Porucha erekcie môže odhaliť začínajúcu cukrovku či zvýšený tlak

Na poruchu erekcie vplýva vek, rôzne ochorenia, lieky, životospráva, psychika, stres či práca.

08.03.2011 06:19
Jozef Dubravický Foto:
Urológ Jozef Dubravický radí mužom hneď, ako spozorujú ťažkosti, nabrať odvahu a zájsť za odborníkom.
debata

Ohrozený je teda muž, ktorý málo športuje, resp. nehýbe sa, fajčí, málo oddychuje a trpí nadváhou. Tých faktorov je neúrekom. Ide o to, aby boli čo najskôr podchytené, myslí si urológ Jozef Dubravický z bratislavského Urocentra.

Ako sa k háklivým poruchám erekcie stavajú slovenskí muži? Nesnažia sa ich ignorovať kým sa dá, pričom návštevu lekára považujú až za „konečnú stanicu“? Jednoznačne, je to háklivý problém, potvrdil urológ. V minulosti sa pretrvávajúca neschopnosť muža dosiahnuť či udržať erekciu nazývala impotencia. Dnes túto diagnózu poznáme pod názvom erektilná dysfunkcia a neznamená neplodnosť, neschopnosť dosiahnuť orgazmus či ejakuláciu.

Mužom Dubravický radí hneď, ako spozorujú ťažkosti, nabrať odvahu a zájsť za odborníkom. Keďže už nebudú potrebovať výmenný lístok od praktického lekára, cesta k nemu bude ľahšia a kratšia.

Nejde len o otázku, ktorá znepríjemňuje, prípadne dokonca rozkladá partnerský vzťah, pretože znemožňuje sexuálny styk, ktorý je tu dôležitý. Navštíviť urológa či sexuológa čo najskôr má aj iný prínos. „Porucha erekcie často krát odhalí začínajúcu cukrovku alebo zvýšený tlak. Je takpovediac zrkadlom výkonnosti kardiovaskulárneho systému u muža,“ vysvetľuje Dúbravický. 

Môže problém s erekciou odznieť, resp. čo okrem lekára pomáha? „Samozrejme niektoré ľahšie poruchy môžu odznieť, ale mnohé z nich sa môžu ešte viac rozvinúť. Čím dlhšie ťažkosti trvajú, tým ťažšie je riešenie,“ vysvetlil Dubravický a doplnil, že na celkovú výkonnosť organizmu pôsobí blahodarne primeraná športová aktivita.

Podľa slov urológa sa liečba odvíja podľa príčiny – ide to ľahšie aj ťažšie. Porucha erekcie môže byť totiž na podklade poškodenia erektilných telies, alebo na psychogénnom podklade. Ak takýto psychologický blok vznikne, ťažšie sa lieči. „Základom je správne vyšetrenie a nájdenie príčiny. Nasledovať by malo aj psychologické vyšetrenie, no v našej krajine sa s ním nie všetci dokážu stotožniť,“ priblížil J. Dubravický. Podčiarkol aj fakt, že psychologické vyšetrenie sa uvádza aj v odporúčaniach podľa smerníc Európskej urologickej spoločnosti. Súčasťou liečby sú lieky na zlepšenie erekcie (s účinnými látkami sildenafil a tadalafil). Sú výlučne na predpis a jedinými preparátmi, ktoré na poruchu erekcie garantovane fungujú.

Pri liečbe erektilných dysfunkcií sa využívajú aj vakuové pumpy. „Pumpa síce môže pôsobiť neštandardne, ale opäť je odporúčaná podľa európskych noriem, dokonca paralelne s užívaním liekov na erekciu,“ objasnil Dubravický. Z praxe vie, že v tomto prípade je do veľkej miery potrebná tolerantnosť a spolupráca partnerky. Inak to nejde. Zaznamenal aj prípady mužov, pre ktorých bola pumpa neprijateľná, no u tých, čo ju vyskúšali, sa liečba ukázala ako efektívna.

debata chyba