Ranu zdvihnite nad úroveň srdca, stlačte ju prstami (pracujte v sterilných rukaviciach) alebo vložte do rany tampón. Následne ranu zaviažte obväzom, ak presakuje, pridajte ďalšie vrstvy. Škrtidlo použite iba ak zranený krváca z veľkých tepien, prípadne pri amputácii končatín alebo pri krvácaní z otvorenej zlomeniny. Škrtidlo by malo byť široké a pokiaľ je to možné, prikladajte ho cez odev. Nikdy ho nedávajte tesne nad koleno a tesne nad lakeť. Ako škrtidlo môžete použiť šatku z výbavy autolekárničky.

4. Ak je zranený v bezvedomí
V bezvedomí sa človek nachádza, ak nereaguje ani na trasenie, ani na oslovenie. Prvá pomoc vyzerá vtedy takto: vyberte mu z úst prípadné predmety, zakloňte mu hlavu, predsuňte mu dopredu dolnú čeľusť, uložte ho do stabilizovanej polohy, ak nedýcha, začnite ho oživovať a až do príchodu záchranky ho neprestajne sledujte. Oživovanie spočíva v nasledujúcej činnosti: tridsaťkrát stlačte postihnutému miesto uprostred hrudníka do hĺbky štyri až päť centimetrov. Potom urobte dva vdychy zranenému do úst a pokračujte v stláčaní hrudníka.

5. Úrazový šok
V prípade dopravnej nehody je častým javom úrazový šok. Prejavuje sa slabo hmatateľným tepom, povrchným a zrýchleným dýchaním, bledosťou, studeným potom, pocitmi smädu, apatiou a spavosťou. Nastáva najmä pri silnom krvácaní, mnohonásobných poraneniach a zlomeninách veľkých kostí. Človeka v šoku treba uložiť do protišokovej polohy (poloha ležmo na chrbte s nohami zdvihnutými do výšky tridsať centimetrov), ošetriť mu zranenia, zabaliť do deky, zvlhčovať ústa vreckovkou (zranenému nikdy nedávajte piť) a snažte sa ho upokojovať.

debata chyba