Ženy prevenciu zanedbávajú, aj keď rakoviny prsníka pribúda

Ženy preventívne prehliadky napriek apelom gynekológov a samotnému faktu, že narastá počet chorých na rakovinu prsníka, zanedbávajú. Pravidelne sa nechá vyšetriť len približne 30 percent z nich.

20.01.2011 06:00
gynekológ, vyšetrenie, prevencia, koza,... Foto:
Aj keď sú ženy čoraz viac uvedomelejšie, percento tých, ktoré prevenciu podceňujú, je stále vysoké.
debata

„Mnoho žien si myslí, že keď ich nič nebolí, k lekárovi chodiť netreba, pretože sú zdravé,“ hovorí gynekológ Peter Hrabčák. Mnoho ochorení však prebieha skryto, bez zjavných problémov.

„Zodpovednosť žien, pokiaľ ide o preventívne vyšetrenia, je stále oveľa nižšia, ako by si gynekológovia želali napriek tomu, že štyri z piatich žien s karcinómom krčka maternice neboli na gynekologickom vyšetrení viac ako päť rokov,“ vraví doktor Hrabčák. „Najzodpovednejšie sú ženy medzi 20. až 45. rokom života, čo súvisí okrem porúch cyklu a zápalov aj so snahou o plánovanie rodičovstva.“

Raz do roka

Preventívna gynekologická prehliadka je komplexné gynekologické vyšetrenie zamerané na vyhľadávanie a včasnú diagnostiku porúch ženských pohlavných orgánov, na ktorú by ženy mali zájsť raz do roka. Jej súčasťou je dôkladná anamnéza a odborné poradenstvo v otázkach antikoncepcie, hormonálnej substitučnej liečby, prevencie sexuálne prenosných ochorení a poučenie o zvýšenom riziku gynekologických malignít.

Najľahšia prevencia je podľa Hrabčáka pri karcinóme krčka maternice. „Podobne mamografický screening prsníka odhalí podozrivé oblasti v prsníku.“

Neoddeliteľnou súčasťou preventívneho vyšetrenia je aj vaginálna sonografická sonda, s pomocou ktorej je gynekológ schopný s milimetrovou presnosťou sledovať progresiu niektorých nálezov v maternici aj na vaječníkoch a aj na základe Dopplerovského stanovenia krvného prietoku pri zásobovaní podozrivej štruktúry stanoviť riziko malígneho zvratu.

Pri dvoch negatívnych cytológiách podľa zákona stačí toto vyšetrenie robiť raz za tri roky. Podľa väčšiny gynekológov by však bolo vhodnejšie robiť ho raz ročne. Hrabčák hovorí, že zákon pravdepodobne neráta s možnosťou zlého odberu, respektíve odberu z miesta, ktoré nie je najtypickejšie pre maximálne zmeny na povrchu krčka maternice, možnosť podhodnotenia nálezu v cytologickom laboratóriu, prítomnosťou alebo neprítomnosťou rizikových HPV typov.

„Stalo, že po dvoch rokoch od cytológie u pacientky s poruchou imunity vznikla rakovina krčka maternice aj s postihnutím lymfatických uzlín,“ spomína. Ultrazvukové vyšetrenie v rámci prevencie a pri negatívnom náleze stačí raz ročne, samozrejme termíny vyšetrení môžu byť po mesiaci, troch, šiestich, podľa nálezu na maternici alebo vaječníkoch. „Pri monitorovaní ovulácie robíme sonografické vyšetrenie obdeň medzi 10. až 15. dňom menštruačného cyklu.“

Najčastejšie ženské ochorenia, s ktorými pacientky chodia do ambulancie, sú poruchy menštruačného cyklu, bolestivá menštruácia, výtoky, zápaly maternice a vaječníkov a pribúdajú aj pohlavne prenosné choroby.

Najzodpovednejšie sú mladé ženy

Gynekológ Michal Luníček konštatuje, že najzodpovednejšie k svojmu zdraviu sú mladé ženy medzi 20. a 30. rokom života. Považuje za škodu, že ženy iba málo využívajú očkovanie ako prevenciu. „Očkovať svoje dcéry dávajú najmä matky, ktoré samy majú s HPV vírusom problémy,“ vraví.

Ľudské papilomavírusy má v sebe 60 až 70 percent sexuálne aktívnych ľudí. Z nich asi 30 typov je príčinou infekcií pohlavných orgánov žien a mužov. Za vznik rakoviny krčka maternice je najčastejšie zodpovedný vysokorizikový druh HPV 16 a 18. „Ak infekcia pretrváva dlhší čas a imunitný systém ženy sa s ňou nevie vyrovnať, môže dochádzať na bunkách krčka maternice k zmenám, ktoré vedú cez predrakovinové štádia až k rakovine krčka,“ varuje Peter Hrabčák.

Očkovanie proti HPV vírusom je v Európskej únii schválené pre deti a adolescentov vo veku od 9 do 15 rokov a ženy vo veku od 16 do 26 rokov. „Očkovacia látka vyvolá tvorbu protilátok proti najčastejším typom vírusu a najnovšie štúdie potvrdzujú, že môžu pomôcť aj ženám, ktoré už sexuálne žijú, respektíve majú určité zmeny na krčku maternice alebo sú aj HPV pozitívne,“ hovorí Hrabčák.

Rizikovými faktormi pre možnosť nákazy je promiskuita, včasný začiatok sexuálneho života, alkoholizmus, znížená imunita a fajčenie. Nikotín podporuje prienik vírusu do buniek krčka maternice.

Vírus HPV sa prenáša pohlavným stykom, prenosu sa nezabráni ani používaním prezervatívu. „Nezrelá sliznica adolescentiek je na infekciu HPV náchylnejšia. Dnes nemáme účinný liek na jej liečbu. Vakcína poskytuje možnosť prevencie, ktorá zabráni najčastejším a najrizikovejším HPV infekciám, pričom plošné očkovanie obyvateľstva zatiaľ u nás nie je plánované,“ vysvetľuje Hrabčák.

Antikoncepcia nie je hrozba

Za jeden z najvýznamnejších objavov medicíny v minulom storočí možno považovať antikoncepčné prípravky. Vďaka nim sa znížil počet umelých prerušení gravidity viac ako o 50 percent. Kombinácia steroidných hormónov sa využíva aj na navodenie menštruačného cyklu, jeho úpravu, liečbu dysmenorey a silnej menštruácie, vaječníkových cýst, endometriózy, predmenštruačného syndrómu u žien.

„Existujú štúdie, ktoré potvrdzujú že päťročné užívanie hormonálnej antikoncepcie má za následok celoživotne nižšie riziko kolorektálneho karcinómu a chráni aj pred rakovinou vaječníkov,“ hovorí Hrabčák.

Antikoncepčnými tabletkami vie gynekológ upraviť nepravidelné, silné krvácanie vyskytujúce sa v perimenopauzálnom období, teda pred prechodom, a tými signifikantne znížiť nutnosť hospitalizácie, kyretáže alebo aj radikálnych gynekologických operácií. Dnešná antikoncepcia má také gestagény, ktoré môžu užívať ženy s vyšším krvným tlakom, ženy, ktoré zadržujú v tele predmenštruačne nadmerné množstvo tekutín účinkom vlastného vaječníkového progesterónu. Existuje aj možnosť redukcie počtu menštruácií s využitím dávkovania v tzv. dlhom protokole, čo nemá nežiaduce účinky na ženský organizmus.

Menej menštruácií a ovulácií počas reprodukčného života ženy významne znižuje onkologické riziko prsníkov, vaječníkov a maternice. „Pozitívne vedľajšie zdravotné benefity súčasnej antikoncepcie na ženský organizmus nás nútia vysloviť kacírsku myšlienku, že táto je vhodná aj pre ženy, ktoré na sex ani nepomyslia,“ dodáva Hrabčák.

Ani antikoncepcia však nie je vhodná pre každú ženu. Nemali by ju brať tie, ktoré fajčia, majú rodinnú záťaž trombózy a pľúcnej embólie, pečeňové ochorenia alebo im antikoncepcia nerobí dobre.

Slovníček – čo znamená…

adnexitída – zápal príveskov maternice, teda vaječníkov a vajíčkovodov
amenorea – je vynechanie menštruácie
antikoncepcia – metódy zabraňujúce počatiu, napr. tabletky, vnútromaternicové teliesko, podkožný implantát, náplasť alebo vaginálny krúžok
asistovaná reprodukcia – rôzne spôsoby umelého oplodnenia v prípadoch sterility
cervix je krčok maternice – časť, ktorá sa nachádza v pošve
dysmenorea – bolestivá menštruácia
endometrióza – chorobný stav, keď sa endometrium vyskytuje mimo dutiny maternice a spôsobuje najčastejšie tvorbu cýst, zrastov v dutine brušnej a opakujúcich sa bolestí najmä počas menštruácie
estrogény a progesterón – ženské pohlavné hormóny
folikul – dutinka vo vaječníku obsahujúca vajíčko, ktorej bunky produkujú estrogény
chlamýdia, mykoplazma, ureaplazma – atypické baktérie prenášané najčastejšie pohlavným stykom
inkontinencia moču – chorobný stav, keď moč mimovoľne odteká
klimaktérium – obdobie života ženy, ktoré je typické prechodom z plnej funkcie vaječníkov do ich pokojového štádia, zvyčajne medzi 45. až 55. rokom života ženy
kolposkopia – mikroskopická vyšetrovacia metóda krčka maternice
mastitída – zápal prsníkov, najčastejšie po pôrode
menarche – prvá menštruácia v živote ženy
menopauza – posledná menštruácia v živote ženy
PAP ster – tiež onkologická cytológia, vyšetrenie odlúpených buniek z povrchu krčka maternice, ktoré slúži na vylúčenie či potvrdenie predrakovinových štádií alebo rakoviny krčka maternice
konizácia – drobný operačný zákrok v celkovej anestézii krčka maternice
dysplázia – predrakovinové štádium charakteristické abnormálnym rastom buniek
cytológia – mikroskopické hodnotenie buniek z krčka maternice
histológia – mikroskopické hodnotenie malého kúska tkaniva odobraného z chorého orgánu

Čo hovorí zákon a čo navyše ponúkajú zdravotné poisťovne
vek ženy názov výkonu ako často VšZP Dôvera Union
18 rokov a viac preventívna prehliadka: podrobná anamnéza a jej priebežná aktualizácia, odborné poradenstvo a poučenie, komplexné gynekologické vyšetrenie vrátane palpačného vyšetrenia prsníkov, ultrasonografia raz do roka dievčatám v 13. roku života prepláca 10 % z ceny vakcín proti HPV vírusu uhrádza vakcínu proti HPV dievčatám od 11. roku do 12. roku. Výška úhrady závisí od dĺžky nepretržitého poistného vzťahu, pričom príspevok môže dosiahnuť až 70 % z ceny vakcíny preventívna pripomienka – poistenci si ju môžu bezplatne aktivovať, čiastočne uhrádza očkovanie pre dievčatá narodené v rokoch 1995 až 1998, ktoré v roku 2011 budú mať 13 rokov a ešte nedovŕšili 16. rok, príspevok vo výške 40 % sa vzťahuje na cenu každej z 3 dávok
18 a viac ultrasonografia prsníkov raz za 2 roky      
od 30 rokov tumor marker Ca 125 u žien s dokázanou mutáciou BRCA 1 génu raz za 6 mesiacov      
od 35 rokov tumor marker Ca 125 u žien s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu ovária raz za rok      
od 23 do 64 rokov skríning rakoviny krčka maternice raz do roka. Ak sú výsledky dvoch cytológií negatívne, bude sa pokračovať v 3-ročnom intervale do veku 64 rokov nad rámec uhrádza pri každej preventívnej prehliadke cytológiu   znížili vekovú hranicu pre cytologické vyšetrenie v rámci prevencie z 23 na 18 rokov
od 40 do 69 rokov RTG mamografia raz za dva roky   pre klientky zabezpečujú preventívne vyšetrenie do 10 pracovných dní  
starostlivosť v materstve   raz mesačne   čerstvé mamičky dostanú baby kufrík s dojčenskými potrebami  
po pôrode   jedenkrát 6 týždňov po pôrode      
debata chyba