Bolestivá reuma patrí do rúk lekára

Reuma je štvrtou najčastejšou príčinou invalidity. Trpí ňou viac ako sto miliónov Európanov, s reumatickou artritídou má problémy 50-tisíc Slovákov. Ide o chronické zápalové ochorenie neznámej príčiny. Postihnuté kĺby sú opuchnuté, bolestivé, s obmedzenou pohyblivosťou.

15.08.2010 08:29
žena, únava, bolesť, kĺb, členok, artróza, reuma Foto:
Keďže nepoznáme príčinu vzniku reumy, ťažko hovoriť o prevencii. Dôležitý je pohyb.
debata

Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí v produktívnom veku, môžu ju mať aj deti. Varovným príznakom je zápal kĺbu. Prejavuje sa pretrvávajúcou bolesťou v pokoji a býva spojená s rannou stuhnutosťou. Ak sú bolesť a ranná stuhnutosť spojené s opuchom, ktorý trvá dlhšie ako 10 až 14 dní, treba navštíviť reumatológa.

Keďže nepoznáme príčinu jej vzniku, ťažko hovoriť o prevencii. Dôležitý je pohyb. Negatívnu úlohu môžu zohrať u žien aj vysoké topánky. Chorobe neprospievajú časté prechladnutia a virózy.

V súčasnosti už existuje dostatok liečebných postupov, ktoré dokážu pomôcť. Súčasť liečenia tvoria aj rehabilitácie, len treba rozlišovať, o aký druh choroby ide a v akom štádiu sa nachádza. Aj v čase vysokej aktivity choroby treba rehabilitovať, aby neochabli svaly, neskracovali sa šľachy. Dôležité je ohýbať prsty, lakte, kolená. Dôležitá je aj kúpeľná starostlivosť. Najväčšiu tradíciu v tomto smere majú Piešťany, Trenčianske Teplice, Dudince, Bojnice.

Čo má spoločné reuma so psoriázou
Pod reumou si každý predstaví ochorenie kĺbov a opuchnuté prsty rúk. Psoriáza je známa skôr ako kožné ochorenie, ale s reumou môže úzko súvisieť. Reumatická horúčka je ochorenie, ktoré vzniká po bakteriálnej infekcii, najčastejšie po angíne a jej typickým prejavom sú zápaly kĺbov. Dochádza k zmenám na kĺboch, ale aj na srdci.

„To, že psoriáza môže mať aj kĺbové prejavy, si v roku 1973 všimli doktori Wright a Moll. Ochorenie označili ako artritídu spojenú so psoriázou,“ napísal pre Bedeker zdravia doktor Ján Lidaj.

„Pri rozlišovaní psoriatickej artritídy od reumatoidnej artritídy pomáhajú okrem výskytu kožných prejavov aj niektoré ďalšie príznaky. Diagnózu spresní RTG vyšetrenie. Psoriatická artritída postihuje mužov a ženy v rovnakom pomere, zatiaľ čo reumatoidná prevažne ženy,“ dodáva. Ochorenia spája to, že pri psoriáze je na jednom z prvých miest medzi provokujúcimi príčinami angína, podobne ako pri reumatoidnej artritíde. Pri oboch sa hovorí o autoimunitnom ochorení.

Príčiny vzniku, príznaky, diagnostika a liečba:
príčina nie je známa, ale do úvahy prichádza aj genetická predispozícia; baktérie a vírusy; účasť imunitných mechanizmov s tvorbou imunokomplexov, ktoré sa ukladajú v jednotlivých orgánoch a tkanivách

Príznaky:
- ranná stuhnutosť kĺbov
- bolestivosť kĺbov v pokoji
- fyzická nevýkonnosť, potenie
- horúčka
- celková slabosť, malátnosť, únavnosť
- nechutenstvo, chudnutie
- kĺby sú bolestivé, teplé, opuchnuté
- v neskorších obdobiach lesklá, vyhladená, atrofická koža
- niekedy vredy predkolenia
- časté komplikácie (baktérie, vírusy, huby, zápal pohrudnice, popľúcnice, osrdcovníka, osteoporóza, nedostatočnosť obličiek, vredy tráviaceho traktu, anémia, znížený hemoglobín, železo,…)

Diagnostika:
- Diagnóza sa stanovuje na základe klinických príznakov a laboratórnych vyšetrení s doplnením röntgenovými snímkami, CT alebo magnetickej rezonancie.

Liečba:
- nesteroidné antireumatiká s protizápalovým, protibolestivým a protihorúčkovým účinkom
- glukokortikoidy znižujúce aktivitu kĺbového zápalu
- lieky modifikujúce chorobu, spomalením a zastavením rozvoja kĺbových erózií a postihnutia chrupky
- imunosupresíva potlačujúce činnosť abnormálne aktivovaného imunitného systému, pri nereagujúcich formách reumatoidnej artritídy
- podporná liečba – depresia a poruchy spánku antidepresívami a sedatívami, polohovanie a rehabilitácia, poučenie pacienta
- chirurgická liečba, ak zlyhali všetky iné druhy liečby

debata chyba