Epileptické ochorenie je často prekážkou pri zamestnaní

Epileptici to nemajú ľahké ani v súkromí, ale ich situácia sa ešte zhoršuje pri hľadaní zamestnania.

13.03.2011 08:28
epilepsia - záchvat - vyšetrenie - izolácia -... Foto:
Mnohí ľudia trpiaci epilepsiou sú odstrkovaní na vedľajšiu koľaj.
debata

Napriek tomu, že v mnohých prípadoch ide o vzdelaných a veľmi inteligentných ľudí, v spoločnosti ešte stále pretrvávajú predsudky a obavy. Podľa neurológa Ľubomíra Lipovského to vyplýva z nevedomosti a nedostatku informácií. Aj preto je zrejme ľudí s epilepsiou nezamestnaných dva- až trikrát viac ako zdravých. „Častejšie ich zamestnávajú na nižších pracovných pozíciách, ako by mohli byť, neprihliada sa na ich dosiahnuté vzdelanie, inteligenciu či prax a skúsenosti,“ hovorí. O nižšom plate ani nehovoriac. „Navyše ľudia s ťažšou formou epilepsie majú len malú šancu vôbec sa zamestnať,“ vraví doktor Lipovský.

Zamestnanie epileptikom pomáha. Vďaka nemu sú psychicky vyrovnanejší a pomáha im aj pravidelnosť životného rytmu. O vhodnom povolaní je najlepšie poradiť sa s lekárom. Epileptici môžu vykonávať akékoľvek povolanie okrem vodičov autobusu, žeriavnikov či pracovníkov pri rotačných strojoch a podobne. Nemali by však pracovať vo viac ako dvojzmennej prevádzke, keďže pri liečbe je veľmi dôležité zachovať pravidelný spánkový rytmus. Nevhodné sú tiež nadmerne fyzicky náročné povolania, práce vo výškach, na prudkom slnku, v prostredí s vysokou teplotou, ako aj tam, kde sa pracuje s kyselinami. Nesmú vykonávať práce pri otvorených rotačných strojoch a pri vysokom elektrickom napätí.

Pri voľbe povolania treba myslieť aj na fakt, či si práca nebude vyžadovať šoférovanie. U nás totiž platí, že osoba, ktorá mala aspoň jeden epileptický záchvat, nesmie mať vodičský preukaz. Späť ho môže dostať iba ten, kto má za sebou dostatočne dlhé bezzáchvatové obdobie. Podľa našej legislatívy sú epileptici spôsobilí šoférovať, až keď sú bez záchvatov viac ako 5 rokov a dĺžka obdobia bez liečby je dlhšia ako 3¤roky. Epilepsia je však chronické ochorenie, a tak musí pacient často užívať lieky po celý život. Problematika vodičského oprávnenia pre pacientov s epilepsiou je komplikovaná aj v rámci Európskej únie, pretože neexistujú jednotné kritériá. Štatistiky však hovoria jasnou rečou – epileptický záchvat má na svedomí len 3 dopravné nehody z 10-tisíc.

Priznať ochorenie?
Ide o komplikovanú otázku. „Mnoho pacientov sa stretlo s tým, že keď priznali záchvat, budúci zamestnávateľ o nich stratil záujem. Zamestnávateľ má však právo poznať všetky skutočnosti, ktoré by v budúcnosti mohli ovplyvňovať výkon jeho zamestnanca,“ hovorí doktor Lipovský. Vo všeobecnosti sa možno riadiť základnými pravidlami: Pacienti, ktorí sú úspešne liečení a nemávajú záchvaty, nemusia budúceho zamestnávateľa oboznámiť so svojím ochorením. Tí chorí, u ktorých záchvaty pretrvávajú, by mali pravdivo odpovedať, ak sa ich na to zamestnávateľ priamo opýta.

„Nájsť si prácu je z psychologického hľadiska dobré aj pre pacientov, ktorí majú ťažšie formy epilepsie a záchvaty sa u nich pravidelne vyskytujú. Izolácia od spoločnosti môže totiž ochorenie zhoršovať,“ upozorňuje. Samozrejme, práca musí byť primeraná ich schopnostiam. Vhodné sú práce, ktoré je možné vykonávať v domácom prostredí alebo zamestnanie s minimálnym kontaktom s verejnosťou – napr. práca v sklade, záhradníctve a podobne.

Prekážky zo strany pacientov
+ Príliš veľká ochrana a starostlivosť zo strany okolia počas detstva a dospievania môže v pacientoch zakoreniť pocit, že sa o nich druhí musia starať. Pokiaľ ich rodina alebo spoločnosť dlhodobo „vychovávajú“ k nesamostatnosti a podporujú ich aj finančne, chýba im dostatočná motivácia
+ Nereálne očakávania a zlý výber zamestnania
+ Snaha splniť očakávanie rodiny bez ohľadu na ich skutočné možnosti a schopnosti
+ Nízke sebavedomie, zlá sebaprezentácia
+ Medzi najčastejšie dôvody straty motivácie patrí dlhodobá nezamestnanosť a nedostatok pracovných skúseností

Prekážky zo strany zamestnávateľa
+ Neznalosť
+ Strach
+ Snaha predchádzať prípadným komplikáciám
+ Obavy z vyššej chorobnosti a častejšej práceneschopnosti
+ Predsudky, že ľudia s epilepsiou sú duševne chorí

debata chyba