Svieža voda nie je pichľavá či sladká + test ochutených minerálok!

Všetci veľkí výrobcovia balených pramenitých a minerálnych vôd spolu s čistými produktmi prírody ponúkajú aj vody ochutené.

28.07.2010 15:39
test - minerálne vody - ochutené minerálky Foto:
V teste odborníčky hodnotili vzhľad (perlenie), vôňu a chuť. Ich celkové zladenie rozhodlo o výslednom dojme a poradí.
debata

Obohacujú ich o rôzne minerály, ovocné či bylinové zložky, prisládzajú, okysľujú a dosycujú oxidom uhličitým. Dokonca sa objavujú nápoje, ktoré napodobňujú rôzne exotické kokteily. Sú tieto vody len atraktívne alebo aj prínosné? Odpoveď na túto otázku vôbec nie je jednoduchá. Denník Pravda v spolupráci so Štátnym veterinárnym a potravinovým ústavom v Bratislave hľadali odpoveď na to, ako chutia vody, ktoré sú obohatené o populárne ovocné chute.

Po prvý raz nezávislé testovacie pracovisko uskutočnilo senzorický test, v ktorom sa posudzovala tzv. celková chutnosť sýtených minerálnych vôd. Do testu boli vybrané tri ovocné chute – pomarančová, citrónová a grapefruitová. Ponuka na trhu je bohatšia, ale nie je také jednoduché zostaviť súbor aspoň piatich rôznych značiek s tou istou príchuťou. Mozaika chutí je bohatá, ale veľmi rozptýlená. Dokonca aj do základnej citrónovej či grapefruitovej chuti sa pridávajú ďalšie. O to väčším umením je primiešať tieto zložky do vody, ktorá obsahuje minerálne soli a vybalansovať ich chuť.

Ako sa to výrobcom podarilo, testovalo 12 degustátoriek, ktoré majú štátne senzorické skúšky na ochutnávanie nápojov a jedál. Redakcia nakúpila minerálky v jednom z obchodných reťazcov. Všetky minerálky boli pred testom vychladené a podávali sa pri teplote 12 stupňov Celzia. Degustátori dostali na stôl vždy päť pohárov s ochutenou minerálkou pod zašifrovaným číselným označením. Tak ako im vody chutili, ich potom zoradili.

V teste hodnotili vzhľad (perlenie), vôňu a chuť. Ich celkové zladenie rozhodlo o výslednom dojme a poradí. A napokon niekoľko postrehov hodnotiteliek, ktoré by mali viesť k optimálnemu vyladeniu chutí. „Ešte aj po teste cítim v ústach chuť náhradných sladidiel. Zdá sa mi, že výrobcovia nimi nešetria,“ povedala jedna z degustátoriek. Ak zostáva sladká chuť na jazyku dlho, nemusí to byť podľa nej práve príjemné. V kombinácii s minerálnymi soľami sa totiž dostavuje niekedy nežiaduci pocit horkosti.

„Niektoré vody boli veľmi sýtené, iné veľmi sladké. Nemyslím si, že je dobré pestovať a rozvíjať najmä u mladých spotrebiteľov návyk na sladkú chuť,“ podotkla ďalšia z hodnotiteliek. Aj ďalší postreh stojí za povšimnutie: „Ak je nápoj veľmi sýtený, spolu so sladkou chuťou zostáva v hrdle pocit štipľavosti. Základný poznatok z testu by sa dal sformulovať do troch stručných slov: menej je viac. Sviežosť nie je drapľavosť ani pichľavosť, ale harmónia a lahodnosť v chuti, vôni a pocite osvieženia, ktorý má pohár ochutenej minerálky priniesť.“

Výsledky testu:

Pomarančová príchuť
1. Mattoni
- Karlovarské minerální vody, Karlovy Vary
- Kaufland Bratislava, 0,65 €
- Minerálna voda je číra, perlivá, bezfarebná. Vôňa je výrazná, ale pomarančová aróma je príjemná. Chuť je výrazne pomarančová, sladkokyslá s prevládajúcou kyslou chuťou. Jednotlivé chute sú dobre zladené a celkovo pôsobí osviežujúco. Víťaz pomarančových príchutí.

2. Baldovská
- Minerálne vody, závod Baldovce
- Kaufland Bratislava, 0,44 €
- Baldovská voda je číra, perlivá a bezfarebná. Vyznačuje sa jemnou pomarančovou vôňou. Pomarančová aróma je zladená s prítomným oxidom uhličitým. Tón chuti je sladkokyslý s prevládajúcou sladkou chuťou. V pozadí sa objavuje slaná chuť spôsobená prítomnosťou minerálnych látok. Nevyrušuje, je veľmi príjemne zharmonizovaná so sladkou chuťou.

3. Budiš
- Slovenské pramene a žriedla, Dubové
- Kaufland Bratislava, 0,69 €
- Minerálna voda Budiš je na vzhľad číra, perlivá a bezfarebná. Vo vôni sa prejavuje výrazná stopa po pomarančovej aróme. Chuť je sladkokyslá s výraznou dochuťou po minerálnych soliach a náhradných sladidlách, ktoré nie sú celkom navzájom zladené.

4. Čerínska
- Minerálne vody, Čerín
- Kaufland Bratislava, 0,39 €
- Ochutená Čerínska minerálna voda je číra, perlivá a bezfarebná. Vôňa tejto minerálky je menej typická pre pomaranč. Chuť je sladkokyslá s prevahou sladkej chuti. Na konci sa v ústach objavuje horká dochuť po náhradných sladidlách.

5. Budiš – prifarbený
- Slovenské pramene a žriedla, Dubové
- Kaufland Bratislava, 0,65 €
- Žltooranžová minerálna voda je zakalená, perlivá. Vonia výrazne po pomarančovej aróme, ktorá evokuje prítomnosť pomarančovej kôry. Chuť je výrazne pomarančová a tiež chutí po kyseline askorbovej, sladkokyslá. Prítomný oxid uhličitý jemne štípe na jazyku, výrazná dochuť je ovplyvnená minerálnymi soľami a náhradnými sladidlami.

Citrónová príchuť

1. Mattoni
- Karlovarské minerální vody, Karlovy Vary
- Kaufland Bratislava, 0,65 €
- Minerálna voda je číra, perlivá, bezfarebná. Vôňa po citrónovej aróme je veľmi príjemná, nevtieravá. Chuť je sladkokyslá, ale s výraznou prevahou kyslej chute, ktorá je doplnená prítomnosťou oxidu uhličitého. Citrónová chuť je príjemne zladená, pôsobí veľmi osviežujúco. Víťaz testu.

2. Budiš – prifarbený
- Slovenské pramene a žriedla, Dubové
- Kaufland Bratislava, 0,69 €
- Vzhľad prifarbeného Budiša je béžovožltý, voda je mierne zakalená a perlivá. Vonia veľmi výrazne po citrónovej aróme, ktorá evokuje prítomnosť citrónovej kôry. Chuť je príjemne citrónová, sladkokyslá. Sladká a kyslá chuť sú zharmonizované. Na konci je jemná dochuť po náhradných sladidlách, ktorá však nepôsobí rušivo

3. Čerínska
- Minerálne vody, Čerín
- Kaufland Bratislava, 0,39 €
- Ochutená Čerínska minerálna voda je číra, perlivá a bezfarebná. Vôňa je výrazná po citrónovej aróme. V sladkokyslej chuti výrazne prevláda sladká chuť, v ktorej sa stráca citrónová príchuť. Na konci sa objavuje výrazná dochuť po slanej chuti z minerálnych solí a náhradných sladidlách, ktoré nie sú celkom zharmonizované.

4. Magnesia Multia
- Karlovarské minerální vody, Karlovy Vary
- Kaufland Bratislava, 0,79 €
- Druhý predstaviteľ českej minerálnej vody je na vzhľad číry, voda je perlivá a bezfarebná. Vôňa je príjemná, výrazne po citrónovej aróme. Výrazne citrónová chuť je doplnená prítomnosťou bylinného výťažku. V sladkokyslej chuti prevláda kyslá. Celkove je chuť dobre zladená, harmonická a príjemne osviežujúca.

5. Budiš
- Slovenské pramene a žriedla, Dubové
- Kaufland Bratislava, 0,65 €
- Ochutený Budiš je na vzhľad číry, perlivý. Vôňa je mierne citrónová, nie celkom typická. Aj chuť je menej výrazná po citróne, na konci sa objavuje dochuť po náhradných sladidlách a trošku vyčnieva slaná dochuť.

Grapefruitová príchuť 

1. Baldovská
- Minerálne vody, závod Baldovce
- Kaufland Bratislava, 0,44 €
- Baldovská minerálna voda je na vzhľad číra, perlivá a bezfarebná. Vo vôni je grapefruitová, ale nie veľmi výrazne. Aj chuť sa javí menej výrazná po grepe. Je sladkokyslá, na konci doplnená slanou chuťou z prítomných minerálnych solí. Výsledný dojem: voda je príjemne zladená a svieža, víťaz grapefruitových príchutí.

2. Budiš
- Slovenské pramene a žriedla, Dubové
- Kaufland Bratislava, 0,69 €
- Grepový Budiš je na vzhľad opalizujúca, mierne zakalená žltá voda. Vôňa je výrazne grepová. Chuť je sladkokyslá s prevládajúcou sladkou chuťou a následnou výraznou dochuťou po náhradných sladidlách. Na konci vystupuje slaná chuť, ktorá nie je celkom zladená so sladkou dochuťou po náhradných sladidlách.

3. Mitická
- Trenčianske minerálne vody, Trenčianske Mitice
- Kaufland Bratislava, 0,62 €
- Mitická je na vzhľad číra a perlivá voda, bezfarebná. Vonia výrazne po bazovej aróme a je veľmi jemne grepová. Chuť je sladkokyslá s výrazne prevládajúcou sladkou chuťou a na konci je veľmi výrazná dochuť po náhradných sladidlách.

4. Slatina
- Západoslovenské žriedla, Slatina
- Kaufland Bratislava, 0,35 €
- Do ružova prifarbená minerálna voda, opalizujúca, mierne zakalená. Vo vôni je menej výrazná po grapefruite. Chuť je sladkokyslá, ale s výrazne prevládajúcou sladkou chuťou a dochuťou po náhradných sladidlách. Vyvoláva to mierny rozpor so slanou dochuťou spôsobenou prítomnosťou minerálnych solí.

5. Magnesia Multia
- Karlovarské minerální vody, Karlovy Vary
- Kaufland Bratislava, 0, 79 €
- Na vzhľad ide o čistú perlivú a bezfarebnú vodu. Vôňa je príjemne grapefruitová, v pozadí s vôňou byliniek. Chuť je sladkokyslá s výrazne prevládajúcou kyslou chuťou. Jemná grapefruitová aróma je doplnená výraznou dochuťou po bylinných výťažkoch, celkove príjemne zladená a osviežujúca.

debata chyba