Prečo chodiť pravidelne ku gynekológovi?

Ignorujete gynekologické prehliadky a spoliehate sa na to, že ak nemáte žiadne problémy, nemáte dôvod sadnúť si do čakárne? Omyl. Je veľa dôvodov, prečo by ste si takúto prehliadku mali raz do roka naplánovať. Tu sú niektoré z nich:

20.01.2011 14:00
gynekológ, vyšetrenie, prevencia, koza,... Foto:
Štyridsiatka je vek, keď sa riziko rakoviny krčka maternice zvyšuje.
debata

Rakovina krčka maternice
Štyridsiatka je vek, keď sa riziko rakoviny krčka maternice zvyšuje. Príčinou je infekcia ľudským papilomavírusom, ktorý spolu s ďalšími rizikovými faktormi spúšťa rakovinové bujnenie. Pri skorom odhalení a odstránení týchto zmien sa riziko karcinómu výrazne znižuje a ďalšia liečba je oveľa účinnejšia. Na prevenciu by však nemala zabúdať ani žena, ktorá je zaočkovaná.

Ultrazvukové vyšetrenie
Ideálne je navštevovať lekára, ktorý má vo svojej ambulancii aj ultrazvuk. Ultrazvukové vyšetrenie totiž pomôže odhaliť aj také zmeny, ktoré lekár bežným vyšetrením neodhalí. Ide napríklad o zmeny v tvare a štruktúre vaječníkov, posúdenie sliznice maternice a odhalenie jej prípadných nepravidelností či sledovanie vývoja myómov.

Skryté infekcie
V dnešných časoch môže žena dostať infekciu aj keď nevedie promiskuitný život a chráni sa. Stačí však zájsť do bazéna alebo na kúpalisko a „zarobí“ si na kvasinkovú infekciu. Zatiaľ čo bakteriálny či kvasinkový zápal lekár spozná pohľadom, je veľa infekcií, ktoré na prehliadke nezachytí. Príkladom môžu byť chlamýdie a odhalí ich až cytológia alebo histológia.

Poruchy cyklu
Štyridsiatka je aj vek, keď u mnohých žien dochádza k zmenám v menštruačnom cykle, intervaly medzi krvácaním sa môžu predlžovať alebo skracovať. Môže ísť o hormonálne zmeny, ktoré vyvrcholia prechodom a menopauzou, ale môže ísť aj o príznak vážnejšieho ochorenia. Ďalším problémom v tomto veku môže byť aj silné krvácanie, čo vedie k nadmernej strate krvi a chudokrvnosti. Prehliadkou sa zistí, či je príčinou myóm, zápal či hormonálna nerovnováha.

Antikoncepcia
Ako prevencia pred neželaným otehotnením je najčastejšie odporúčaná gynekológmi. Mnohé ženy ju síce odmietajú napriek tomu, že dnešné tabletky obsahujú iba veľmi nízke dávky hormónov.

Vyšetrenie prsníkov
Súčasťou prevencie je aj palpačné vyšetrenie prsníkov a regionálnych lymfatických uzlín. Aj preto je dôležité navštevovať lekára raz ročne.

debata chyba