Čo by ste mali vedieť o liekoch pri ich kúpe

Lieky sú dnes už bežnou súčasťou života ľudskej populácie. Existujú však informácie, ktoré by ste pri nich mali poznať.

24.09.2010 06:00
tabletky, pirule, lieky Foto:
Cenu lieku navrhuje jeho výrobca.
debata

Čo by ste mali vedieť

  • pacient má právo na kvalitný, účinný a bezpečný liek
  • informácie o ňom musia byť uvedené v slovenskom jazyku na vnútornom obale, na vonkajšom obale a v návode na použitie, ktorý musí vždy obsahovať terapeutické indikácie lieku, možné očakávané nežiaduce účinky, dávkovanie lieku, spôsob jeho užívania
  • každý liek musí obsahovať údaj o čase použiteľnosti
  • podľa toho, akú účinnú látku (liečivo) obsahujú, sa zaraďujú do tzv. ATC skupín. V jednej ATC skupine sú napríklad zaradené všetky lieky proti horúčke, v inej lieky na zníženie krvného tlaku a v ďalšej napríklad antibiotiká
  • v každej skupine s rovnakým účinkom (ATC skupine) je aspoň jeden liek plne hradený zo zdravotného poistenia alebo doplatok zaň je minimálny
  • cenu lieku navrhuje jeho výrobca, schvaľuje ju ministerstvo zdravotníctva. Jednotlivé štáty si podľa svojej zdravotníckej politiky určujú, ktoré lieky sa budú občanom hradiť zo zdravotného poistenia a ktoré nie
  • lieky sa delia do troch kategórií: bez doplatku pacienta (sú plne hradené zdravotnou poisťovňou), s doplatkom pacienta (zdravotná poisťovňa hradí len časť ceny lieku), s plnou úhradou pacienta (zdravotná poisťovňa liek neuhrádza)
  • pacient má právo sťažovať sa v prípade problémov s liekmi. Na postup lekára sa môže sťažovať u riaditeľa zdravotníckeho zariadenia a na zdravotníckom odbore vyššieho územného celku. Na postup lekárne zas na zdravotníckom odbore vyššieho územného celku.

    Čo je originál a čo generikum

    Na výrobu originálneho lieku sa používa novoobjavené liečivo a spravidla je chránené patentom. Patentová ochrana trvá 25 rokov. Originálny liek vyrába len jeden výrobca a v jeho cene sú zahrnuté náklady na výskum a vývoj, prípadne náklady na výskum ďalších nových liekov. Preto sú originálne lieky relatívne drahé. K výške ich ceny prispieva aj monopolné postavenie výrobcu na trhu.

    Generický liek obsahuje liečivá, ktoré nie sú chránené patentom. Buď ich patent stratil platnosť, alebo ním chránené vôbec neboli. Ich podiel na našom trhu tvorí asi 70 percent. Z hľadiska účinku sú rovnako účinné ako originálne lieky, sú však oveľa lacnejšie, pretože do ich ceny sa nezapočítavajú náklady na výskum a vývoj. Navyše výrobcovia generických liekov nemajú monopolné postavenie na trhu a vzájomne si konkurujú nižšími cenami.

    Túto skutočnosť využíva aj kategorizácia liekov v rovnakej farmakoterape­utickej skupine. Ak sú v danej kategórii zastúpené aj generické lieky, úhrada lieku zo zdravotného poistenia sa určuje podľa najlacnejšieho z nich. Všetky lieky danej skupiny sú poisťovňou hradené len do výšky ceny referenčného generického lieku. Preto sa na lieky s rovnakým terapeutickým účinkom od rôznych výrobcov stanovujú rôzne doplatky pacienta v závislosti od ceny daného lieku.

    Pre generiká platia isté pravidlá: liečivo, ktoré generikum obsahuje, musí byť zhodné s obsahom liečiva v originálnom lieku; takisto sa musia zhodovať v účinnosti a bezpečnosti; majú zhodnú alebo príbuznú formu; môžu sa navzájom odlišovať pomocnými látkami.

    Generické lieky obsahujú rovnakú účinnú látku, zodpovedajú rovnakým náročným pravidlám vo vývoji, výrobe a posudzovaní bezpečnosti a majú rovnakú kvalitu, bezpečnosť a účinnosť ako originálne značkové lieky.

    Ich hlavný význam je v tom, že sú lacnejšie a zvyšujú tak dostupnosť moderných liekov. Generické lieky sú k dispozícii za cenu o 20 až 80 percent nižšiu v porovnaní s cenami originálnych liekov. Ich kvalita, účinnosť a bezpečnosť je pritom rovnaká ako pri originálnych liekoch.

    Medzi generikami a originálmi nie je žiadny rozpor. Širšie používanie generických ekvivalentov vedie k úsporám, ktoré je možné využiť na širšie používanie drahších originálnych liekov tam, kde je to skutočne potrebné.

debata chyba