Kto prechodí chrípku, riskuje

Viróza, chrípka či prechladnutie. Účinná obrana proti týmto ochoreniam zrejme neexistuje, riziko však môžeme znížiť preventívnym otužovaním imunitného systému. Otázky imunity však začíname riešiť zvyčajne až vtedy, keď na nás zaútočia vírusy.

28.02.2011 06:00
chrípka, nachladnutie, vreckovka, kašeľ, nádcha Foto:
Pri prechladnutí na liečbu stačia nosné kvapky a voľne dostupné lieky – analgetiká a antipyretiká.
debata

Niektoré ochorenia trvajú pár dní, ale chrípka dokáže človeka vyradiť aj na niekoľko týždňov. Chrípka aj prechladnutie patria medzi ochorenia horných dýchacích ciest a spočiatku sa môžu prejavovať rovnako.

Prechladnutie sa vyvíja postupne, a hoci sú jeho príznaky nepríjemné, nebývajú závažné. Typickými symptómami sú upchatý nos, kýchanie, bolesti v hrdle či kašeľ. Po troch či štyroch dňoch však choroba zvyčajne odznie. Pri chrípke je však telo oslabené, čo sa už niekoľko hodín po nákaze prejavuje pocitom únavy, pridružuje sa horúčka, bolesti hlavy a svalov. Vírus chrípky sa šíri rýchlo a počas ďalších piatich dní sa naplno rozvinie. Liečba trvá vyše týždňa, ale môže sa pretiahnuť aj na niekoľko týždňov. Veľa ľudí ju však podceňuje a napriek chorobe pracuje a riskuje komplikácie. Chrípka je po pneumokokovej infekcii druhou najčastejšou príčinou smrti na infekciu.

Je možné predchádzať ochoreniu? Podľa lekárov posilňovaním imunitného systému. Práve ten je totiž v zimnom období oslabený v dôsledku zníženého príjmu vitamínov z čerstvého ovocia a zeleniny, nedostatku slnečných lúčov či nízkymi teplotami. Dopĺňanie vitamínov a minerálov má svoj význam najmä v tomto období. Väčšina z nás však na svoju imunitu myslí, až keď je neskoro. Keď choroba prepukne, na vitamíny je už neskoro, aj keď počas choroby pomôžu rýchlejšie sa zotaviť, nevyliečia.

„Je známe, že aj keď spotrebujeme veľké množstvo vitamínov naraz, naše telo si z nich vezme len toľko, koľko dokáže spracovať. Ostatné bez úžitku z tela vylúči,“ hovorí doktorka Alžbeta Béderová z regionálneho úradu verejného zdravotníctva. „Preto je zbytočné užívať počas choroby veľké množstvá. Do organizmu ich treba dostávať pravidelne v odporúčaných denných dávkach už v predstihu, aby sme organizmus pripravili na zvýšené nároky a podporili imunitu. Vtedy je ich pôsobenie v organizme efektívne,“ dodáva.

Prioritným zdrojom vitamínov pre naše telo by mala byť pestrá a vyvážená strava. To však v zimnom a chrípkovom období často nestačí. Preto sa odporúča príjem vitamínov a minerálov doplniť vo forme multivitamínov, prípadne správnej kombinácie vitamínov a minerálov na posilnenie imunity. Kombinácia selénu, zinku, vitamínov A a C vzpruží zdravie a posilní celkovú imunitu. Selén chráni napríklad cievny systém a bunky pred pôsobením voľných radikálov a pomáha tak obmedziť škodlivé vplyvy prostredia. Vitamín A, C, biotín a niacín zlepšujú stav pleti. Vitamín D, K, vápnik, magnézium a mangán sú dôležité pri tvorbe pevných kostí.

Chladné počasie za chorobu nemôže

Prechladnutie aj chrípku vyvolávajú vírusy, ktoré sa zachytia na nosnej sliznici alebo hrdle, rozšíria sa v horných dýchacích cestách a niekedy sa dostanú až do pľúc. Odpoveďou imunitného systému je zaplavenie postihnutých oblastí bielymi krvinkami bojujúcimi s infekciou. Príznaky prechladnutia a chrípky nie sú spôsobené samotnými vírusmi. Sú výsledkom pokusov organizmu odvrátiť infekciu.

Obe ochorenia sa častejšie vyskytujú v zime, keď kúrenie v bytoch znižuje vlhkosť vzduchu. Nedostatok vlhkosti vysušuje sliznicu nosa a vytvára tak ideálne prostredie na množenie vírusov a následné ochorenie. Aj keď sa chrípka najčastejšie vyskytuje v zime, chladné počasie samo osebe ju nespôsobuje. Môže za to chrípkový vírus, ktorý je oveľa stabilnejší a vydrží dlhšie v studenom a suchom vzduchu.

Pri chrípke aj prechladnutí je dôležité dodržiavať režim pokoja, vyvarovať sa akejkoľvek námahy, ktorá by
mohla ešte viac oslabiť organizmus. V nijakom prípade však ani jedno z ochorení „neprechoďte“.

Pri prechladnutí na liečbu stačia nosné kvapky a voľne dostupné lieky – analgetiká a antipyretiká. Rovnakými sa lieči aj chrípka, ale pri vysokých teplotách a v prípade, že sa stav nezlepšuje, treba navštíviť lekára. Veľmi dôležitý je aj pitný režim, ovocie a zelenina. Pomôcť môžu aj byliny – mätový čaj, eukalyptový olej, zázvor, cesnak. Lekári odporúčajú aj vyššie dávky vitamínu C. Pomôcť môže aj očkovanie proti chrípke.

Vedci merali prenos chrípky vzduchom

Nový výskum potvrdil všeobecné pravidlo, že pri chrípkovej epidémii sa treba maximálne vyhýbať rizikovým verejným priestorom, najmä uzavretým. Reálne riziko nákazy však závisí od veľkosti vírusových častíc.

V časopise Journal of the Royal Society Interface to oznámili vedci z Virgínskeho polytechnického inštitútu a Štátnej univerzity v americkom Blacksburgu. Skúmali pravdepodobnosť nákazy vírusom chrípky A pri jeho rôznych koncentráciách vo vzduchu na verejných miestach. „Stále presne nepoznáme pomernú dôležitosť vzdušnej cesty prenosu chrípky, v rámci ktorej ďalší ľudia vdychujú drobné kvapôčky z výdychov, kašľania a kýchania infikovaných osôb,“ povedala Linsey Marrová. Pripomenula známe cesty prenosu vírusov chrípky A: priamym kontaktom, nepriamym kontaktom, veľkými kvapkami z výdychov, kašľania a kýchania chorých a aerosólmi, ktoré zostávajú po vyparení sa takých veľkých kvapiek.

„Zvlášť kontroverzná je aerosólová cesta prenosu, lebo existujú iba slabé dôkazy nákazy sprostredkovanej aerosólmi s vírusmi. Sčasti je to dôsledok obťažnosti výskumov, ktoré zahŕňajú ľudské subjekty, sčasti dôsledok obťažnosti odhaliť vírusy chrípky vo vzdušnom prostredí,“ vysvetlila Linsey Marrová. Predmetné aerosóly sa totiž vo vzduchu rýchlo zrieďujú, čo vedie k veľmi nízkej koncentrácii vírusov. No akej? S kolegami zmerala nielen skutočné vzdušné koncentrácie vírusov chrípky A, ale aj veľkosti príslušných aerosólových častíc. Od veľkosti častíc totiž závisí, ako dlho sa budú vznášať vo vzduchu, a teda ako dlho predstavujú riziko nákazy.

Vzorky získali v decembri 2009 a apríli 2010 z čakárne v zdravotnom stredisku, z dvoch miestností pre batoľatá a jednej pre bábätká v jasliach a z kabín troch dopravných lietadiel na diaľkovej linke medzi virgínskym Roanoke a kalifornským San Franciscom. "Polovica vzoriek skutočne obsahovala aerosólované vírusy chrípky A. Pri ostatných zrejme neboli prítomné nijaké infikované osoby. Priemerná koncentrácia bola 16-tisíc vírusov na kubický meter vzduchu. Väčšina vírusov súvisela s jemnými časticami, ktoré mali priemer pod 2,5 mikrometra.

Také častice zostávajú vo vzduchu hodiny. Vzhľadom na tieto hodnoty by množstvo vírusov vdýchnuté človekom počas jednej hodiny postačovalo na vyvolanie nákazy chrípkou," povedala Marrová. Konštatovala, že to presvedčivo kvantitatívne podporuje možnosť vzdušného prenosu chrípky drobnými kvapôčkami v uzavretých priestoroch, píše sa v správe TASR.

Nádcha:

odborne zápal nosnej sliznice. Najčastejšou príčinou nádchy je vírusová infekcia. Okrem nej môže byť príčinou dráždenia sliznice a zápalu aj alergická reakcia. Tú spúšťajú alergény. Ide o bežné prechladnutie často spojené aj s bolesťami v hrdle, prípadne kašľom, teda celkovým zápalom slizníc horných dýchacích ciest. Ak vás pri nádche bolí hlava alebo máte teplotu, mali by ste navštíviť lekára. Ide vôbec o najčastejšie ľudské ochorenie. Plný nos komplikuje dýchanie a dráždi na kýchanie. Vďaka sekrétu pokrývajúcemu sliznicu nosa človek čiastočne stráca čuch. Vône a pachy z okolia sa totiž nemôžu dostať k receptorovým bunkám v nose. Pri nádche lekári odporúčajú zvýšený príjem vitamínov. Nádcha má zvyčajne nekomplikovaný priebeh, zvyčajne trvá menej ako sedem dní. Pomáhajú pri nej aj nosné kvapky, ich dlhodobé užívanie však môže poškodiť nosnú sliznicu, preto je dôležité riadiť sa radami na príbalovom letáku.

Kašeľ:

jeho úlohou je prečistiť dýchacie cesty napríklad od nadmerného množstva hlienov. Je obranným reflexom alebo varovným signálom, môže ho spôsobiť podráždenie spôsobené životným prostredím, bežné prechladnutie, chrípka alebo zápal priedušiek. Kašeľ je zvyčajne sám príznakom infekcie v dýchacích cestách. Býva dráždivý, suchý alebo vlhký. Keď sa do dýchacieho ústrojenstva dostane nejaká dráždivá látka, receptory v dýchacích cestách začnú produkovať hlien vo väčšom množstve. To podráždi nervové zakončenia a vyvolá pochod, ktorý vyvrcholí kašľom – násilným vypudením vzduchu a hlienu z dýchacích ciest do úst. Astma, bronchitída, senná nádcha a látky znečisťujúce prostredie, cigaretový dym či chemikálie – to všetko sú ďalšie príčiny kašľa. Môžu ho však vyvolať aj niektoré tráviace poruchy.

Chrípka (influenza):

je názov vysoko nákazlivého vírusového ochorenia dýchacích ciest. Spôsobuje bolesti celého tela, horúčku, bolesť hlavy a pocit únavy. Zároveň človek pociťuje rovnaké príznaky ako pri prechladnutí: bolesť hrdla, upchatý nos a pretrvávajúci suchý kašeľ, ktorý môže trvať aj niekoľko týždňov po skončení ochorenia. Chrípka môže byť veľmi nebezpečná najmä pre starších či oslabených pacientov a pre deti. Navyše, mnohí si ju mýlia s prechladnutím. Ako ju teda rozpoznať? Nádcha a bolesť hlavy spojená s horúčkou môžu byť príznakom bakteriálneho zápalu vedľajších dutín nosných. Kašeľ je prítomný tak u ľudí s ochorením horných dýchacích ciest, ako aj pri chorobách priedušiek a pľúc. Bolesť hlavy spojená s bolesťou očí a svetloplachosťou môže byť príznakom zápalu mozgových blán či meningitídy. Myslite na to, ak vám pri zdanlivej chrípke po niekoľkých dňoch neklesá teplota a váš stav sa nezlepšuje.

debata chyba