Tehotné ženy očkovaním proti chrípke ochránia aj potomkov

Novorodenci, ktorých matky boli počas tehotenstva zaočkované proti chrípke, sú počas prvých šiestich mesiacov vystavení nižšiemu riziku hospitalizácie pre respiračné ochorenia.

06.10.2010 13:40
tehotná žena - lekárka - konzultácia Foto:
Tehotné ženy by sa očkovania nemali obávať. Proti chrípke ochráni nielen ich, ale aj ich nenarodené deti.
debata

Zo štúdie amerických vedcov vyplýva, že očkovanie zrejme nie je pre tehotné ženy a ich potomkov nebezpečné. Naopak, môže byť aj osožné.

Počas chrípkového obdobia batoľatá do šesť mesiacov bývajú menej choré ako deti vo veku šesť až dvanásť mesiacov. V prvých mesiacoch ich zrejme dostatočne chránia prirodzené protilátky získané od matky. Keď však príde silné chrípkové obdobie, ako bola napríklad minuloročná pandémia prasacej chrípky, najmenšie deti sú na ochorenie najnáchylnejšie a v takom nízkom veku ešte nemôžu byť očkované.

Americké Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb už roky nastávajúcim mamičkám odporúča, aby sa dali zaočkovať proti sezónnej chrípke. Nová štúdia však priniesla dôkazy, že očkovanie prospieva aj ich budúcim ratolestiam. Výskumníčka Angelia Eicková z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore chcela zistiť, či očkovanie tehotných žien dokáže ochrániť aj ich potomkov do veku šiestich mesiacov. Rozhodla sa skúmať komunity pôvodných amerických obyvateľov žijúcich v apačských indiánskych rezerváciách na White Mountain a v Navajo. Indiánske deti sú totiž náchylnejšie na ťažké respiračné ochorenia ako deti z bežnej populácie.

Tím vedený Eickovou sledoval 1160 párov matiek a novorodencov počas troch chrípkových sezón. Matky aj deti poskytovali vzorky krvi pred a po sezóne a sledovali sa u nich symptómy chrípkových ochorení. Z výsledkov vyplynulo, že deti matiek, ktoré sa dali počas tehotenstva zaočkovať, boli vystavené až o 41 percent nižšiemu riziku ochorenia na chrípku. Takisto u nich zaznamenali o 39 percent nižšiu potrebu hospitalizácie pre vážny priebeh ochorenia. Vedci k tomu v tele „očkovaných“ novorodencov namerali vyššiu hladinu protilátok, a to najmä vo veku 2 až 3 mesiacov.

„Očkovanie proti chrípke lekári tehotným ženám odporúčajú už dlho. Naše zistenia by mali upozorniť na dodatočné výhody z očkovania a pripomenúť ženám, aby sa očkovaniu nevyhýbali,“ uviedla Eicková, ktorá zistenia publikovala v žurnále Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine. Výsledky výskumu sú podľa Eickovej dôležité najmä v prípadoch nebezpečných typov vírusov ako bol H1N1.

debata chyba