Srdce zabíjajú choré obličky

Chráň svoje obličky, zachráň svoje srdce. Dva najvýkonnejšie filtre organizmu majú priamy vplyv na najvýkonnejšiu pumpu v našom tele.

10.03.2011 06:00
srdce - prevencia - starostlivosť - lekár Foto:
Správna a včasná liečba obličkových ochorení pritom môže dlhodobo znížiť zdravotné riziká aj v súvislosti so zdravím srdca a ciev.
debata

Ide o osudový vzťah. Akútne zhoršenie funkcie srdca vedie ku akútnemu poškodeniu funkcie obličiek. Chronické srdcové ochorenia dlhodobo negatívne pôsobia aj na obličky. Ale platí to aj naopak: akútne, čiže náhle zhoršenie obličkových funkcií môže spôsobiť napríklad srdcové zlyhanie.

Pacienti s obličkovou nedostatočnosťou sú omnoho viac ohrození infarktom a mozgovou príhodou, než zlyhaním obličiek. Pri chronickom ochorení obličiek sa zvyšuje úmrtnosť na srdcovo-cievne ochorenia o 54 % a na cievnu mozgovú príhodu dokonca až o 73 %! Doposiaľ sa hovorilo o rizikových faktoroch srdcovo-cievnych ochorení ako vysoký krvný tlak, cholesterol či fajčenie.

Mnohé štúdie však dokazujú, že aj mierne zníženie funkcie obličiek významne zvyšuje riziko srdcovo-cievnych príhod – či už smrteľných, alebo menej závažných. „Doslova teda platí, ak chceš mať zdravé srdce, daj si do poriadku svoje obličky,“ tvrdí doc. MUDr. Martin Demeš, PhD., hlavný odborník MZ SR pre nefrológiu. Aj toto posolstvo má šíriť Svetový deň obličiek, ktorým je vždy druhý marcový štvrtok, tento rok 10. marec.

Štádií chronického obličkového ochorenia je päť, pričom prvé tri až po stredne závažnú obličkovú nedostatočnosť sú prakticky bezpríznakové. Ich liečba je však pre pacienta najmodernejšia, najlacnejšia, ale aj najľudskejšia, pretože chorý ešte nemusí byť niekoľkokrát do týždňa napojený viacero hodín v dialyzačnom centre na prístroj, ktorý namiesto obličiek filtruje jeho krv.

V prvom štádiu ochorenia by podľa štatistík malo byť na Slovensku 16 700 ľudí, avšak dispenzarizovaných je len 7 100 pacientov. Takmer desaťtisíc osôb teda o nejakom začínajúcom probléme so svojimi obličkami vôbec netuší. Najväčšie množstvo pacientov, ktorí o svojom obličkovom ochorení nevedia, až 52-tisíc, sa nachádza v druhom štádiu chronického obličkového zlyhávania. Šokujúce je, že takmer tisícka obličkárov v poslednom, piatom štádiu, sa ocitne na dialýze doslova z ulice. „Znamená to, že nikdy predtým sa na obličky neliečili, ale na nefrológiu sa dostali už s takým závažným postihnutím, že rovno potrebovali umelú obličku,“ konštatuje doc. Demeš.

Základným markerom, že s obličkami nie je všetko v poriadku, je nález bielkovín alebo krvi v moči. Treba zdôrazniť, že v moči zdravých ľudí sa nenachádzajú krvinky ani bielkoviny! Zistenie zvýšenej hodnoty bielkoviny, nález krvi v moči alebo tzv. kreatinínu v krvi patria medzi jednoducho zistiteľné parametre, ktoré signalizujú, že niečo nie je v poriadku. „Vyšetrenia krvi a moču sú bežnou súčasťou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára, mnohí však na prevenciu nechodia,“ hovorí hlavný odborník.

Dokonca aj z pacientov, ktorí sú vo zvýšenom riziku obličkového ochorenia, má bielkovinu v moči ako základný marker vyšetrenú len jeden z 50 hypertonikov (pacientov s vysokým krvným tlakom), jeden zo 125 diabetikov a jeden zo 4 pacientov, ktorí majú hypertenziu aj cukrovku zároveň. Vysoký krvný tlak a diabetes sú totiž spoločne s vlastnými ochoreniami obličiek najčastejšou príčinou chronického zlyhávania tohto párového orgánu fazuľovitého tvaru.

Správna a včasná liečba obličkových ochorení pritom môže dlhodobo znížiť zdravotné riziká, a to nielen v súvislosti s obličkami, ale aj zdravím srdca a ciev. Na Slovensku je momentálne v ambulanciách nefrológov evidovaných asi 150-tisíc pacientov.

V rámci Svetového dňa obličiek sa na Slovensku uskutoční niekoľko sprievodných podujatí. Verejnosť môže 10. marec využiť ako Deň otvorených dverí a navštíviť vybrané dialyzačné strediská. Odborní lekári sa budú problematike venovať na seminároch, ktoré sa konajú vo všetkých krajských mestách SR.

Úloha obličiek v našom tele:
- Pôsobia ako filter krvi, zabezpečujú jej očistenie od odpadových látok.
- Regulácia vody a elektrolytov v organizme, rovnováhy vnútorného prostredia.
- Udržiavajú krvný tlak.
- Produkujú hormón erytropoetín, ktorý ovplyvňuje tvorbu červených krviniek.
- Aktivujú vitamín D z jeho neaktívnej formy.
- Kontrolujú hladinu vápnika a fosforu v krvi a kostiach.
- Udržiavajú stabilnú kyslosť vnútorného prostredia.
5 štádií chronického ochorenia obličiek
1. štádium – normálna funkcia obličiek
2. štádium – mierne znížená funkcia obličiek
3. štádium – stredne znížená funkcia obličiek
4. štádium – závažne znížená funkcia obličiek
5. štádium – zlyhanie obličiek

debata chyba