Chrlíte sírne zlúčeniny? Čistite si jazyk

Halitóza je odborný pojem pre zápach z ústnej dutiny. Odhaduje sa, že ním trpí až 25 % ľudí.

11.01.2011 06:30
jazyk - čistenie - halitóza - zápach z úst Foto:
Halitóza sa často vyskytuje aj ráno po alkoholových či fajčiarskych záťahoch.
debata

U deviatich z desiatich pacientov sa príčina tohto problému nachádza priamo v ústnej dutine. Najčastejším dôvodom halitózy sú baktérie žijúce na jazyku, ktoré produkujú prchavé zlúčeniny síry. Tie sa uvoľňujú pri výdychu. Zápach z úst je nepríjemná záležitosť, môže byť dokonca dôvodom narušenia medziľudských vzťahov.

O rozhnevanom človeku, ktorý používa nevyberaný slovník, sa niekedy hovorí, že „chrlí síru“. Sírnaté zlúčeniny sa v skutočnosti uvoľňujú pri nepríjemnom zápachu z úst, pritom nositeľ zlého dychu vôbec nemusí byť hnevlivý typ. Mnohí ľudia si myslia, že za zápach z úst môže najmä ochorenie hrdla, uší či nosa alebo problémy s tráviacim traktom. Do istej miery je to pravda, ale táto príčina sa potvrdí len u 10 % ľudí, ktorí trpia halitózou.

Vo väčšine prípadov sú na vine tzv. gramnegatívne anaeróbne baktérie, ktoré štiepia organické látky, ako sú zvyšky potravy, odumreté bunky a látky obsiahnuté v slinách. Hlavnou príčinou nepríjemného zápachu sú prchavé zlúčeniny síry. Väčšina baktérií, ktoré spôsobujú zápach z úst (60 – 80 %) sa nachádza na povrchu jazyka. Usadzujú sa tam predovšetkým vtedy, keď sa z neho dlhší čas neodstraňuje povlak.

Nepríjemná téma na rozhovor
Samozrejme, „závan pekla“ šíriaci sa z našej ústnej dutiny je v niektorých situáciách pomerne prirodzený. Typickým zdrojom smradľavého dychu sú potraviny ako cesnak, cibuľa či niektoré druhy syrov. Halitóza sa často vyskytuje aj ráno po alkoholových či fajčiarskych záťahoch, resp. „na lačný žalúdok“. V absolútnej väčšine prípadov sú však na vine zvyšky jedál nahromadené v našich zubných defektoch, v priveľkých medzizubných priestoroch v okolí zubných náhrad (korunky, mostíky), v paradontóznych vačkoch či na spomínanom jazyku. Halitóza je preto najvypuklejšia ráno, pretože v noci stúpa hodnota pH v ústach, človek menej sliní (pričom sliny majú čistiacu schopnosť), v ležiacej polohe častejšie dýcha ústami (napr. chrápe) a podobne.

Zlým dychom trpia častejšie starší ľudia ako mladší (majú aj v horšom stave chrup) a podľa prieskumu vykonaného nemeckými zubnými lekármi až 58 % respondentov má kolegu, ktorý trpí zápachom z úst. Väčšine ľudí je však veľmi nepríjemné zhovárať sa na túto tému, preto sa s problémom na svojho zubného lekára neobrátia. Na druhej strane prakticky všetci, čo o ňom vedia, chcú halitózu jednoznačne odstrániť.

Petržlenová vňať alebo probiotická bomba
Na potlačenie zápachu z úst jestvujú rôzne ľudové recepty ako žutie čerstvého petržlenu, výplach silným odvarom z prasličky, proti cesnakovému dychu pomáha žuvanie anízových zrniečok. MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave odporúča liečbu „probiotickou bombou“: otvoriť kapsulu kvalitného probiotického prípravku a vysypať ju do polievkovej lyžice bieleho jogurtu. Zamiešať, nechať dve minúty postáť a následne zjesť, pričom jogurt by mal pred samotným prehltnutím chvíľu zotrvať v ústach. Následne polhodinu nič nejesť a nepiť. „Kúru“ opakovať dvakrát denne, pričom výsledok by údajne mala priniesť do 6 týždňov. Táto samoliečba však predpokladá, že problém s halitózou sa nachádza skôr v tráviacom trakte.

Nepríjemný dych treba riešiť v prvom rade so svojím zubným lekárom a s dentálnou hygieničkou. Tí vedia odhaliť zubné kazy, zápaly, nahromadený povlak, korunky a mostíky, čo „zle sedia“, infekcie v ústach a podobne. Dôkladná zubná hygiena je prvým krokom, na ktorý sa odborníci pri halitóze odporúčajú zamerať.

Okrem klasickej zubnej kefky s hustými mäkkými štetinami znamená aj používanie medzizubných kefiek a dentálnej nite, pretože osem z desiatich kazov sa tvorí medzi zubami. V obchodoch dnes dostať kúpiť špeciálne škrabky na jazyk, pomocou ktorých z neho možno odstrániť nežiaduci povlak. Dá sa to však urobiť aj obyčajnou lyžicou – keď ju otočíme dnom nahor, poslúži nám ako stierka. Na čistenie jazyka môže poslúžiť dokonca aj zubná kefka. Niekedy môžu byť na vine aj krčné mandle, najmä ak sú zápalmi veľmi zjazvené. Častý zápach z úst je jednou z indikácií na tonzilektómiu, vybratie krčných mandlí.

Aj medicínske prípravky
Na liečbu zápalov v ústnej dutine a zároveň aj zlého dychu sa často používajú antiseptické ústne vody, najmä s obsahom chlórhexidínu. Ide vlastne o akúsi chemickú kontrolu škodlivého zubného povlaku. Podľa koncentrácie chlórhexidínu ide o prevenciu alebo už liečbu problému. Jestvujú aj zubné pasty, ktoré ho obsahujú.

Ďalšou možnosťou je špeciálna ústna voda na halitózu, ktorá obsahuje trojkombináciu účinných látok. Má rovnakú účinnosť ako chlórhexidínové ústne vody, možno ju však používať dlhodobo. V lekárňach navyše možno kúpiť aj špeciálne dražé s chlorofylom, ktoré sa proti zápachu z úst používajú v priebehu jedla.

Ústne vody, pasty, žuvačky, cukríky, osviežujúce spreje – to všetko sú len doplnkové možnosti v boji so zlým dychom. Prvoradé je odstrániť príčinu. Pri najbližšej kontrole v zubnej ambulancii ju treba začať hľadať v ústach a postupne vylučovať jeden možný problém za druhým. Pretože znechutené výrazy zdvorilo mlčiacich kolegov či letmé bozky blízkych na ušné lalôčiky niekedy hovoria za všetko.

Najčastejšie príčiny halitózy
- bakteriálny povlak na jazyku
- gingvitída (zápal ďasien) a parodontitída (zápal už aj na kosti)
- znížená tvorba slín (Sjögrenov syndróm, znížený prietok slín spôsobuje aj časté užívanie niektorých liekov – psychofarmaká, antihistaminiká, lieky na Parkinsonovu chorobu, rádioterapia v oblasti hlavy a krku)
- nedostatočná ústna hygiena
- otvorené zubné kazy
- zanedbaná starostlivosť o protézu
- iné lokálne infekcie (kvasinková infekcia v ústach atď.)
- dýchanie ústami (chrápanie)
- stres
- fajčenie, pitie alkoholu
- užívanie niektorých liekov

debata chyba