Repelenty ako prevencia? Radšej nie

Kvôli premnoženým komárom idú dnes repelenty proti dotieravému hmyzu na dračku. Väčšina z tých, čo sú na trhu, obsahujú chemickú látku dietyl-toluamid známu ako DEET.

10.08.2010 06:00
komár - hmyz - repelent - poštípaný - poštipnutie Foto:
Repelenty je dôležité používať rozvážne a v miere nevyhnutnej na dosiahnutie ochrany pred obťažujúcim hmyzom.
debata

Tie sú totiž najúčinnejšie. Aj keď toxikologické testy dokázali, že táto látka je málo toxická pre teplokrvné živočíchy vrátane človeka, neznamená to, že DEET nemá žiadne nepriaznivé účinky na zdravie ľudí a životné prostredie.

„Treba si uvedomiť, že samotná skutočnosť, že niektorá zmes nie je klasifikovaná ako nebezpečná, neznamená to automaticky, že nemá žiadne účinky na zdravie človeka,“ upozorňujú odborníci z Centra pre chemické látky a prípravky. Lebo biocídny výrobok, ktorý obsahuje menej ako 20 percent DEET nemusí byť podľa platnej legislatívy označený ako nebezpečný. Pritom po požití je zdraviu škodlivý, dráždi oči aj pokožku.

Toxické účinky tejto látky boli dokázané nejmä u pracovníkov, ktorí sú DEET dlhodobo vystavení. Za viac ako päť desaťročí používania repelentov s dietyl-toluamidom sa však vyskytli aj prípady toxických následkov u bežných užívateľov. Skúsenosti ukazujú, že DEET môže mať nebezpečné následky najmä pri častom a opakovanom použití u malých detí. Následky môžu byť ešte výraznejšie, keď je pokožka postriekaná repelentom s DEET vystavená slnku.

Repelenty by preto rodičia detí do troch rokov vôbec nemali používať a u detí od troch do dvanásť rokov mali používať len obmedzene. „Repelenty je dôležité používať rozvážne a v miere nevyhnutnej na dosiahnutie ochrany pred obťažujúcim hmyzom, nie však nadmerne či len preventívne,“ odporúča Centrum pre chemické látky a prípravky. Podobne, ako je to u akýchkoľvek iných chemických látok, či už ide o lieky, farby a domáce chemikálie, treba sa riadiť zásadou predbežnej opatrnosti a zaobchádzať s chemikáliami rozumne.

Týka sa to tak prípravkov do elektrickej siete, ako aj sprejov, tyčiniek, krémov. Pri nekontrolovanom používaní môžu mať vplyv na nervovú sústavu človeka.

Pritom doma sa dajú nahradiť napríklad obyčajným ventilátorom. Vedci totiž prišli na to, že keď v miestnosti cirkuluje vzduch v podobe aspoň malého vánku, komáre na ľudí nesadajú. Mohlo by sa zdať, že je to preto, lebo vo vetre majú problém pristáť na koži podobne ako lietadlo na letisku, ale príčina je iná. Tým, že ventilátor fúka, odnáša od tela oxid uhličitý, ktorý človek produkuje a ktorý zároveň spolu s potom priťahuje komáre.

debata chyba