Pasívne fajčenie môže prispieť k vzniku väčšiny chorôb ako u fajčiarov

Pasívne fajčenie nespôsobuje iba bolesti hlavy, dráždenie slizníc či problémy s prieduškami, ale prispieva aj k vzniku väčšiny chorôb ako pri aktívnom fajčení.

30.12.2010 13:30
fajčenie - pasívne fajčenie - škodliviny - choroby Foto:
Fajčenie spôsobuje 75 percent chronických pľúcnych chorôb, z ktorých najčastejšia je chronická obštrukčná choroba pľúc.
debata

„Najhroznejšie sú účinky na plod fajčiacej matky, ktoré vedú k redukcii pôrodnej váhy a k následkom na ďalší rozvoj bezbranného dieťaťa. Majú príčinnú súvislosť so syndrómom náhlej smrti dojčiat, s redukciou pľúcnych funkcií u detí, so zvýšeným výskytom zápalov horných a dolných dýchacích ciest, stredného ucha a recidív prieduškovej astmy,“ upozornil prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti Peter Krištúfek.

Poukázal na to, že fajčenie spôsobuje 75 percent chronických pľúcnych chorôb, z ktorých najčastejšia je chronická obštrukčná choroba pľúc. Podieľa sa tiež na vzniku 30 percent nádorových chorôb s najvýraznejším podielom rakoviny pľúc (90%). Zapríčiňuje aj 20 percent ochorení srdca a ciev. „Vďaka svojej zhubnej záľube stráca priemerný fajčiar až osem rokov svojho života v porovnaní s nefajčiarom,“ zdôraznil Krištúfek.

Vo svete fajčí až 1,6 miliardy ľudí a na následky fajčenia ročne celosvetovo zomiera až päť miliónov ľudí, čo je jeden človek každých osem sekúnd. V EÚ si fajčenie ročne vyžiada viac ako 650.000 obetí a na Slovensku na následky tohto zlozvyku umiera takmer 12.000 ľudí. „Fajčenie má na svedomí viac úmrtí, ako všetky infekčné choroby alebo viac, ako všetky prebiehajúce vojny, konflikty, letecké, dopravné a iné nešťastia,“ uzavrel Krištúfek.

Minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik, už avizoval, že v prvom kvartáli budúceho roku predloží právnu normu, ktorá prispeje k lepšej ochrane nefajčiarov. Novela zákona o ochrane nefajčiarov bude mať za cieľ zlepšiť ich ochranu v obchodných centrách. Dym by ich už po novom nemal ohrozovať ani v areáloch kultúrnych zariadení.

Lepšia má byť aj informovanosť o škodlivých dopadoch fajčenia na zdravie na tabakových výrobkoch. Priestor pre výstražné upozornenia tak dostane viac priestoru na prednej aj zadnej strane cigaretových škatuliek. Okrem toho by sa mal predaj tabakových výrobkov odsunúť v obchodoch od pokladní. Výrazne sa tiež majú zvýšiť sankcie za nedodržiavanie legislatívy. Minimálna pokuta pre prevádzkovateľov má stúpnuť z 331 eur na 3000 eur a maximálna z 3300 na 15.000 eur.

Fajčiarom sťaží na budúci rok život aj zvýšenie spotrebnej dane na tabakové výrobky. Toto opatrenie má do štátneho rozpočtu SR priniesť dodatočných 15,9 milióna eur, v roku 2012 viac ako 21 miliónov eur.

debata chyba