Proti plešateniu možno pomôže prípravok proti stresu

Americkí vedci vyvinuli pri pokusoch na myšiach prípravok proti stresu, ktorý má ako vedľajší účinok obnovu rastu chĺpkov.

22.02.2011 13:35
plešatenie - vypadávanie vlasov - zúfalstvo -... Foto:
Pre milióny mužov sa možno vracia nádej, že sa predsa len dočkajú hustej štice.
debata

Odborníci sa domnievajú, že tadiaľ možno vedie cesta v boji proti plešatosti predovšetkým u mužov. Na svojich internetových stránkach o tom informoval americký vedecký časopis PLoS One.

„Náš objav ukazuje, že krátkodobá liečba s touto substanciou vedie k obnove rastu chlpov u myší,“ uviedol Million Mulugeta z lekárskej fakulty Kalifornskej univerzity v Los Angeles. Podľa neho by tento pokrok mohol vyústiť do nového spôsobu liečby plešatosti tým, že sa neutralizuje pôsobenie stresových hormónov. Týkať by sa to teda malo tých ľudí, ktorí o vlasy prichádzajú práve vplyvom stresu alebo starnutím.

Výskum pôvodne zameraný na zistenie, ako stres pôsobí na tráviace ústrojenstvo, bol vykonaný na geneticky modifikovaných myšiach, ktoré boli naprogramované tak, aby trpeli chronickým stresom. Docielilo sa tým to, že laboratórne zvieratá produkovali nadmerné množstvo kortikotropínu, ktorý im spôsoboval okrem iného opadávanie chĺpkov na chrbáte.

Vedci im potom začali podávať chemickú substanciu pod názvom astressin-B, ktorá pôsobenie kortikotropínu blokuje. Myši potom vložili do klietky s inými, ktoré boli normálne, a po troch mesiacoch neboli schopní od seba ich rozoznať. Plešivejúcim myšiam chĺpky opäť dorástli. Ďalšie overovacie výskumy potom toto zistenie potvrdili.

Ukázalo sa navyše, že liečba plešatosti je pomerne rýchla. Stačila každodenná dávka v priebehu piatich dní, aby sa dorastené chĺpky udržali dlhodobejšie, teda až štyri mesiace. Vzhľadom na to, že priemerná dĺžka života laboratórnej myši sú dva roky, potom ide o významný časový úsek.

Zostáva teraz zistiť, či bude mať prípravok rovnaké účinky na ľudí. Vedci sa domnievajú, že to je vysoko pravdepodobné, pretože v ľudskej koži daný stresový hormón a látky, ktoré uvoľňuje, pôsobí. Pre milióny mužov sa tak možno vracia nádej, že sa predsa len dočkajú hustej štice.

debata chyba