Iba 30 percent infikovaných vie, že má vírus HIV

Počet novozistených prípadov HIV v Európe sa podľa údajov EÚ od roku 2000 takmer zdvojnásobil na milión obyvateľov. Odborníci odhadujú, že 30 až 50 percent ľudí žijúcich s vírusom HIV v Európskej únii si nie je vedomých svojho HIV pozitívneho statusu.

01.12.2010 14:00
debata

Katarína Jirešová z OZ Odyseus hovorí, že Slovensko nie je výnimkou. „Podľa odborníkov a odborníčok z mimovládnych organizácií je situácia v nových krajinách EÚ opačná a teda sa predpokladá, že iba 30 percent ľudí žijúcich s HIV vie o svojej infekcii,“ poznamenala Jirešová. Takí pacienti sa nielenže neliečia, ale výskumy potvrdili, že šírenie HIV ľuďmi, ktorí nepoznajú svoj HIV status, je 10,79 percenta. U tých, ktorí o svojej pozitivite vedia, je to 1,7 percenta. „Informovanosť na Slovensku o HIV je zúfalo nízka a ľudia majú často chybné informácie,“ dodáva OZ Odyseus.

Aj z toho dôvodu vznikla v roku 2009 informačná web stránka www.hivaids.sk, ktorá má zvýšiť povedomie o HIV, spôsoboch prenosu a zároveň obsahuje špeciálnu sekciu pre ľudí žijúcich s HIV. „Srdečne pozdravujem a hneď na začiatku aj ĎAKUJEM. Koncom októbra mi zistili HIV a vaša stránka ma dosť podržala. Okrem zoznamky to boli aj informácie, ktoré mi pomohli preklenúť tých niekoľko ťažkých chvíľ,“ cituje OZ Odyseus z e-mailu od klienta, ktorý dostalo v novembri tohto roka. Za posledný rok zaznamenali na stránke 10 664 návštev. Počas Svetového dňa AIDS v roku 2009 spustilo združenie aj online poradňu, ktorú doposiaľ využilo viac ako 130 ľudí, v tomto roku je v prevádzke už aj pozitívna poradňa, v ktorej radia ľudia žijúci s HIV. Do poradne často píšu ľudia, ktorí sa obávajú nákazy ako aj ľudia žijúci s HIV, ktorí potrebujú zistiť, kde im poskytnú stomatologickú starostlivosť.

Infikovaní ľudia na Slovensku majú často vážny problém so zdravotnou starostlivosťou (s výnimkou liečby HIV), ako je napríklad stomatológia, či dokonca aj ORL. Stretávajú sa s odmietnutím. Podľa Odborného usmernenia ministerstva zdravotníctva z roku 1999 sa zdravotníci majú ku každému človeku správať ako ku potenciálne infikovanému nielen HIV, ale aj inými infekciami. Zdravotnícke zariadenia majú mať tak nastavené hygienické a iné parametre, že ošetrením človeka s HIV neriskujú zdravie ostatných. Tieto stratégie podporuje aj to, že aj ľudia, ktorí nevedia o svojej infekcii, využívajú zdravotnícke služby. „Zároveň existujú iné – viac infekčné ochorenia. To neznamená, že by takí ľudia mali byť vylúčení z poskytovania zdravotnej starostlivosti. Práve naopak,“ uvádza OZ Odyseus.

debata chyba