Ženy, ktoré majú svoje dni pridlho, nemusia trpieť

Silné menštruačné krvácanie je veľmi častým problémom, ktorým trpia ženy v reprodukčnom veku. Samozrejme, hodnotenie sily menštruácie je individuálne, ale medzi jednoznačné príznaky silného menštruačného krvácania možno zaradiť potrebu používať dvojitú hygienickú ochranu či meniť hygienické vložky aj v noci, výskyt veľkých krvných zrazenín, resp. za silný menzes sa považuje aj krvácanie, ktoré preteká cez vložky či tampóny každú hodinu.

16.02.2011 13:27
menštruácia, menzes Foto:
Zníženie menštruačného krvácania možno dosiahnuť s pomocou hormonálnej antikoncepcie.
debata

„Normálne menštruačné krvácanie literatúra popisuje ako krvné straty vo výške cca 40 ml na menštruačný cyklus,“ vysvetľuje gynekológ a pôrodník prof. MUDr. Miroslav Borovský, CSc. „Silné menštruačné krvácanie znamená straty 80 ml na cyklus a viac. Silná menštruácia má negatívny dopad nielen na kvalitu života ženy, ale aj na jej produktivitu práce a ekonomickú situáciu,“ dodáva. Niektoré štúdie sa dokonca snažili vypočítať výšku finančnej záťaže pre ženu so silným menštruačným krvácaním, pričom sa do úvahy brali prostriedky vynaložené na sanitárne pomôcky a takisto prostriedky súvisiace s absenciou v práci. V Nemecku sa toto číslo priblížilo až ku 189 eurám na ženu a mesiac, v Anglicku ku 169 eurám, vo Švédsku je to najmenej – 90 eur.

Ženy v minulosti zažili minimum klasických menštruačných cyklov, buď boli tehotné, alebo dojčili. To sa opakovalo až do prechodu. „Súčasné ženy rodia stále menej a čoraz neskôr, preto sa problém silnej menštruácie stáva čoraz naliehavejším,“ podotýka prof. Borovský.

Lekári sa v ordináciách veľmi často stretávajú s názorom, že najlepšia, najzdravšia a najprirodzenejšia je pravidelná , stredne silná menštruácia. Ženy sa len ťažko vyrovnávajú s faktom, že napríklad moderné antikoncepčné prípravky umožňujú znížiť krvácanie na minimum, alebo sa pri nich dokonca vôbec nekrváca. Žena sa dokonca môže rozhodnúť pre užívanie antikoncepcie v rámci tzv. dlhých cyklov, keď odmenštruuje len raz za niekoľko mesiacov.

Medzi možnosti riešenia silného menštruačného krvácania patrí predovšetkým hormonálna liečba, a to vnútromaternicový hormonálny systém (Mirena), ktorý sa zavádza na päť rokov, kombinovaná hormonálna antikoncepcia (obsahuje ženské pohlavné hormóny estrogén aj gestagén) a napokon samotné gestagény. Je tu aj nehormonálna liečba vo forme nesteroidných antiflogistík, sú to vlastne lieky proti bolesti, to však nie je riešenie príčiny problému.

V rámci chirurgickej liečby je možné odstránenie výstelky maternice (známe ako kyretáž, výškrab) či dokonca odstránenie celej maternice (hysterektómia), sú to však často „zbytočné invazívne zásahy, predovšetkým, ak sa robia na mladých ženách, proti ktorým bojujeme na gynekologických kongresoch,“ tvrdí prof. Borovský. Takéto zákroky majú zmysel len u nadmerne krvácajúcich žien, čo už nechcú rodiť a najmä v prípadoch, keď je podozrenie na rakovinu, pretože vzorka tkaniva po kyretáži aj hysterektómii sa posiela na histologické vyšetrenie.

Ako sme už spomínali, zníženie menštruačného krvácania možno dosiahnuť s pomocou hormonálnej antikoncepcie. Nie všetky tieto prípravky však majú priamo schválenú indikáciu na liečbu silného menzes, zníženie menštruačných strát je vlastne ich vedľajší efekt popri hlavnom, antikoncepčnom účinku. Od konca októbra minulého roka je však tabletová antikoncepcia s obsahom prirodzeného estrogénu estradiovalerátu a gestagénu dienogestu (Qlaira) schválená aj na liečbu silného menštruačného krvácania.

Jej účinok totiž dokazujú štúdie, ktoré okrem iného preukázali, že jej užívanie znížilo menštruačné straty o 88 % po šiestich liečebných cykloch, pričom zlepšenie bolo zjavné už po mesiaci. Z dostupných nechirurgických spôsobov liečby mal indikáciu na liečbu silného menštruačného krvácania schválenú jedine vnútromaternicový hormonálny systém (Mirena), nie každá žena sa však rozhoduje pre tento spôsob liečby, možno by radšej uvítala tabletovú formu. „Samozrejme, hovoríme o účinnej liečbe pacientok so silným menštruačným krvácaním, ktoré nemajú nijakú rozpoznateľnú organickú patológiu, čiže nemajú myóm, rakovinu a podobne,“ zdôrazňuje prof. Miroslav Borovský.

Bohužiaľ, aj keď silné menštruačné krvácanie je samostatnou diagnózou a v tomto prípade ide o liečbu, zdravotné poisťovne ju nehradia a pacientka si musí spomínané prípravky, či už ide o antikoncepčné tablety (Qlaira trojmesačné balenie cca 40 eur, cena kolíše v závislosti od lekárne), alebo vnútromaternicový hormonálny systém (Mirena maximálna cena 158,21 eur), zaplatiť v plnej výške. Mirenu síce môže za určitých veľmi špecifických okolností uhradiť zdravotná poisťovňa (a pacientka dopláca len 18,96 eura), to už však ide o prípady, keď majú pacientky za sebou invazívne zákroky.

Fyzické a emocionálne príznaky silného menštruačného krvácania
Fyzické: silné a bolestivé krvácanie, bolesti chrbta, hlavy, anémia, slabosť, únava, hnačky
Psychické: stres, úzkosť, depresia, podráždenosť, sexuálny nezáujem, strata sebakontroly

debata chyba