Ako včas spoznať sklerózu

Aj dnes, keď máme lieky takmer na všetko, existujú nevyliečiteľné ochorenia, ktoré vám obrátia život na ruby a prejavia sa zo dňa na deň aj u na prvý pohľad zdravého človeka.

12.12.2010 07:00
cyklista, cyklistika, cyklotúra, turistika, výlet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Príbeh Andreja:
Prvýkrát sa ochorenie ozvalo na strednej škole, keď som hral s kamarátmi futbal. Spočiatku som tomu nepríjemnému tŕpnutiu nôh nevenoval pozornosť. Horšie bolo, keď sa mi začali podlamovať kolená. Navštívil som ortopéda, neskôr neurológa. Po mesiaci strávenom v nemocnici mi lekári povedali diagnózu. Skleróza multiplex.

Bol som zmätený, pretože som si nedokázal predstaviť, čo ma čaká. Možno aj preto som liečbu interferónom zvládal ťažšie. Aplikácia lieku nebola problémom, ale prekážalo mi, že som ho musel brať každý druhý deň a že mi po ňom tŕpli ruky, pociťoval som nepríjemné pichanie miliónov ihličiek do prstov. Liek ma sprevádzal všade. Pre mladého a zdravého človeka niečo nepredstaviteľné, pre mňa realita. Na šport a zábavu som mohol zabudnúť. Výsledky z odborných vyšetrení sa postupne zhoršovali, lekári hovorili o progresii ložísk. Na začiatku boli lézie iba v mieche, neskôr pribúdali aj v mozgu. Znepokojovalo ma to. Často som sa cítil slabý a ospalý. Po dvoch rokoch liečby mi nasadili natalizumab, je to infúzia, ktorá sa aplikuje každý druhý mesiac a stojí za to. Prežívam pocity zadosťučinenia. Zabudol som na tŕpnutie končatín. Dokonca sa bicyklujem a to nie v obývačke, ale vonku v prírode. Môj život má opäť zmysel a jasnejšiu budúcnosť.

Andrej je jeden z mnohých pacientov s diagnózou SM. Skleróza multiplex – zápalového ochorenia centrálneho nervového systému, ktoré si niekedy pletieme so stareckou sklerózou, má množstvo rozličných symptómov (príznakov). Na začiatku ochorenia sa môžu objaviť poruchy zraku, paralýza rúk a nôh, zhoršená schopnosť koordinácie a poruchy reči, častá únava a zmätenosť.

Skleróza multiplex sa začína rozvíjať vtedy, keď jednotlivé zložky imunitného systému strácajú svoju rovnováhu. Ale skutočné nebezpečenstvo pre pacienta spočíva najmä v rozmanitosti symptómov. U niektorých ľudí môžu zostať dlhé obdobie v anonymite a prejavujú sa len pomaly a postupne, u iných lekári identifikujú niekoľko príznakov naraz. Na vznik ochorenia môže mať vplyv genetická predispozícia, vek, poruchy imunity, dokonca zemepisná šírka, resp. podnebie, v ktorom pacient žije. Zaujímavosťou je, že počet ochorení stúpa s rastúcou vzdialenosťou od rovníka. V Egypte, v Južnej Afrike a Severnej Amerike sa ochorenie vyskytuje zriedkavo, v Japonsku takmer neexistuje.

Príčiny ochorenia

Nech už sú príčiny akékoľvek, je dôležité venovať pozornosť prvým príznakom, ktoré môžu pacienta upozorniť na ranné štádium ochorenia. Medzi najčastejšie symptómy ochorenia patria: chvíľkové tŕpnutie končatín a tváre, dysfunkcia autoimunitného systému, poruchy zmyslového vnímania, bolesti očí a poruchy videnia, neistá chôdza, trasenie rúk a poruchy reči a poruchy vyprázdňovania močového mechúra.

Možné sú aj zápchy, poruchy sexuálnych funkcií a nadmerné potenie. K neuropsycho­logickým zmenám spôsobeným sklerózou multiplex patrí aj zníženie intelektu, poruchy kontroly emócií a správania, ktoré sa najčastejšie prejavujú vo forme depresie alebo eufórie. Vo vážnych situáciách postihnutí reagujú neprimeranou veselosťou a smiechom.

Napriek enormnému úsiliu vedcov sa dodnes nepodarilo exaktne vysvetliť a dokázať dôvod vzniku sklerózy multiplex v tele pacienta. Odborníci nevedia uspokojivo odpovedať ani na otázku, čo je jeho spúšťacím mechanizmom. Napriek tomu už existujú spôsoby liečby, ktoré život pacientov do vysokej miery skvalitňujú a pomáhajú im zlepšovať telesnú mobilitu, ktorú skleróza multiplex najviac zasahuje. Ak na sebe alebo svojom blízkom spozorujete niektoré z uvedených príznakov, je vhodné navštíviť neurológa.

debata chyba