Cez akupunktúru možno prenášať choroby a infekcie

Bakteriálne infekcie, hepatitída typu B a C a dokonca aj vírus HIV sa môžu šíriť cez akupunktúru. Teda hlavne u tých lekárov, ktorí nedbajú na poriadnu dezinfekciu ihiel, bavlnených tyčiniek a horúcich obkladov.

25.11.2010 14:00
akupunktúra Foto:
Akupunktúra je založená na tom, že pichanie ihiel do určitých častí tela podporuje prúdenie energie.
debata

Mikrobiológovia z University of Hongkong na to upozornili v British Medical Journal. Podľa nich šírenie infekcií cez akupunktúru nie je vôbec sledované a volajú po prísnejších kontrolách u lekárov, ktorí túto procedúru poskytujú.

„Aby sa zabránilo šíreniu infekcií cez akupunktúru, musia sa prijať prísne kontrolné opatrenia. Nevyhnutné musí byť používanie jednorazových ihiel, procedúry dezinfekcie kože a aseptiká,“ uviedol profesor mikrobiológie Patrick Woo. „Sú potrebné aj prísnejšie regulácie a podmienky na udelenie licencie.“

Akupunktúra je rozšírená forma alternatívnej medicíny. Je založená na tom, že pichanie ihiel do určitých častí tela podporuje prúdenie energie „Či“, a tým telo oslobodzuje od chorôb. Akupunktúra má základ v starom čínskom liečiteľstve a za posledné desaťročia sa stala populárnou v celej Európe. Dosiaľ však neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že naozaj funguje. Alebo či má dokázané liečebné účinky.
Woo a jeho kolegovia hovoria, že zasúvanie ihiel niekoľko centimetrov pod kožu môže byť riskantné. Nazvali to „akupunktúrna mykobakterióza“.

„Je to infekcia spôsobená mykobaktériou, ktorá sa rýchlo rozrastá okolo miesta vpichnutia ihly. Má dlhú inkubačnú dobu, a tak si ju ľudia nemusia všimnúť alebo spojiť s miestom, kde im bola zasunutá ihla,“ hovorí Woo. On sám zaznamenal 50 takýchto prípadov. V piatich prípadoch dokonca išlo o prenos hepatitídy (žltačky) typu B. „Extrémne dôležitá je dezinfekcia. Ináč sa ľudia vystavujú riziku, že môžu chytiť prakticky čokoľvek,“ dodal.

debata chyba