Nadmerné užívanie antibiotík prispieva k vzniku superodolných baktérií

Nadmerné užívanie antibiotík prispieva k odolnosti baktérií, čo sa najmä v rozvojovom svete prejavuje výskytom nových super baktérií odolných voči všetkým antibiotikám.

19.11.2010 14:30
antibiotiká Foto:
Napríklad na Ukrajine sú všetky antibiotiká voľnopredajné.
debata

Tie sa tak vzhľadom na otvorené hranice môžu dostať aj do vyspelých krajín, ako aj na Slovensko. Nedávno sa výskyt takýchto baktérii zaznamenal napríklad v susednom Rakúsku. „Problém rezistencie je veľký,“ uviedol Pavol Jarčuška z Kliniky infekčných chorôb košickej fakultnej nemocnice s tým, že baktérie sú kódované na to, aby prežili.

Ako ozrejmil poradca ministra zdravotníctva Vladimír Krčméry, v treťom svete sú lieky veľmi lacné, aby sa zabezpečila ich dostupnosť. Poukázal, že napríklad na Ukrajine sú všetky antibiotiká voľnopredajné, v Kazachstane si ich možno kúpiť aj na pumpe. Antibiotiká sa tu tak často užívajú aj vtedy, keď to nie je potrebné. Podotkol, že napríklad v indickom Naí Dilí, kde sú nemocnice na vyššej úrovni ako na Slovensku, sa antibiotiká používajú na liečbu akéhokoľvek ochorenia. Super odolné baktérie sa tak odtiaľto napríklad prostredníctvom turistov môžu šíriť do celého sveta.

„My máme len ten problém, ako Slovensko nejako ochrániť predtým, čo je okolo nás. Darmo tu budeme mať dobrú antibiotickú politiku, odkedy sa otvorili hranice, od toho momentu prišli aj tie negatívne stránky, jedna z nich sú infekčné choroby,“ konštatoval Krčméry. Poukázal, že aj keď sa to mnohých ľudom nebude páčiť, jedná možnosť ako proti týmto negatívam bojovať je zabránenie vytváraniu svetu bohatých a chudobných. „Všetky problémy z tretieho sveta padnú na nás,“ povedal s tým, že z týchto krajín prišiel AIDS, vtáčia chrípka či SARS.

Väčšina antibiotík, 80 percent, sa pacientom na Slovensku predpíše v ambulanciách. Znižovaním predpisovania antibiotík pri chorobách, na ktoré neúčinkujú, môže prispieť aj u nás k znižovaniu rezistencie baktérie v ambulantnej praxi. Ako upozornil dekan Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Leonard Siegfried, problém s odolnými baktériami je už aj v niektorých slovenských regiónoch, situácia však podľa jeho slov nie je alarmujúca.

V rámci znižovania preskripcie antibiotík bude od budúceho roku povinnou výbavou všeobecných lekárov pre deti a dorast prístroj pre stanovenie C reaktívneho proteínu (CRP). Vyšetrenie je jednou z možností, na základe ktorých sa môže lekár rozhodnúť pre liečbu pacienta antibiotikami. Vďaka prístroju tak lekár bude vedieť do dvoch minút zistiť, aká je hladina CRP v krvi. Tento prístroj má už v súčasnosti asi 85 percent detských lekárov.

debata chyba