Čo všetko patrí do povinného očkovania

Tuberkulóza, záškrt, detská obrna - zrejme ste proti týmto chorobám zaočkovaní. Pozrite si prehľad všetkých chorôb, pri ktorých je očkovanie povinné.

03.02.2011 14:00
očkovanie Foto:
Po zavedení povinného očkovania proti tetanu sa na Slovensku toto ochorenie vyskytuje len ojedinele.
debata

tuberkulóza

Tuberkulóza je vážne infekčné ochorenie, ktoré sa môže končiť aj smrťou. Rozšírená je najmä v krajinách, kde je nižší hygienický štandard a nedostatočná zdravotná starostlivosť. Šíri sa kvapôčkovou infekciou a postihuje najmä ľudí chorých na AIDS. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa tuberkulózou ročne infikuje osem až dvadsať miliónov ľudí. Liečba tohto ochorenia je podľa lekárov veľmi náročná a zdĺhavá a až tri milióny ľudí na ňu vo svete každoročne aj zomiera.

Tuberkulóza sa v začiatkoch prejavuje nenápadne, iba zvýšenou teplotou, malátnosťou či kašľom. Neskôr vírus môže napadnúť prakticky každý ľudský orgán či už obličky, kosti, kožu, oči alebo aj pohlavné orgány. Najčastejšie však postihuje pľúca.

Zavedenie očkovania proti tomuto infekčnému ochoreniu znížilo jej výskyt u detí až o 80 percent. Povinne sa u nás očkujú všetci novorodenci v štvrtý deň po narodení. V prípade, že sa v ich tele nevytvoria protilátky, potrebné je preočkovanie v jedenástom roku života.

záškrt

Záškrt je zápalové infekčné ochorenie, ktoré postihuje najmä hrdlo, mandle, občas nos, kožu či očnú spojivku. Choroba máva ťažký priebeh, poškodzujú sa pri ňom nervy, ktoré môžu spôsobiť ochrnutie hlasiviek či prehĺtacích svalov. Výnimočné nie sú ani zápaly srdcového svalu, svalová obrna či poškodenie ľadvín.

Na Slovensku sa v minulosti vyskytovali epidémie záškrtu, preto sa zaviedlo povinné očkovanie. To prebieha u detí opakovane, piatimi dávkami v kombinovanej vakcíne. Dospelí sa proti záškrtu preočkovávajú každých pätnásť rokov.

tetanus

Tetanus je neprenosné ochorenie, ktorého pôvodcom je toxín baktérie clostridium tetani. Ten vstupuje do tela cez ranu na koži, u novorodencov cez nesterilne ošetrený pupok. Typický prejav tohto ochorenia je tŕpnutie šije, kŕčovité sťahovanie žuvacích svalov a neskôr aj svalov celého trupu.

V rozvojových krajinách na infikovanie tetanom zomierajú ženy po pôrode, ale aj novorodenci. Zdravotnícke organizácie hovoria o miliónoch prípadov ročne.

Po zavedení povinného očkovania proti tetanu sa u nás toto ochorenie vyskytuje len ojedinele, väčšinou u starších ľudí, ktorí neboli očkovaní. Deti sa očkujú opakovane piatimi dávkami v kombinovanej vakcíne, dospelí sa proti tetanu preočkovávajú každých pätnásť rokov.

čierny kašeľ

Čierny kašeľ je vysoko nákazlivé ochorenie. Šíri sa kvapôčkovou infekciou a postihuje deti aj adolescentov. Prejavuje sa záchvatmi kašľa, ktoré môžu u pacienta pretrvávať aj niekoľko týždňov.
Vírus čierneho kašľa, známeho aj ako divý, postihuje sliznice dýchacích ciest a jemné cievne kapiláry. V minulosti sa v priebehu ochorenia vyskytovali aj komplikácie ako krvácanie do viečok, zápal pľúc či zápal mozgu, v súčasnosti však už nie je taký dramatický.

Pred zavedením očkovania boli u nás desiatky prípadov infikovania a niekoľko stoviek úmrtí. Deti sa u nás povinne očkujú štyrmi dávkami, prvá sa podáva už v deviatom týždni života.

detská obrna

Detská obrna je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré môže viesť až k trvalým ochrnutiam či smrti. Jej vírus sa šíri priamym kontaktom s chorým a nepriamo konzumáciou kontaminovaných potravín či stykom s takýmto predmetom.

Prvá fáza ochorenia je sprevádzaná bolesťami hlavy, vysokými teplotami, hnačkami, stratou chuti do jedla a ťažkosťami pri prehĺtaní. V druhej fáze vírus napadne centrálny nervový systém, čo spôsobuje poškodenie motorických systémov. Infikované dieťa tak môže dostať zápal mozgových blán a môže dôjsť k ochrnutiu svalov. Niekedy sa objavujú aj komplikácie v podobe výpadku dýchacej činnosti či zápalu srdcového svalu.

Očkovanie detí sa u nás vykonáva povinne tromi dávkami.

osýpky

Osýpky sú najčastejším infekčným ochorením, ktoré sa šíri najmä v detskom kolektíve a spôsobuje dokonca časté úmrtia. Až 160-tisíc detí ročne zomrie na túto chorobu. V mnohých prípadoch sú osýpky sprevádzané ťažkými komplikáciami, ako je zápal mozgu alebo pľúc.

V prvej fáze sa choroba prejavuje ako chrípka. Človek pociťuje únavu, bolesť hlavy a brucha, má nádchu a suchý kašeľ. Charakteristické sú aj biele povlaky na sliznici líc. V ďalšej fáze sa začnú na koži objavovať fľaky, osýpky, ktoré sa postupne rozširujú po celom tele. Po ústupe ochorenia sa vírus osýpok usídli v nervových uzloch pozdĺž miechy a tam pretrváva po celý život. Pri oslabení imunitného systému môže vírus vyvolať bolestivé ochorenie pásmový opar.

Osýpky sú nebezpečné najmä pre tehotné ženy a dospelých, ktorí ich neprekonali v detstve. Môžu im spôsobiť aj vážnejšie stavy ako napríklad zápal pľúc či encefalitídu. Plod matky môžu dokonca poškodiť alebo spôsobiť jeho úmrtie. Tieto rizikové skupiny by sa preto mali dať zaočkovať dvoma dávkami očkovacej látky v odstupe minimálne šiestich týždňov. Za normálnych okolností sa očkujú deti po prvý raz vo veku približne jedného roka, druhy raz mesiac po podaní prvej dávky.

pneumokoky

Kmene pneumokokov sú najčastejšou príčinou hnisavých vredov, zápalov stredného ucha, prínosových dutín či pľúc. Okrem toho spôsobujú aj závažnejšie život ohrozujúce ochorenia ako zápal mozgových blán či sepsy. Tie sú nebezpečné najmä u malých detí, u starých ľudí môžu byť príčinou úmrtia.

Pneumokoky sa šíria kvapôčkovou infekciou. Baktérie, ktoré sa dostanú do tela, sa väčšinou usídlia v oblasti nosa, hrdla a uší, zriedkavejšie v pľúcach. Ročne v dôsledku nákazy na túto chorobu zomrie viac ako 1,5 milióna ľudí, väčšinou deti do piatich rokov.

U nás sa zaviedlo povinné očkovanie v troch dávkach u detí od desiateho roku života, bez ďalšieho preočkovania. Lekári však odporúčajú očkovanie u osôb starších ako šesťdesiat rokov.

mumps

Mumps je akútne ochorenie, ktoré sa prenáša kvapôčkovou infekciou. U neočkovaných ľudí je vysoko nákazlivý.

Choroba môže byť sprevádzaná opuchom slinných žliaz, v určitých prípadoch môže vírus mumpsu postihnúť aj centrálny nervový systém, pankreas či pohlavné žľazy. K prenosu nákazy dochádza kontaminovaným vzduchom pri priamom styku s chorým, ale aj nepriamo kontaminovanými potravinami a predmetmi.

Po zavedení plošného očkovania sa výskyt mumpsu u nás znížil. Objavujú sa len ojedinelé prípady nákazy u neočkovaných dospelých ľudí. Deti sa u nás očkujú povinne dvoma dávkami kombinovanou vakcínou najneskôr v pätnástom mesiaci života. Po očkovaní môže dôjsť k zvýšeniu teploty, začervenaniu v mieste vpichu či k opuchu príušných žliaz

ružienka

Ružienka, známa aj ako rubeola, sa podobne ako osýpky prejavuje kožnými vyrážkami. Postihuje deti a tehotné ženy, u ktorých môže spôsobiť poškodenie plodu či vyvolať predčasný pôrod. Za normálnych okolností však nemá ochorenie ťažký priebeh, vyskytujú sa iba ľahké horúčky, prípadne zdurené uzliny.

Ružienka sa prenáša z človeka na človeka vdychovaním kontaminovaného vzduchu. Na Slovensku sa nevyskytuje príliš mnoho prípadov nakazenia, častejšie sú skôr v krajinách, kde sa necháva zaočkovať len málo ľudí.

U nás je očkovacie proti rubeole povinné. Kombinovaná vakcína sa podáva deťom v dvoch dávkach, základná v pätnástom mesiaci života, preočkovacia v dvanástom roku.

žltačka typu B

Hepatitída typu B je zápalové ochorenie pečene. Prenáša sa krvou, najmä pri sexuálnom styku, ale môže ju odovzdať aj matka svojmu dieťaťu počas pôrodu.

Ochorenie je spojené so žltým sfarbením kože a očných bielkov. Priebeh žltačky býva ťažký, na začiatku sa objavujú príznaky typické pre chrípku, neskôr dochádza k cirhóze a rakovine pečene. Niekedy sa však príznaky nemusia prejaviť vôbec a človek sa tak stáva dlhodobým nosičom vírusu. Inkubačný čas ochorenia je priemerne deväťdesiat dní.

Slovensko patrí k oblastiam s nízkym výskytom hepatitídy typu B, stáva sa však, že ju sem zanesú neočkovaní ľudia po návrate z oblastí ako Afrika, Grónsko, juhovýchodná Ázia či Ďaleký východ.

Očkovanie je však u nás povinné. Látky sa aplikujú deťom tromi dávkami od desiateho týždňa života. Od roku 1994 sa povinne očkujú aj vybrané skupiny ľudí ako zdravotníci, pacienti v dialyzačnom programe, hasiči alebo policajti.

Haemophilus influenza B

Hemofilové nákazy spôsobujú infekcie dýchacích ciest. U päťročných detí vyvolávajú zápaly hltanu, hrtanu, priedušiek, prínosových dutín a stredného ucha. Sú však príčinou aj ťažkých ochorení ako infekcií mozgu a mozgových blán. Ťažké formy infekcie zanechávajú chronické následky, napríklad poškodenie mozgu a sluchu.

Vírus sa do organizmu dostáva nosohltanom a ďalej sa šíri krvou. Putuje k jednotlivým orgánom, ktoré napáda a poškodzuje ich činnosť.

Deti sa u nás očkujú povinne do piateho roku tromi očkovacími dávkami. Podáva sa buď monovakcína alebo kombinovaná vakcína.

debata chyba